Numedalsnett
Søndag 29. mars   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsportrettet, Ole Kverndal

Ole Kverndal, 94 åring med et hav av livserfaring bak seg.Ble skutt foran øyne til sin familie under krigen, fordi han ville hjelpe et annet menneske.Les mer om dette i søndagens portrett.

Ole ble født 1907 på Skogen, på Rødberg. Der bodde familien til Ole var 10 år. De flyttet da til Søre Solheimsjordet i Vikangrend. Ole hadde en søster, og en bror som døde bare 16 år gammel, da han ved en ulykke fikk en kjeller dør over seg. Dette var en vond opplevelse for familien, og Ole som mistet en storebror.

Som 15 åring begynte Ole på Rudi Eft, en kolonialforretning på Rødberg. Her ble han værende i 22 år. I denne jobben, i alle disse årene, ble han godt kjent med kommunens innbyggere.

Så kommer episoden som skulle prege resten av Ole og familiens liv. Julehelgen 44 var Ole, kona og to av barna på vei fra juletrefest på Rødberg. Ole hørte noen ropte navnet sitt og ba om hjelp. Han gikk mot der ropet kom fra, så smalt det. Han kjente smerte i hofte- / lyskepartiet og skjønte han var skutt. Han klarte og komme seg over veien før alt svartnet. Familien var vitne til dette, og sønnen Leif husker godt det som skjedde, slikt setter spor hos en tiåring.

Overingeniør Mathisen ved Kraftverket var blitt arrestert av to Gestapister, og ropte nok om hjelp for og fortelle hva som var skjedd han, dermed gikk Ole "rett I fella", den ene Gestapisten åpnet ild.

Det tok mange timer før han kom fram til Drammen sykehus, og det kan være det som gjorde sitt til at det etter en tid ble koldbrann, og foten måtte fjernes. Dette var en tøff tid, og livet tok nok en annen vending etter dette. Det var vanskelig og miste foten, men livet fikk han beholde, og det var viktigst. Ingen måtte stå til ansvar for dette i ettertid, så det er bare Ole som har fått merke dette resten av livet. Han fikk først en trefot, men utviklingen går heldigvis framover og nå er det lette fine proteser og bruke.

Men Ole gir ikke opp. Etter denne forferdelige tiden jobbet han på lageret på Kraftstasjon i 2 år, for så og begynne på trygdekontoret, den gang kalt Nore Sjukekasse. I 1960 ble dette slått sammen med Uvdal, og heter nå Nore og Uvdal Trygdekontor. Dette var arbeidsplassen til Ole fra 1945, og til han sluttet som 70 åring.

Jakt og fiske har vært Oles fritidssyssler. Før i tiden var det så mye fisk i elvene at det var moro å fiske. Guttene kunne få opptil 40 - 50 fisk om gangen. Dette kom nok godt med under krigen, og Ole kan fortelle at det var bra med mat her oppe i krigsårene, selv om mange gikk på jobb med tørt brød, uten smør og pålegg.

Ole husker også godt når anleggstiden var. Når første verdenskrig brøt ut kunne de lese nyhetene i Oslo avisen "Tidens Tegn" som faren holdt. Ole hadde lært og lese tidlig av storebroren, og slukte nå alle nyhetene. Tidene har forandret seg, og Ole sier videre at han syntes synd på dagens ungdom. Det er så mye stress og stort press på de unge, og ikke lett og klare seg for alle. Samholdet var nok også større før, tror Ole. Han er glad han ikke er ung i dagens samfunn.

Før deltok han i skyting, og har vært med på landsskytterstevner, gjorde det ganske bra. Fram til i vinter spilte han også brigde, men har nå trappet ned. Nå går det i husarbeide og matlaging, men han blir fort trett.

Da Numedalsnett var på besøk hadde han sønnen Leif på besøk. Han er bosatt i Oslo. Resten av barn, barnebarn og oldebarn er også bosatt vidt omkring, men er ofte på besøk på Rødberg. Om en stund skal hele familien ha familietreff, og det gleder han seg til.

Vi kunne sittet og pratet mye mer, og kanskje tar vi en ny tur til Ole, og får høre fra "gamledager".

Tekst / Foto : Ann Sidsel Grøtjorden

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Håvard Bondal, Svene (47)
Peder Strømmen, Rødberg (16)
Geir Bergstøl, Nore (47)
Bente Gun Haug Sriudalen, Rødberg (54)
Eirik Rauboti, Nore (32)
Lars Gunnar Nørstebø, Uvdal (50)
Ingvild Nymoen, Rødberg (45)
Bente Gun Haug Skriudalen, Rødberg (54)
Hege Gladheim, Veggli (56)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingjerd Buen, Kongsberg (49)
Halldis Medhus, Kongsberg (53)
Inger Marie Bøhmer Lie, Kongsberg (79)
Stine Lyngås, Kongsberg (36)
Andre eller uspesifisert bosted
Ragnhild Hetland, Oslo/Norefjord (42)
Øystein Hellerud, Sandane (52)
Håvard Rong Sæle, Rong (12)
Bård Terje Skarpås, Lier (47)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren