Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndagens portrett Halvard Bjørnsrud
28. oktober 2007
Halvard Bjørnsrud”De har ikke lys i taket her”, var den første kommentaren til vesle Halvard da familien kom flyttende til Bjørnsrud i Uvdal i 1930. Det hadde de nemlig i Dagali hvor Halvard hadde bodd de to første årene av sitt liv. Det skulle gå enda 18 år før Uvdal fikk ”lys i taket”. Det skjedde først i 1948.
 

De første somrene tilbrakte Halvard på Haranatten innerst i Seterdalen i Dagali hvor besteforeldrene på morssida setret. I tillegg dreiv de Haranatten turisthytte, ei hytte bestefaren hadde kjøpt av en Henriksen og tatt i bruk som turisthytte. Så vidt Halvard minnes var det den første turisthytta i Uvdal gamle kommune (Dagali tilhørte Uvdal på denne tida).
Ti år gammel fikk Halvard telefonbeskjed fra bestefar med spørsmål om han kunne komme til Haranatten og være gjetergutt. Det ville han selvfølgelig, og det ble i alt fem minnerike somre på setra hos besteforeldrene.

Halvard med ”skrivepulten” til bestefaren. Under lokker er det skrevet: ”Denne skrivepult har jeg kjøpt av snekker Eikreim i Volden, Sunnmøre år 1879. H.O. Bjørnsrud”

Denne type ”skrivepult brukte bl.a. embetsmennene når de reiste rundt på oppdrag.

”Nå ble det ikke akkurat så mye gjeting”, sier Bjørnsrud. Det ble mest til at han hjalp bestemor med mjølkinga, dra separatoren, smørkinning og røre i primkjelen. På turisthytta var det dessuten mange gjester, i tillegg til at to seterbuer ble leid ut. Så det var ikke stille for den unge arbeidskaren. .

Høydepunket i uka var likevel lørdagen, for da kom bestefar på besøk. Halvard gikk og ventet i spenning hele dagen. Og da den hvitmalte "Louisbåten" dukket opp på Ossjøen, fant han raskt fram kikkerten og fulgte spent med. ”Var det motvind, sendte jeg nok noen bønner opp til høyere makter om at de måtte hjelpe bestefar,” minnes Halvard snart 70 år seinere.

I løpet av uka hadde Halvard forberedt fisketur sammen med bestefaren på søndag i Bjordalsbekken. Både fiskeveska, bambusstanga og agnemark var omhyggelig på plass. ”Men bestemor kunne styre sin begeistring for all amåfisken ”me kom drågånes med”, sier han. Men det var nå litt matauk og variasjon i seterkosten, legger han til.

Av bestefar lærte han kunsten å fiske med markstang og hvor fisken står i elva. Bestefaren var for øvrig svært nevenyttig, og i ungguttens øyne kunne han alt. Ikke minst hvordan en avliver huggorm og hvordan en tilintetgjør vepsebol. I begge tilfeller benyttet bestefaren seg av fiskestanga.

På setra var det ikke radio, og følgelig heller ingen værmelding. Men de hadde sine gamle spådommer. Bestemora pleide å si at når ”sola lia seg” ble det fint vær, men når hun hørte brusen fra ”Sufossen” ble det regn neste dag. Men var det brusen fra ”Nordfossen” hun hørte, ble det godvær. ”Raua det på skye” om kvelden, ble det vind, og dersom det var ring rundt månen ble det dårlig vær.Ellers var merkedagene som stod i almennakka noe de forholdt seg til.

Høsten 1939 kunne feriefolk som skulle inn på vidda for å fiske fortelle at Tyskland hadde gått inn i Polen. De voksne snakket om denne sinnsvake diktatoren, Hitler, som hadde gått til angrep på uskyldige mennesker. Det gjorde et sterk inntrykk på ti-åringen,

Etter konfirmasjonen arbeidet Halvard ett på Uvdal handelslag før han begynte på Lien landbruksskole i Hallingdal. Høsten etter, i 1947, dro han på hvalfangst. Dette ble arbeidsplassen hans fram til 1956 med unntak av året 1950-51 da han tjenestegjorde i Garden.

På hvalfangst arbeidet han på ”koka”. De siste årene var han spekkskjærer.

Den tida var det fortsatt rasjonering på biler. Men hvalfangerne fikk hyren sin på såkalt B-lisens, dermed kunne de bl.a. kjøpe seg ny bil, noe som gjorde dem svært populære hos damene. På den tida var det nemlig fortsatt rasjonering på biler etter krigsårene. For Halvard sin del ble det ei ”Boble” 1954 modell.

Halvard Bjørnsrud
Halvard er en aktiv pensjonist, og PC’en er et godt hjelpemiddel
I 1958 giftet Halvard seg med Brita Agnes Tandberg. Samme året kjøpte de Løvheim i Uvdal. Fram til 1965 dreiv de med mjølkeproduksjon, deretter litt med slaktedyr og eggproduksjon. Året etter de giftet seg startet de Uvdal Camping og dreiv den sammen med gården. I dag er det eldste sønnen som driver plassen sammen med svigerdattera.

Det de fleste i kommunen forbinder nok likevel Halvard Bjørnsrud med Nore og Uvdal Brannkasse hvor han var daglig leder.

Halvard har vært en aktiv samfunnsborger. Han har bl.a. organisert, stiftet og vært leder i flere grunneierlag. Han har vært medlem av kommunestyret og skolestyret og ”kretsformann” i Thorsrud krets før skolene i Uvdal ble sentralisert. Thorsrud skole var den eneste skolen i Uvdal som hadde nynorsk som skriftspråk.

Da skolene ble slått sammen måtte det folkeavstemming til for å få avklart om elevene skulle fortsette med nynorsk på sentralskolen, eller om de skulle gå over til bokmål som de andre elevene i bygda. Resultatet ble det siste.

Fra 2004 har Bjørnsrud vært leder av Norsk Pensjonistforbund Buskerud og medlem av landstyret i Norsk Pensjonistfobund. Bjørnsrud er også rådsmedlem i Buskerud fylkes eldreråd

Vard

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren