Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Gudbrand Lien.

I disse jaktider har Numedalsnett tatt en prat med en av " gamlekara " som fortsatt jakter. Gudbrand Lien er navnet, og han skal i høst på sin 56 elgjakt.

 

Gudbrand bor i Lien, i Kirkebygda i Uvdal. Her vokste han opp med mor, far og broren Toralf. Broren giftet seg med Bjørg Kirkevollen og flyttet til Oslo, Gudbrand overtok gården. Med flott utsikt over Uvdalsøyan og vestfjella, nyter nå Gudbrand livet sammen med elghunden Fjell.

Den 25 september skal begge til Smådøl, på sin kanskje siste jakt. Gudbrand sier han vil avslutte karrieren nå, da han mener det har blitt altfor dyrt å jakte. Men jeg er ikke så sikker på om Gudbrand husker dette når neste års jakt står for dør ! Han er den eldste på jaktlaget på 15 mann, og har dermed lov til å kalle seg " Gammern " !

1945 var året Gudbrand var på sin første elgjakt, 18 år gammel. På disse årene har det blitt en del felte elger, og noen av disse henger hjemme på veggen, i Lien. Denne karen er praktfull der han henger. Litt trist blikk, men det er kanskje ikke så rart ?!

Men Gudbrand har ikke bare vært på elg jakt. Ved siden av å være sauebonde har han jobbet som snekker, og satt opp mangt et hus i bygda. Han laftet også små stabbur som var fine som ekstra gjestehus. Det er slutt på snekker oppdrag nå, men han holder seg i sving med vedhogst inne i Smådøl. Selv en kranglevoren rygg klarer ikke stopp han i dette.

Selv om Gudbrand startet jaktkarrieren allerede i 1945, gikk det mange år før han felte sin første elg. Faktisk helt fram til 1971. Men i disse årene var det også reinsjakt, først på høsten. Men det ble vanskelig og være hjemmefra hele høsten, så etterhvert ble det bare elg han jaktet på. I år har laget en kvote på 19 dyr, men Gudbrand tror det kan bli vanskelig og fylle opp kvoten. Det ser ut til å være lite elg i skogene i Smådøl . I fjor var det også det samme, og bare litt av kvoten ble felt.

Siden 65 har Gudbrand hatt elghund, og nå deler han altså hus med en vilter krabat, Fjell på 4 år. Disse to kommer nok til å få en fin tid sammen på post om få dager. Kanskje begynner Fjell allerede å skjønne at noe er igjerde, der han står i vinduet og skuer utover bygda ? Til slutt ville jeg ha en skikkelig saftig jakthistorie av Gudbrand, men selv om han tenkte seg om både vel og lenge, kom han ikke på noen. Så da får jeg til slutt fortelle en historie som kunne kommet herfra, og hvem vet, kanskje den gjør det også !

 

En elgjeger skulle ro hjem over tjernet, etter en resultatløsløs elgjakt. Plutselig oppdaget han en elg som kom svømmende mot båten. Han tok et tau, laget en lasso og kastet over hodet på elgen. Elgen vendte om og svømte mot land, med båten på slep. Ingen fare, tenkte jegeren. Når den går på land kan jeg skyte den. Men da elgen fikk fast grunn under føttene, satte den på sprang innover skogen, med båten på slep. Jegeren falt ut, og rakk ikke å skyte. Men da han fortalte dette til jaktkamerater, kunne han fortelle at han hadde skutt elgen året etter. Hvordan kan du vite at det var samme elgen, spurte kameratene. Jeg kjente jo igjen båten var svaret !

Tekst og foto Ann Sidsel Grøtjorden.

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren