Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Maria Moland

Søndagensportrettet i dag, er av ei "tøff"jente som elsker utfordringer, og ikke er redd for og ta med seg det livet gir av spennende opplevelser. Det som er nytt og spennende med dette portrettet er at Maria har skrevet det selv, og sendt oss det fra Grønland.

 

 

Mitt navn er Maria Moland, jeg er 23 år og født på Kongsberg. Har bodd i Lier, Halden og Hønefoss, før mamma og pappa fikk bestemt seg , og flyttet opp igjen til Uvdal.

Da jeg var ferdig med Uvdal barneskole og Rødberg Ungdomskole, gikk jeg et år på Numedal Videregående, allmenne fag.

Reiste så til USA og gikk på Lincholn Sudbury Regional High school - et av de beste årene i mitt liv. Spilte basketball på skole laget, og fikk mange gode venner. USA var veldig spennende, og det var kjempegøy og få innblikk i og være en del av det Amerikanske samfunnet for et år. Det var lærerikt og gå på skole i et annet land, og man blir god til å omstille seg, og ta sjanser i forhold til nye mennesker.

Etter dette tok jeg to nye år på Numedal Videregående. Men så måtte jeg ut igjen. Denne gangen til aktivitetsleder skolen " Sommer som Vinter ", som ligger på Snarøya.

www.sommersomvinter.no

Kjempe bra skole, vi var 25 elever som reiste rundt og drev med forskjellige aktiviteter i Norge. Raftet i Sjoa, golf, ski. snowboard og klatring i Hemsedal, vindsurfing, wakeboard, vannski og seiling i Hurum, og rundt i Oslo omegn.

Kano og elvekajakk, padling og mountain biking etc. Vi var også i Badgarstein i Østerrike på reiseleder kurs, og sto der på ski og snowboard.

Så jobbet jeg en sesong på Bjorli skisenter, der som ski og snowboard instruktør. Det var kjempe moro, jeg koste meg veldig, når jeg hadde barn i skiskolen, og ellers det å være ute hver eneste dag. Her møtte jeg også en dansk gutt, Henrik. Da sesongen var over og eksamene fra skolen unnagjort, flyttet jeg med Henrik til Danmark. Vi bodde først i Velje, men bor nå i Århus.

Jeg startet på det danske Erhvervs akademiet i Randers, hvor jeg leser turistøkonomi. Etter to år har jeg igjen et halv år.

Siden både Henrik og jeg er glade i å stå på ski og snowboard, reiser vi hvert år på skiferie. Vi er selvfølgelig i Uvdal skisenter, men vi reiser også til Østerrike og Frankrike. Sist vinterferie var vi i Sulden - året før det i de 7 daler i Frankrike. Det er fordelen ved å bo i Danmark. Man kan bare sette seg i bilen og reise nedover til flotte skisteder, på kort tid. Det koster heller ikke så sinnsykt mye.

Nå er jeg i praksis på Grønland, nærmere bestemt Qeqertarsuaq, i Disko bukta. Qeqertarsuaq betyr stor øy, og ligger utenfor Aasiaat og Ilulisaat. Her bor det litt i underkant av 1000 innbyggere, de fleste grønlendere, og en del dansker, men det er ikke mange som snakker dansk. Her jobber jeg som turistsjef, da den tidligere sjefen har fått barn. Det er spennende og veldig lærerikt. Jeg gjør alt fra booking og økonomi, til guiding og rengjøring. Da jeg kom hit i April var det masse snø og ingen turister, sesongen begynte ikke før i mai. Men stedet har en liten skibakke og en heis på 400 meter, så jeg var i skibakken sammen med de lokale barna. vi arrangerte skirenn og turer innover fjellet, med snøscooter og ski. Slik ble jeg fort kjent med barna og deres foreldrene. Jeg fikk være med på hundesledeturer og rypejakt. Så da sommeren endelig kom, og isen gikk, fikk jeg være med og fange fisk. Det ble også fanget mye hvaler, spesielt Hvithval og Narhval, i vinterperioden. Nå går det for det meste i Niser, og en og annen Vågehval. Det er spennende og få være med i deres hverdag. Det de fisker blir enten spist med en gang, eller tørket eller røkt. Hundene får også en god del. Det er enormt mange hunder her, og det er valper overalt. Det var vanskelig og venne seg til deres uling på nettene. Det er vennlige mennesker her, og når de har lært bort noen grønlandske ord, får jeg nesten stående appalus. Jeg har lært noen ord, som suu og aap. Det betyr ja, og naamik betyr nei. Grønnlendere tar livet veldig med ro, og det er ikke alltid like greit at det går så seint.Det er ikke alltid ting blir gjort i dag, visst det kan vente til i morgen, eller en annen dag !! Ikke alltid møter guiden opp, og ikke alltid blir toaletter tømt. Det er bare tørrklossetter her, så det kan være litt frustrerende, men man venner seg til det meste !

 

Jeg har fått veldig mange gode venner som jeg helt sikkert kommer til å se igjen. Grønland er et utrolig fint land, både naturmessig og med tanke på alle som bor her, I helgen var jeg i Aasiaat på konsert. Kjørte med passasjerbåten fram, men hjem måtte jeg kjøre med en liten jolle, to timer i åpen båt, mellom isfjell på alle kanter. Da vi hadde kjørt i ti minutter, kom tre seihvaler opp til overflaten, og pustet. Det var kjempekontrast til nettopp å ha vært på rockekonsert ! Men sånn er Grønland.

Jeg skal hjem til Danmark 3 okt, og så reiser jeg til Oregon, for å besøke Henrik, som er der på utveksling. Det gleder jeg meg til. Ellers er det noen eksamener og en hovedoppgave i nærmeste framtid.

Takk til Maria som deler litt av livet sitt på Grønland, med oss. Lykke til videre.

 

 

Tekst og foto Maria Moland.

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren