Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndagportrett: Anne Lill Kvam
14. oktober 2007
Anne Lill Kvam driver Troll Hundeskole i Svene.  Anne Lill Kvam startet sitt hundearbeid i 1986 da hun trente sin redningshund Dirham. I 1995 studerte hun ved Turid Rugaas’ hundetrenerskole, og har arbeidet med hunder på full tid fra 1996. Fra 1997-2000 bodde hun i Angola hvor hun trente hunder og hundeførere til søk etter landminer med hund. Sommer som vinter hjelper Anne Lill de som trenger det med kurs, veiedning, tips og råd i forhold til hund. Dagens søndagsportrett er et intervju med Anne Lill Kvam.

- Fortell litt om din oppvekst.

"Jeg har vokst opp i Kongsberg, og bodde der helt til jeg flyttet til Trollerud gård i Svene sommeren 2006.  til jeg var 18-19 år bodde vi på  Riegelsbakken. Den gangen spilte vi ball på bilveien og det gikk helt fint. Det kom sjelden biler, og de få som kom var som oftest respektfulle mot oss barna.  På Riegelsbakken hadde jeg skogen rett utenfor døra, og skogvokteren hadde hester på jordet som jeg bar gress til og fikk ri til beitet av og til. Det var et eldorado, iallfall for meg. Jeg utforsket hver bekk og eng og hele skogen. Hadde massevis av hemmelige steder hvor jeg fant blåveis, liljekonvall, kantareller, vakre stener, fuglereder, det var så spennende. Mamma var imidlertid mindre begeistret da jeg prøvde å holde  lemen i klesskapet og frosker i undertøysskuffen. Jeg måtte bære alle tilbake der jeg hadde funnet dem. Og i grunnen var det bedre å kikke på dem der de hørte hjemme.
Da jeg ble større, oppdaget jeg en som leide ut hester i Funkelia, og begynte å henge rundt der oppe, og så fikk jeg lov å gå på rideskole til slutt. Min lykkedag! Slik  ble jeg en av stallgjengen på Rud gård, og har ønsket meg hest siden da. Min kloke far nektet meg å holde hest i garasjen, og han holdt stand mot min uforstand til tross for hardt og utilbørlig press fra min side. Heldigvis.
På Rud møtte jeg for første gang Turid Rugaas. Den gangen var hun hesteinstruktør. Over 25 år seinere møtte jeg henne igjen, da jeg var elev på hundetrenerskolen hennes. Etter det, har vi hatt mye moro med hunder og folk, og vi holdler av og til kurs sammen rundt omkring i verden.
Hvordan vil du beskrive deg selv?
 Jeg er glad i naturen og nå om høsten elsker jeg å spise frokost foran vinduet med utsikt til elven. Om sommeren er jeg mest mulig ute, både til måltider og ellers. Jeg er nok tålmodigere med hunder enn med mennesker.
Etter at jeg flyttet til Trollerud, har min interesse for fugler fått et skikkelig dytt fremover. Jeg sitter med fugleboka ved vinduet og slår opp hver gang det kommer en ny en på foringsplassen, eller om jeg møter noen i skogen. "

- Når ble du først interessert i å drive med hunder og hvorfor akkurat hund?

"Mine hundeinteresser er antagelig medfødt. Jeg kan iallfall huske at da min aller første venninne ville leke med dokker, hadde jeg en anselig samling kosedyr, særlig hunder, som jeg heller ville leke med. Vi kom til en enighet, og byttet på med dokker og hunder hver sin gang, om jeg ikke husker helt feil. Ifølge mine foreldre begynte jeg å mase om hund eller iallfall et dyr, så fort jeg fikk språk, dvs før jeg var to år. En tilfeldighet førte til at mitt første dyr ikke ble en ape, men en hund. Hvem vet hva som ville skjedd om jeg fikk apen den gangen? Som mange småjenter drømte jeg også om en hest i garasjen. Min far var (heldigvis innså jeg senere) realistisk, og motsatte seg disse planene, og dermed ble det hund for meg. Den første hunden kom i hus i oktober 1968, en liten australsk terrier. Lita var til stor glede for hele familien. Siden har det blitt flere hunder, alle forskjellige. Jeg hadde en bearded collie som jeg stilte ut til champion, så prøvde vi oss i lydighetskonkurranser. På vår vei fant vi også frem til en øvelse som het ”spor”. Dette åpnet en hel verden for meg og mitt hundeliv. En spennende aktivitet som utnyttet hundens egenskaper til fulle og som jeg fikk ta del i sammen med min vakre og flinke hund!
Min neste hund var Dirham, en Tervueren. Da han kom inn i mitt liv visste jeg hva jeg ville: trene spor og søk! Hunden og jeg ble godt mottatt av Foreningen Norske Lavinehunders treningslag i Kongsberg den gangen, og fikk etter langvarig trening vårt Asertifikat.
Hvorfor hund? Jeg er ikke sikker på om jeg forstår spørsmålet, for jeg kan ikke se for meg et liv uten hund. Hunden er kanskje et av våre siste bindeledd til naturen?"
 
- Er det mange som kommer til din hundeskole og hva er den vanligste grunnen til at folk tar kontakt med deg?

"Ja, mange kommer hit til Trollerud nå. En stadig tilbakevendende årsak er valpekurs som nesten er obligatorisk for alle valper å gå på. Mange hundeeierere venter med å gå på valpekurs til valpen er 5-6 måneder. Det første valpekurset, eller ”knøttekurs” som noen kaller det, bør faktisk starte allerede ved ca 3 måneders alder.  Noen følger opp med et unghundkurs, og det er også vanlig å gå på det tredje kurset som er et videre kurs i hverdagslydighet og aktiviteter for vanlige hunder og deres familier.
Det er mange som kommer for å søke hjelp til å løse problemer med atferd som hunden har utviklet og som de ikke rår med. Ofte er det hunder som har problemer med andre hunder. Noen ganger er det hunder som er redde eller aggressive mot frememde folk og har problemer med barn. Mange hunder er også blitt fryktelig flinke til å dra i båndet, og da  kommer eierne hit og lærer hvordan de skal få slutt på det.  Ingenting er for stort eller for lite til at vi kan gjøre noe. Det interessante er at en atferd som oppleves som et problem for en eier, er helt akseptabelt for en annen. Så individuelle er vi mennesker, og det er hunder også."
 
- Hva syntes du om uttrykket ”En gang problemhund. Alltid problemhund”?

"Det er jeg helt uenig i.  Det blir kanskje sant i noen tilfeller, hvor eieren ikke får den rette hjelpen til å gjøre grunnleggende endringer. Da kan det bli som Hydras hoder, når de har løst et problem dukker det bare opp et nytt. Jeg arbeider imidlertid ut fra en dypere analyse av atferden, årsaken til den og hva som kan gjøres for å endre situasjonen. Gjennom samarbeidet med hundeeieren  legger jeg stor vekt på å gi hundeeieren kunnskap og teknikker til å løse det aktuelle problemet og å møte andre utfordringer siden.
En hyppig årsak til problematisk eller uønsket atferd er sviktende helse. Hunder som har vondt et eller annet sted, eller er syke eller opplever sviktende sanser kan lett få endret atferd. Og uten hjelp fra veterinær er det meningsløst og kanskje til og med skadelig å forsøke å trene bort atferd som skyldes smerte eller sykdom.
Det har i det siste vært mye i media om hunder som lider og dør i varmen mens eierne handler i butikker og lignende. Tror du det er for lett å skaffe seg hund i dag?
Jeg tror nok det er mange som ikke tenker godt nok over hvilket ansvar det er å være hundeeier. Den lille valpen som er så søt, vokser til og blir stor etter hvert. Mange er ikke klar over hvor sårbar en valp er. Den er faktisk ”baby” da vi får den ved 8-10 ukers alder. Det er egentlig for tidlig å reise fra mamman sin.  Den lille trenger selskap om natten og ofte hele dagen.  Det å skaffe seg en valp er å betrakte som å få et lite barn i familien, med behov og ønsker som kan være forskjellig fra menneskene sine. I mange tilfelelr hadde familien vært bedre tjent med å skaffe en voksen, ”brukt” hund som tåler mer og ikke må trenes og oppdras. Det er dessverre slik at de uvettige hundeeierne havner mer i fokus enn de fornuftige.  Heldigvis møter jeg flest ansvarlige hundeeiere, og jeg tror vel at de er i flertall."


- Til stadighet dukker det opp en diskusjon i media om hvorvidt folk som skaffer seg hund plikter til å ta bestemte hundekurs slik at de blir godt utrustet til å ta vare på sin hund. Hva syntes du om dette forslaget?

"Ja og nei. Det er en god ide, men veldig ambisiøs. Dessuten: hvem skal bestemme hvilke kurs som er gode nok, skal hundeeieren avlegge en slags eksamen? I tilfelle: hvilke kriterier skal hundeieren tilfredsstille? Og ofte kommer en sidediskusjon inn også: burde det ikke være godkjennignskurs for å få barn? –Er ikke barneoppdragelse viktigere enn hundeoppdragelse?  Jeg mener iallfall at et obligatorisk kurs ville vært en kjempegod ide, og tror at mange hunder ville fått et enklere liv om deres eiere hadde hatt et slikt kurs før de anskaffet hunden."

- Du driver med opptrening av rednings- og assistansehunder. Hva syntes du om dette arbeidet og hva går denne treningen i korte trekk ut på?
"Jeg trener ikke assistansehunder, hvis du tenker på hunder som hjelper folk med bevegelseshemminger eller lignende. Av og til kommer disse menneskene til meg for å søke hjelp eller råd i sitt hundehold. Jeg er kritisk til mange av de organisasjonene og trenerne som trener hjelpehunder for mennesker. Hovedsakelig fordi mange hunder i praksis aldri har pause; de er på vakt 24 timer i døgnet. Dette varierer svært mye fra organisasjon til organisasjon. Jeg hører av og til eiere av slike hjelpehunder som snakker om at hunden ”ikke fungerer helt som den skal”, som om det var et kjøretøy eller verktøy som trenger service. Heldigvis finnes det  som lever et godt liv som fører- eller hjelpehund."
 


Bilde fra kantarellsøk


- Har du en kampsak i forhold til ditt arbeid? En ting du virkelig brenner for?

"Kampsaker er jeg vel ferdig med, det var i ungdommen det. Likevel må jeg nok innrømme  at jeg bruker mye av min tid og kraft på å få folk til å forstå at hunder er levende individer med følelser og behov som vi må lære å respektere. Samfunnet i dag stiller for høye krav til hunders atferd. Hunder er dyr, ikke roboter.  En typisk situasjon er denne: barnet kommer med tårer på kinn’ og klager ”katten beit meg”. Mammas svar er: Ja, sånn går det når du plager katten. La katten i fred.  Samme barn og mor: ”mamma, hunden beit meg”. Som oftest reageres det da med sinne og krav om represalier overfor hunden og/eller eieren. Vi kan bare tenke oss selv, og med den nye loven er det store muligheter for at denne hunden blir avlivet. Og alle som har vært i nærheten av barn vet vel hvor oppfinnsomme de kan være.
En annen sak som er mitt hjerte veldig nær, er å lære folk å la  hundene snuse etter ting. Hunder er skapt for å snuse seg frem til mat og familiemedlemmer. Alle hunder, uansett alder og størrelse eller rase kan bruke nesa si. Og det trenger ikke være så mye styr for oss eiere heller: det kan være nok å gjemme mange små godbiter rundt omkring i huset eller hagen og la hunden leite etter det selv. Jeg kan love at den blir lykkelig over å finne godbitene, og at den er fornøyd og rolig etterpå.  Hver høst og vår har jeg kurs her på Trollerud i forskjellige leker hvor vi tar i bruk hundens luktesans og hjernekapasitet. Det er kjempegøy, og både folk og dyr pleier å kose seg. Jeg har skrevet en bok om slike leker med hunder, Nesearbeid for hund, og nå arbeider vi med å lage film. Det blir spennende å se hvordan filmen blir mottatt når den er ferdig."


- Hva vil du si til de som går med tanker om å skaffe seg en hund og har du noen tips til ”nybakte” hundeeiere?
"Hm, tips til de som planlegger å kjøpe hund?  Først og fremst, husk at den kan bli 15 år gammel. Og at den ser på enhver atskillelse fra sin eier og familie som en lidelse. Dernest: tenk grundig på hva hunden er ment å gjøre opprinnelig, og hvordan den sannsynligvis vil oppføre seg. De fleste er mer opptatt av hundens størrelse og utseende. En nybakt pensjonist kom til meg for å søke hjelp, fordi hunden hans på under ett år var helt umulig. Han hadde hatt golden retriever i mange år, men nå ville han ha en ”mindre og enklere hund” på sine gamle dager. Da valgte han en søt liten jack russel terrier. Mange av de små rasene er veldig aktive, og terriere kan være både egenrådige og strie og nesten så noen kaller de litt ville."
 
Foto oversendt fra Anne Lill Kvam og fra hennes nettside.
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren