Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Ved_kjokkenbordet >
NN-ny_venstre
Hovedmeny
Lokalstoff
Ukas numedøl
Webkamera
Kommunalt
Ut i verden
Kunngjøringer
Avisen
Radio/TV
Færre lærere og førskolelærere
19. august 2007
Man kan lese i flere medier at det nå begynner å bli et problem å skaffe faglig kompetanse til skole og barnehage. Færre og færre søker seg inn på lærerstudiet samtidig som det streves etter å skape full barnehagedekning.  Så mens behovet øker blir det mindre kompetanse på markedet.
 
 
I debatten om hvor lærerkreftene blir av dukker det jo alltid opp spørsmål rundt lønn og arbeidssituasjon. Jeg er selv førskolelærer og må si at jeg ser hvorfor folk vegrer seg for å ta lærerutdanning. 3 år med fullt studielån og på enden av dette venter en årslønn på 260 000 .- for en nyutdannet lærer. Kanskje 280 000 .- hvis du vil jobbe i skolen. Og hvis du jobber i kassen på Kiwi så kan du tjene opptil 350 000 .- i året. Utenom at man trenger jo ikke å ha 150 000 .- i studielån for å betjene en kasse i en dagligvarebutikk. 

Det å være lærer lønner seg jo på mange måter også. Man får et flott arbeidsmiljø med store og gode utfordringer. Men hva hjelper det når du sitter der som eneste utdannede fordi ingen ville velge å ta utdanning til en jobb som betaler så smått? For selv om medmenneskelighet og omsorg er en lønn i seg selv, så betaler det jo ikke akkurat regningene. Og uten et godt faglig miljø rundt arbeidsplassen så kan det bli smått med personlig utvikling også. Og med en anstrengt kommuneøkonomi er det dessverre ikke midler til videre kursing før å øke faglig kompetanse.

Norsk Utdanningsforbund ser det er viktig at barnehagen ikke skal bli et oppbevaringssted, men et sted som tilbyr pedagogiske opplegg for barna. Det mangler per i dag 3000 førskolelærere i Norge. 30 000 barn går i barnehage hvor den pedagogiske kompetansen ikke er tilstede. Det bygges fortsatt ut barnehager for å nå full barnehagedekning så raskt som mulig. Men kompetansen ser man ikke behov for å bygge ut.
For om stat og kommune ville ha investert mer i sine pedagoger så ville nok flere ha ønsket seg disse stillingene. Det er nå flere kommuner som kjemper med sterke midler for å sikre faglig kompetanse. De tilbyr videreutdanning, stipender , gode faglige miljøer og bedre lønnsvilkår.  Og kanskje det da ville friste mer å jobbe i skole og barnehage. At faglige kompetanse ville komme barnehager og skole til gode fremfor dagligvarehandelen.
Mange av de som ble uteksaminert sammen med meg jobber nå i helt andre yrke enn læreryrke som er resultat av dårlig tilrettelegging, dårlig tilbud og dårlig økonomiske prioriteringer. Og mens søkermassen til lærerskolene forsvinner så sitter jeg her og lurer på hvorfor jeg valgte dette studiet. Hvorfor det var viktig for meg å bli en førskolelærer?
 
Man ønsker vel å gjøre en forskjell. Vise styrken som ligger i disse barna. Vise at her ligger det enorme krefter som er av absolutt viktighet for samfunnet i årene som kommer. Men når man nesten ikke kan få midler til et A4-ark en gang så ser man etter hvert at selv om man ignorerer lønnsvilkår og legger i en real mengde egeninnsats så ender man opp med stress, utbrenthet og slitasjeskader. Og selv om skryt fra foreldre og gode smil fra barn er en premie i seg selv, så hjelper det så lite når viljen til samarbeid fra kommune, stat og mange deler av samfunnet er fullstendig manglende.

Så her, en søndagsmorgen, sitter en førskolelærer i sengen sin med laptoppen og tenker at det var jammen på tide at man tok en debatt. For man kan bygge og man kan klage. Men jeg tror at det eneste valget man har er å ta et oppgjør med seg selv og velge om man skal investere i de kommende generasjonene på fag og utdanning. For alt i alt er jo læreryrket et flott yrke som gir både glede og styrke i seg selv, men i en verden hvor økonomien styrer så mangt og media svartmaler situasjonen vil nok ikke så mange velge dette yrket. Så ordne opp i stat og kommune. Sett de økonomiske rammene i forhold til årene med utdanning og i forhold til kompetansen på er nivå som er akseptabelt. Da skal man nok se at søkere med iver og lyst vil igjen søke seg inn på lærerstudiet og at den faglige kompetansen igjen vil være på plass i skole og barnehage.
 
Tips en venn
Aktuelt
NN-ny_høyre

Søk i Numedalsnett
Søk www
Nyttig

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren