Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Ved_kjokkenbordet >
NN-ny_venstre
Hovedmeny
Lokalstoff
Ukas numedøl
Webkamera
Kommunalt
Ut i verden
Kunngjøringer
Avisen
Radio/TV
Ved kjøkkenbordet - Barns julemysterier
22. desember 2007
Det er like før nå. Like før julen er her med sine julegaver, juletrær, julegaver, julemiddager og sin julesanger. Og med en sønn på 6 1/2 år i huset er det ikke alltid like lett å holde tempoet oppe og forventninger ved like. Det er da jeg tenker at en julesang i julestria kan da gjøre alt så mye enklere.


For det er jo slik at litt sang kan gjøre stria til en ren glede. Når julemusikken strømmer ut av radioen og man bare er nødt til å nynne med; da er det jul i stue og kjøkken. Og ved kjøkkenbordet sitter en gutt som har mange sommerfugler i magen og syntes at ventetiden allerede har vært alt for lang. Allikevel sitter han og smiler over dagens julekalendersjokolade, mens han også blir rent inspirert av dagens julestemning og julesang.

De vise menn, krybben og stallen blir nøye beskrevet. Og gaver som røkelse, myrra og gull skal diskuteres helt til man er 100 % sikker på hva dette er. Betlehemsstjernes klare lys skal også diskuteres og man må til og med ta en tur bort til vinduet for å se om vi kan se den.  Og med barns klare røst får jeg beskjed om at det gir da ingen mening og stå her å se etter en stjerne som ikke kommer på himmelen før julaften.  Det er mye han kan om jul sier han mens han drar det første verset av ”Musevisa”.
For en det en ting han kan så er det å synge julesanger. Det har han nemlig lært på skolen. Der lærer de masse flotte og fine sanger, men det er noen ting han trenger hjelp til å forstå. Og jeg tar meg fri fra smultgryta for å hjelpe han med å løse dette julemysteriet.

Er det virkelig nisser på låven og går det an å lage gyngestol av en potet? Og er det ikke mystisk at selveste Jesus måtte ligge i en krybbe i en stall sammen med alle dyrene? Man skal jo tross alt være ganske forsiktig med sånne små. Og hvorfor er det slik at man får gaver på Jesus sin bursdag, men ikke på mamma og pappa sin? Jesus må jammen være snill som vil at alle skal få gaver på sin bursdag. Og hva skal egentlig en liten baby med gull, røkelse og myrra?

Disse ti som gledet seg Betlehem når Jesus ble født. Hvem er egentlig de? Man legger sammen de man husker. Det er tre vise menn. Josef og Maria var jo selvfølgelig også der. Men hvem er de 5 andre? Etter en del diskusjon frem og tilbake kommer en 6 åring frem til at de tre vise menn var jo gjetere. Og de hadde sikkert flere gjetervenner. Og selv om gjetervennene ikke var så vise så kan det nok hende at de blei med på turen for det.  For det kunne jo kanskje hende at man i gamle dager måtte være vis for og telles med.
Og etter dagens filosofiske diskusjoner sier sønnen min, nesten som til seg selv: ”Jeg er glad vi ikke lever i gamle dager jeg. Det er godt vi lever nå som alle telles med, selv om ikke alle er så vise bestandig.”

Om kvelden går jeg forbi soverommet til sønnen min og titter inn for å se om dynen er på plass. Midt i julestria er jeg glad for å få et innblikk i et barnesinns logikk og jeg er jammen glad for at vi alle telles med i et så flott høytid med så mye glede.


Alle foto er illustrasjonsfoto.
Tips en venn
Aktuelt
NN-ny_høyre

Søk i Numedalsnett
Søk www
Nyttig

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren