Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsportrett, Jørn Halvorsen

I dag møter vi en 30 år gammel mann, som har prøvd livets baksider. Jørn Halvorsen fra Numedal har sonet mange lange dommer, og forteller her litt om hvordan det er å sitte i fengsel over lengre tid.

 

Jørn er født og oppvokst i Uvdal, men har i perioder bodd utenfor bygda. Han har sonet en dom på 8 år for et drap, og satt i denne perioden på Ila landsfengsel,  i den lengste perioden.

Jørn kan fortelle at det ødelegger en psykisk og fysisk å sitte i fengsel, og han har fått varige problemer etter dette. Men som han sier: han gjorde noe som han ikke skulle gjort, og måtte sone sin straff. Han har alltid interessert seg for motorer og fikk sjanse til og lære mye om dette på Ila. Han tok bilmekanikerkurs, og tror at dette gjorde sitt til at soningen ble annerledes. Han skulle også ønsket han kunne "mekket" litt mer hjemme på Slåtta.

Jørn bruker sterke ord som "helvete" når han beskriver tiden i fengsel. 23 timer på cella og 1 time lufting. Har man ikke lov til og se tv, blir det å ligge på senga å sove. Når man får tv og lesestoff går tiden til dette. Men etter en tid fikk han lov til å trene i treningsrommet. Dette gjorde godt for kroppen, og det ble bedre når han fikk begynne på kurs.

Jørn ser helt klart at han har gjort ting som han må sone for, og håper han ikke må sitte inne flere ganger. Han advarer på det sterkeste barn og ungdommer til å starte på en kriminell karriere, og forteller samtidig at han var med på et prosjekt ved Tønsberg skoler som het : "Fra bagatell til helvete." Denne setningen sier mye om hvor kort denne veien er til en kriminell løpebane.

Når man har sittet inne over så mange år, blir det veldig vanskelig å slippe ut blant folk igjen. Man får angst, og det blir vanskelig å forholde seg til mennesker igjen. Men det er klart man må straffes for det gale man gjør.

Et år etter den "lange" soningen, måtte Jørn inn igjen og sone 2 nye år.

Han sier at han skulle så gjerne vært foruten disse årene i fengsel og det han har gjort. Han har en sønn på 6 år som bor i fosterhjem. Det er vanskelig å følge opp med besøksordninger, og han sier han gråter når han må forlate sin sønn etter besøk. Ting blir vanskelig og det blir etterhvert veldig vanskelig å rette opp det som skjer. Han gruer seg til den dagen hans sønn får greie på hva pappa har gjort, men mener han må få høre om disse tingene når han blir gammel nok.

Jørn har nå kjøpt sin bestemors hus i Uvdal. Hun døde ifjor og det var hardt for meg, forteller Jørn. Bestemoren hadde vært et holdepunkt i hans liv, og han savner henne veldig. Han har nå et fast sted og bo, og håper med dette at han kan klare og holde seg i ro der. Han syntes han har fått lite hjelp i kommunen sin, men som han sier, "jeg skjønner det på en måte også, det er sikkert fordi jeg har gjort så mye kriminelt." Men nå prøver han å leve et stille liv uten bråk, og håper da at ting vil endre seg.

Tekst og foto Ann Sidsel Grøtjorden

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren