Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Ved_kjokkenbordet >
NN-ny_venstre
Hovedmeny
Lokalstoff
Ukas numedøl
Webkamera
Kommunalt
Ut i verden
Kunngjøringer
Avisen
Radio/TV
Våre nye landsmenn ...
22. september 2007
Vi bor på en klode hvor et finnes mennesker i alle farger, størrelser og varianter. Diskusjoner går stadig i media om hva, hvordan, hvorfor og hvordan. Og mens ordstrømmen hagler over meg kan jeg ikke la være å tenke meg litt om. Hvor blir det av begreper som medmenneskelighet, omsorg, sympati og toleranse?
 
I 2006 gikk debatten om begrepet neger som en farsott over landet. Skal det være lov eller skal det ikke være lov å bruke ordet neger? Cappelen Forlag bestemte seg for å fjerne ordet "hottentott" fra Torbjørn Egners vise om den lille negergutten Hoa. NRK tok ordet "negerkonge" ut av historiene om Pippi Langstrømpe. Det var nok bedre å omtale han som en sydhavskonge. Og reaksjonene lot ikke vente på seg. Folk syntes at dette var å vise liten respekt for åndsverksloven. Noen forfattere nektet å innfinne seg med å endre sine litterære verker. Professor i Nordisk Språkvitenskap Finn-Erik Vinje uttalte så tidlig som i 2000 at det er tradisjon i Norge for at neger ikke er diskriminerende. Dette stod han for også i debatten i 2006. Og tiden gikk og diskusjonen forsvant.

Den 6. september ser jeg derfor til min undring at diskusjonen dukker opp igjen. Aftensposten får ulike mennesker til å uttale seg om hva ord som innvandring, flyktning, ikke-vestlig og fremmedkulturell betyr. Denne gangen mangler også ord som likeverd, vennskap, inkludering og andre podisitve uttalelser.

En tur innom Wikipedia gir i grunn den informasjonen man trenger. En innvandrer er en som vandrer eller flytter. En flyktning er en som flykter fra krig og undertrykkelse. Så dene ene har lyst til å flytte og den andre må. Det er min enkle tolkning av denne informasjonen. Og hvorfor er det ikke et kompliment at flk syntes landet vårt er så flott at de vil bosette seg  det? Det må jo være det beste komplimentet et land kan få, slik som jeg forstår det.
Så mine tanker etter endeløse diskusjoner i media er at det spiller ingen rolle hva slags begreper man måtte avlive eller innføre. Det spiller ingen rolle om man bruker ordet neger eller sydhavsmann. Det er ikke ordene vi uttaler som er avgjørende for hvordan vi oppfatter virkeligheten. Det er holdningene bak ordene som legger meningen i dem.
 
Våre nye landsmenn .... Innvandrer ...... Neger ..... Spiller det egentlig noe rolle. Hvorfor ikke bytte til nabo? Venn? Kamerat? Og hvorfor ikke smile og være glad for at noen vil komme til denne forblåste klippen i nord? Her hvor snø og vind plager oss så mye at vi velger å reise avgårde. Da ikke til negerland eller innvandrerland, men kanskje til Afrika eller Tyrkia. Og når du står der i gaten. Midt i ditt drømmereisemål så håper jeg at du slipper å få hele din person definert av et ord. Jeg håper du blir definert ut fra den oppførselen du har. Hvordan du er mot andre. Om du ervennlig, omsorgsfull, kjærlig. Ikke hvilken farge du har på huden og hvilket begrep uliek politikere og proffessorer har bestemt at du skal omtales som.
 
Alle foto er illustrasjonsfoto.
 
Tips en venn
Aktuelt
NN-ny_høyre

Søk i Numedalsnett
Søk www
Nyttig

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren