Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndagsportrett: Egil Eriksen
27. april 2008
”Denne karen skal ikke ha med seg ski flere ganger på skolen”, skrek en hoppende sint tømmerkjører til lærer Hvammen på Skjønne skole, og pekte på den ti år gamle Egil Eriksen.
”Jeg kan ikke huske at jeg hadde med meg ski flere ganger heller”, minnes Egil vel 50 år etter episoden. Først ei uke seinere fikk han med seg skiene heim igjen.
 

Bakgrunnen for tømmerkjørerens utbrudd var at det skulle være skidag på skolen, og alle elevene hadde fått beskjed om å ta med seg ski. Tidlig om morgenen, i halvmørke og løs snø, satte ti–åringen utfor lia fra Skarvestullen og nedover mot Skjønne. Dagen før hadde han sett seg ut løypetraseen. Under en berghammer midtvegs nede i åsen krysset den en tømmervei.

Akkurat da Egil var i lufta over vegen, passerte tømmerkjøreren på vegen under. Hva som skjedde med hesten og mannen, registrerte ikke Egil i halvmørket. Han så bare hesten under seg i det han for over.

En snau time seinere kom mannen brasende inn i klasserommet og ropte at nå fikk det være nok: ”Den karen får ikke ha ski på skolen flere ganger”. Egil syntes ikke det var noen hard avstraffelse, for lia var i bratteste laget til skiløping, og han brukte ikke ski til vanlig. Verre var det at han måtte være tilskuer til skoleskirennet den dagen”

Egil vokste opp blant seks søsken i Skarvestullen, en plass oppe i åsen under garden søre Skjønne i Nore. I 1898 kom besteforeldrene, Ole Eriksen Gravningsgardeiet og Birgit Karlsdatter opp hit som husmannsfolk. Skarvestullen var etter datidens krav ingen dårlig gard, for det grodde godt oppe i de bratte jordene. Dessuten var det flere jordlapper rundt om i skogen i nærheten. Husa lå på en skålformet hylle øverst på jordet mot åskammen. Da Ole og Birgit døde, begge 96 år gamle, hadde de vært gift i 75 år, og etterlot seg 140 etterkommere


Skarvestullen på den tida Egil bodde der

På den tida Egil vokste opp i Skarvestullen bodde det folk i Skarbekk, om lag en kilometer borte. Sommerstid var det også folk i Skreddargarden. Så det var ikke mange leikekamerater i nabolaget, men de var mange søsken som leika i lag.

Skolevegen var lang og bratt for ungene oppe i åsen, spesielt vinterstid når de måtte vasse opp den bratte lia, vel en time tok det. Så det var nesten mørkt når ungene kom heim etter skolen i  tida før og etter jul. Men heldigvis gikk de på skolen bare annenhver dag, slik at det ble bare tre turer i uka.

Om sommeren var de på setra, Dalen, som tilhørte nedre Sevle. Da Egil var fire år, døde mora på setra. Men seterlivet fortsatte enda i mange år med god hjelp av bestemor (mormor).

 I 1957 flyttet familien fra Skarvestullen til Øvre Breivik i Tunhovd, som faren hadde kjøpt av kommunen. Her har Egil bodd siden. I 1975 overtok han og kona; Gunn  garden. I begynnelsen hadde de foringsdyr, seinere ble det sauer. Våren 1980 kjøpte de noen geitekillinger, nærmest for moro skyld, på Langedrag, men så utvikla det seg til et levebrød. De leverte ikke mjølka på meieriet, men hadde eget godkjent anlegg for heimeproduksjon av prim. Om somrene var geitene satt bort til Margit Skriudalen på Sverig seter i Nore. I dag er det bare sauer på garden.

I 1982 startet Egil og Gunn med pelsdyr. De hadde mest blårev, men også noen sølvrev. På det meste hadde de 50 tisper og pelsa 350 valper. Men prisene svinga mye, og i 1993 gav de seg..


Det er en fantastisk utsikt fra Øvre Breivik

I tillegg til gardsdrifta har Egil arbeidet som snekker og tømrer. I mange år var han tilsatt ved Norske Fjellhus i Flesberg. Han var også med og bygde opp EKT Langedrag i Tunhovd. I de seinere åra har han vært opptatt med vedlikehold av stavkirker og eldre tømmerhus. Han var blant annet med på å restaurere stavkirkene i Rollag, Nore; Uvdal og Hegg i Valdres. Egil var også med på flyttingen av Grønneflåtastua til Bygdetunet i Uvdal. I en periode arbeidet han på anlegg, og var heime bare i helgene.


Egil ble tidlig interessert i jakt og fiske. Bare elleve år gammel skjøt han sitt første rådyr med hagle. Seinere ble det mange fine turer på reinsjakt og fiske på Hardangervidda sammen med faren. De oppholdt seg vanligvis på Vidda i tre uker om høsten. Da bodde de på Dyrebu, ei hytte som ligger ved slepa inn til Lågaros, som faren hadde vært med på å sette opp. De seinere åra er det elgjakta som har stått fokus.

Ellers er Egil en ivrig fisker både vinter og sommer. Fisket leier han i Pålsbufjorden, så han har kort vei til Pålsburøya..


 
Vard
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren