Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndagens portrett: Andre Soma
24. februar 2007
I seks uker lå søndagens portrett sammen med ulvungene Ask og Embla i soveposen om natta på Langedrag. Hver tredje time var han oppe for å gi dem mjølk av flaske. Heldigvis delte han jobben med en annen ansatt, slik at han fikk kvile ut noen netter.

Andre Soma ble født i Stavanger for snart 32 siden. Etter at familien hadde flyttet litt rundt, kom de til Lyngdal i Vest-Agder der Andre fikk mesteparten av skolegangen sin. Etter ungdomsskolen var han som så mange andre ungdommer usikker på hvilken yrkeskariere han skulle satse på. Han begynte på idrettslinja på den videregående skolen i nabobygda Sauda. Året etter gikk han over til maskin og mekanikk, for til slutt å ende opp på linja for barne- og ungdomsarbeid i Haugesund. Han hadde da bestemt seg for å bli sosionom med barnevernet som arbeidsfelt.
Men slik skulle det ikke gå. Reiselysten førte han til en kibbutz i Israel. Her møtte han 40 andre ungdommer fra hele verden, deriblant fem norske. Dette var på 90-tallet og selvmordsbomberne hadde begynt sin virksomhet. Mange busser ble sprengt i lufta, noe som skapte stor frykt blant befolkningen, ikke minst når de skulle inn på de fullstappede bussene. Men det var en lærerik tid for en ung gutt.
Andre fikk også et tre måneds opphold som au pair i Belgia før han slo seg ned i hjemlandet. Vinteren 1997 så han en annonse om ledig stilling på Langedrag og ringte til Tuva Thorson. Dermed var det gjort. Han begynte som praktikant i fjøset, men ble etter kort tid overflyttet til en ”alt mulig” jobb, bl.a. fikk han ansvaret for foring av villdyra.

Det er godt å sutte på fingeren (Foto: Trygve Eriksen)

Ei ulvetispe som var utstøtt av flokken, vakte Andres interesse. Han prøvde å få kontant med  henne ved å gå inn i innhegningen. Etter hvert ble hun så tam at hun spiste av handa hans. Ulvetispa kunne også sitte med ryggen mot han, noe som viste at hun følte seg trygg på han. Seinere begynte Andre også å gå inn til de andre ulvene og til gaupene.

En smask er heller ikke å forakte (Foto: Trygve Eriksen)
 
-Jeg kjente ikke noe spesielt til villdyr før jeg kom til Langedrag, sier han. - Det jeg kan, har jeg lært her. Det går ikke an å lese seg til dette. Det må erfares som med så mange andre ting i livet.
Andre må ha gjort en god jobb, for da Edvin Thorson kom med ideen om å sosialisere ulver, fikk Andre denne oppgaven. Det begynte som allerede nevnt med ulvungene Ask og Embla som ble tatt ut fra flokken. De første ukene lå de sammen med han i soveposen om natta slik at de fikk kroppskontakt. Etter seks uker var de så store at de kunne sove aleine. Da gikk de også over til fast føde, og Andre arbeidet med dem bare om dagen.
I dag er det tre sosialiserte ulver på Langedrag i en egen innhegning. Elleve "villulver" danner en egen flokk. Inn til den store flokken kan de ta med seg grupper av besøkende, for disse ulvene er sky og trekker seg unna. Inn til de sosialiserte ulvene er det bare dem som ulvene kjenner som kan gå inn, det vil si Andre og Tuva..

Har du vondt i nakken? (Foto: Trygve Eriksen)

Selv om Andre arbeider på Langedrag, bor han i Tunhovd. - Den måten jeg er blitt tatt i mot på i bygda er enestående, sier han. - De er heldige som kan bo på en slik plass. En kan ikke finne noen bedre sted.. Så selv om jeg nok må reise tilbake til odelsgarden i Lyngdal, håper jeg å kunne skaffe meg et fast bosted her i Tunhovd som jeg kan reise til i ledige stunder.

Det er godt å bli klødd (Foto: Trygve Eriksen)

Nå snakker'n i telefonen igjen (Foto: Trygve Eriksen)

Vard

 

 

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren