Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Dagens søndagsportrett Ole K. Strysse
28. januar 2007
                              
 For de fleste numedøler vil navnet Ole K. Strysse være knyttet til Fremtiden og til Laagendalsposten, der han i mange år har holdt oss orientert om stort og smått fra dalen. Sambygdingene vil nok i tillegg føye til Strysses store engasjement og allsidighet i lokalmiljøet i Rollag kommune. Noe som gjorde at han i  2000 ble tildelt kulturprisen.

Ole ble født i 1928 på husmannsplassen Stordokk under Skaget i Nore, i ei tid med stor arbeidsledighet i landet. Faren arbeidet som dreng på garden.

Da Ole var fem år gammel,  ble faren bruker hos tvillingbroren Levor på nedre Strysse i Veggli, og familien flyttet dit. Lønn for en bruker den gangen var halvparten av det garden produserte. Verpa høna fire egg, ble det to egg på eieren og to på brukeren.

 

På den tida markerte konfirmasjonen slutten på barneåra og begynnelsen på arbeidslivet. Slik også for Ole. Han valgte å gå i sin fars fotspor og ble gårdsgutt. Så mange andre muligheter fantes det heller ikke. Men fordelen med å arbeide på en gard under krigen var at der hadde de mat, verre var det med klær. Ole minnes godt treskoene og blåbuksa laget av papir.

 

I 1948 begynte han som sesongarbeider på  Numedalsbanen. Jernbanen hadde en  bestemmelse som sa at dersom noen hadde arbeidet ett år sammenhengende hos dem, skulle de gå over til fast stilling. Derfor brukte jernbanen helst sesongarbeidere. Et år ble Ole sagt opp i 14 dager for å unngå at han ble fast tilsatt.

Men Ole likte seg ikke ved jernbanen. Så da han fikk tilbud om arbeid på Valle sag i Veggli, begynte han der. I 1951 tok han førerkort, og dette førte han året etter til Oslo som lastbilsjåfør. Der hadde han bare vært en gang tidligere. Så den første tida hadde han med seg  kjentmann på turene.  De kjørte mest materialer og andre nødvendige ting  ut til de nye boligfeltene, bl.a. kjørte han mye på Lambertseter. Om somrene var han heime og hjalp faren med slåtten.

Ole likte seg godt i Oslo, men byggefirmaet fikk økonomiske problemer, og han måtte se seg om etter annet arbeid. Han valgte da å reise tilbake til Veggli hvor han  igjen begynte på Valla sag.

Forloveden Reidun Strømmen hadde vært med Ole til Oslo. Da de nå kom tilbake til heimbygda, giftet de seg og flyttet inn i eget hus høsten 1957. Foreldrene til Ole flyttet inn i andre etasje.

 

I Veggli har Ole drevet med forskjellig slags arbeid. Ei tid arbeidet han for Rollag elektrisitetsverk. Om vintrene kjørte han tømmer. Seinere fikk han ansvaret for vannverket og renovasjonsanlegget i kommunen. Der var vatnet så forurenset at han måtte kjøre vatn både til sjukeheimen og til skolen. Arbeidet førte til at han ble klorforgiftet og måtte skifte jobb. Ei tid arbeidet  han som vaktmester i barnehagen, og han var også på sentralbordet i kommunen. ”Arbeidet i barnehagen er den triveligste jobben jeg har hatt”, minnes han. ”Jeg har alltid vært glad i barn”, føyer han til.

 

Ole var samfunnsengasjert, og han likte å skrive. Det var derfor bare naturlig at han kom med i politikken. I tre perioder satt han i kommunestyret for Arbeiderpartiet og i to perioder i skolestyret.  

Etter hvert ble han korrespondent for avisa Fremtiden. I mange år hadde han  fast spalte i avisa som han kalte ”Nytt fra Rollag og Veggli”. Denne spalten førte til at antall abonnenter i bygda økte betraktelig  For hver spalte fikk han 5 kroner. En gang tilbød Busken han 10 kroner hvis han ville begynne hos dem. Men det ville ikke Ole. ”Jeg skreiv ikke for pengene skyld”, sier han.
Ole K.Strysse, foto LH
Her studerer Ole permen hvor han har samlet artiklene han har skrevet for Fremtiden
 

Da Fremtiden gikk inn, fortsatte Ole sitt journalistiske arbeide i Laagendalsposten, og der driver han fortsatt til tross for sine 78 år. Så lenge Numedalsbanen var i drift ble manusene sendt med jernbanen, seinere med buss. I dag går det over nett.

Ole har også gitt ut tre bøker: ”Rollag Elverk 50 år (1947 -1997)”, ”Flesberg Elektrisitetsverk 60 år (1939 – 1999)” og slektsboka ”Jøran og Sebjørn Strysse’s slekt og etterkommere”

Ole har skrevet tre bøker, bl.a. slektsboka "Jøran og Sebjørn Strysse's slekt og etterkommere"
 
I de seinere år har Ole vært sterkt engasjert i eldreomsorgen i kommunen, ikke minst i arbeidet med å få bygd omsorgsboliger. Han har vært formann i eldrerådet i to perioder og formann i pensjonistlaget, og ikke minst: Han var leder i styret som arbeidet med å få kjøpt inne en handikapbil, eller bygdebil som det blir sagt, til sjukeheimen. En søknad til kommunen om støtte ble avslått med den begrunnelse av at dette ikke var en pålagt oppgave for kommunen. Først da en av beboerne på sjukeheimen  gav 80 000 kroner, ble det fart i sakene. Ved siden av innsamlede midler fikk de da  samlet inn nok penger til å kjøpe en brukt transitter. I tillegg spyttet Fylkeskommunen inn med 100 000 kroner av overskuddet på transporttjenesten for funksjonshemmede (TT midler) til drift av bilen  som Ole har tilsynet med.

I 2000 fikk Ole K. Strysse en velfortjent kulturpris for sitt store engasjement og allsidighet for lokalmiljøet i Rollag kommune

Vard

 

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren