Meny
Left fieldWebcam in Scotland

Webcam Dublin


Dennis Locorriere


The rain is softly fallen
Upon my knees' bare
My Kilt is gently swaying
In the Highland morning Air

 

 
 

 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Romantikk i Nesbyen
Få steder egner seg bedre til en romantisk opplevelse enn en weekend i tradisjonsrike norske omgivelser på Hagaled Gjestegård i Nesbyen i Hallingdal.
 
 
 
 
 
ROMANTISK GJESTEGÅRD: Hagaled er en av de eldste gårdene i Nesbyen, og Hallingstugu er gårdens stolthet og den eldste delen av huset fra 1600-tallet. Foto: Knut Erik Knudsen.
 
 - Folk bor ikke bare her. De er mine gjester, sier Sigrund Bæra Svenkerud bestemt. I en årrekke nå har hun drevet gjestegård for seg selv i en av de eldste gårdene i bygda. Den har vært i familiens eie i over 400 år, og Bæra-navnet har en underlig romantisk forhistorie.
 
På rømmen
 
En gang på 1500-tallet kom et ungt skottepar til bygda. De var på rømmen fordi han, grev Clemet, hadde drept feil mann i en duell. Mannen hørte til hans elskede Marys klan, og familien ville ikke vite noe av forholdet.
 
Blodhevn rådet den gang Skottlands klaner imellom. De elskende kom opprinnelig fra Dunvegan Castle på Isle of Sky. Slo seg ned på en storgård i Nesbyen som den dag i dag heter Devegge.
En forvanskning av Dunvegan.
 
Paret flyktet først fra Skottland til Stavanger og derfra sendte Stavanger-bispen, som var en venn, dem videre over fjellet med følge. Det føltes sikrere slik. Og der ble de.
 
På 1600-tallet flyttet en yngre bror på gården ut og bygde Hagaled, som ble fraskilt hovedbølet. Der bor fortsatt etterkommerne av det skotske paret, og der kan du ha romantisk ferie.
 
Sagn
 
Sigrund bærer Bæra-navnet med stolthet videre. Kanskje som ledd i «forkledningen» i Norge tok fru Mary først navnet Campbella, som ble til Bella som ble Bæra på halling. - Det er i alle fall en teori. Men alt er jo bare sagn, nærmest unnskylder Sigrund seg.
 
Like fullt har hun nesten egenhendig pusset opp den nydelige gamle gården med bryggerhus og stabbur. Hallingstugu er selve stoltheten.
 
 
 
 ALKOVESENG: I stabburet er det innredet både til to og fire. Foto: Knut Erik Knudsen
 
Publisert i VG
Right field

ann.sidsel@
gmail.com
 
Tlf: 95 70 31 09
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Scots wha hae wi' Wallace bled,

Scots wham Bruce ha' aften led,
Welcome to your gory bed,
Or to victorie!

Now's the day and now's the hour,
See the front o' battle lour;
See approach proud Edward's pow'r
Chains and slaverie!

Wha will be a traitor knave?
Wha can fill a coward's grave?
Wha sae base as be a slave?
Let him turn, and flee!
 
 
 
 
 
eXTReMe Tracker