Meny
Venstre felt
Månedsbrev for februar måned 2010
3. mars 2010
Månedsredaktør Johny Brygmann.

Rotaryvenner:
Vi er allerede igjennom Februar og OL 2010 og kulde og snøvær ser ut til å holde seg. Vi må visst tilbake til 70- og 80- tallet for å finne maken vinter. Etter det en da kan se gjentar ting seg hele tiden og slik jeg og Klimaralistene ser er jo vær og klima noe som kontrolleres av mye større og sterkere krefter enn de menneskelige.

Jeg er så heldig at jeg har fått de to diktsamlingene til Kristoffer A. Mørch og der er det mange gullkorn å hente, les bare disse to:

Fra samlingen 
”Underveis” 
1967 – 2004  

BØNN: 
Lær meg å tie  
til jeg vet  
hva jeg hører.

Lær meg å høre 
før jeg sier
hva jeg tror.
Fra samlingen ”Underveis”
2004 - 2009

Livets veier
er
bevandringsverdige
når
 
de fører til
erkjennelse.
 
 
 

Somme tider tar jeg fram diktsamlingene til Alf Haugland, han er fra Landsmarka i Telmark og var stasjonsmester, først i Rollag, og siden i Veggli. Han har en del skarpe iakttakelser, eksempelvis dette:

Tankar til ettertanke:
Prentesvarten
er fin
han
kan gjea det du skriv so
uforståelig
at folk kan tru du er ein
intelektuell.                                                                       

Møtene i Februar:

Møte 02.02.2010  På Lampeland
Etter litt Rotary-saker introduserte Arne S. Kveldens foredragsholder Gro Moen. Da fikk vi et engasjert foredrag av en som driver med rådgivning / veiledning og mentorvirksomhet for gründere, med serlig innrettning mot kvinner. Kvinnovasjon.

Gro Moen har kontor på Flesberg Veksthus. Tankene bak dette med mentorvirksomhet er å støtte gründerne, de som ønsker å starte en ny virksomhet. Mentorene er ikke ment delta som eiere, være økonomisk eller juridisk ansvarlige, men kun ha en rådgivende funksjon. I ”veksthuset” ligger det godt til rette for å starte nye virksomheter. Det er om å gjøre å få fram de nye ideene, men det å starte en ny virksomhet er kanskje bare 20% god ide mens det er 80% person. Det er litt dette at hvis det er noe du vil sterkt nok så får du det til. Gro Moen kom vel med en dårlig skjult invitasjon til oss at det er bare å melde seg som mentor. Ved oppstart av en virksomhet skal det være to mentorer som skal gi råd, men den som starter virksomheten har ansvaret for beslutninger. Så; hvis det ser interessant ut; meld deg til mentortjeneste.

Møte 09.02.2010 Torskeaften på Lampeland.
Dette er en fin tradisjon i vår klubb. Lampeland Hotell hadde tilberedt et eminent måltid med Skrei, lever, rogn og tunger.Nydelig mat og hyggelig samvær. En tradisjon som igjen frister til gjentakelse.

Møte 16.02.2010
Programmet for kvelden var ved undertegnede som snakket om Helge Ingstad. Foranledningen til dette er at Helge Ingstads dattrer, Benedicte, har skrevet en biografi om sin far. Helge Ingstad er kanskje mest kjent for sitt arbeide med arkeologiske utgravinger på Grønland. Som kjent foretok han disse sammen med sin kone Anne Stine og de gravde ut en rekke gårder og ved flere kirker. Den Norønne befolkningen på Grønland var bosatt der i ca. 500 år, Det er registrert 220 gårder og 12 kirker hvorav kirken på Gardar ved Sandnes i det man kalte Vesterbygden var en Domkirke og biskopsete. Under dette arbeidet fattet Ingstad interesse for de Grønlandske / Islandske sagaene og historien om Leiv Erikson og oppdagelsen av Amerika / Vinland. Da Ingstad startet å lete etter vikingebosettinger i Amerika møtte han en ganske sterk motstand. Den såkalte fagekspertisen mente han var på ville veier og at dette kun var en myte. Nå ble det jo slik at han fant bosettingen, Leivsbodene, på New Foundland. Siden beviste han ved utgravninger og funn at dette var Norønne bosettinger, det endelig beviset var Ringsølja i bronse som er et sikkert bevis på dent Norønne tilknytningen. Helge Ingstad er vel mye mere kjent i USA og Canada enn i sitt hjemland Norge.

Møte 23.02.2010
Programmet for kvelden var ved Kristoffer Mørch. Temaet var Ost og Vin. Kristoffer har tydeligvis satt seg inn i dette temaet og ledet oss igjennom temaet på en meget elegant måte. Her fikk vi litt informasjon om hvordan man velger viner til forskjellige ostetyper. Kristoffer kan tydeligvis mye om serlig tyske viner, og etter min forstand er tyskland suverene når det kommer til hvitviner i sær. Her er det selvsagt rom for variasjoner da det kan være forskjell på folks smak. Jeg har hørt at den beste vinen er den du sist drakk. Smaken er som kjent forskjellig. Igjen ser vi at de interne kreftene i klubben ofte gir oss de beste kveldene.

Litteraturhjørnet igjen:
Jeg har mange favoritter når det gjelder forfattere og en av dem er Tomm Kristiansen (nei det er ikke feil, fornavnet skrives med to m’er) Han har vert NRK’s mangeårige Afrika-korrespondent og en virkelig Afrika-kjenner.

Jeg har nå lest hans siste bok ”Oppdrag Sør-Sudan – Presidentens mann.”

Dette handler om hans oppdrag som rådgiver for presidenten, Salva Kiir, i Sør Sudan.

Sudan, Darfur, huff vi har hørt så mye om dette vanstyrte landet. Så skrives det en fradsavtale mellom Sudan og det frigjorte Sør-Sudan, en 22 år lang krig tok slutt. Hilde Frafjord Johnsson var sentral i dette arbeidet fra FN’s side ved undertegningen av fredsavtalen.

Salva Kiir ville, med støtte fra FN danne en demokratisk republikk. Det var ingen lett jobb, men les Tomm Kristiansen’s beretning om det så lærer en litt om demokratibygging og mye om Afrika.

Ingen har /  kan som Tomm Kristiansen skildre Afrika med alt dets plusser og minuser. Les foreksempel hans bok ”Mor Afrika” eller bøkene hans om Nelson Mandela og lær enda litt mere om Afrika. Han skriver uforskammet bra om dette emnet.

Tomm Kristiansen har også redigert en bok som jeg synes er meget lesverdig. Denne boka heter ”Utenriks – hendelser verden ikke må glemme”. Dette er en samling essays om  viktige hendelser i verden skrevet av 20 kjente journalister som har vært utenrikskorrespondenter for NRK. Absolutt verd å lese.

I des seneste dager har jeg lest et par bøker av Sara Johnsen. Hun er en av de bedre fortellere i nyere literatur. Hun er egentlig filmreggisør og har laget et par filmer, ”Vinterkyss” som ble plukket ut som norsk Oscar-kandidat og ””Upperdog” som hadde premiære i fjor høst, september 2009. Hun ga ut en bok i 2004 som heter; ”Han vet noe hun kan prøve” som er en fortelling om oppvekst i mindre urbane strøk. Den andre boken hennes er ny og heter ”White. Dette er en slags kriminalroman eller triller. Begge er absolutt lesverdige.

Johnny