Numedalsnett
Søndag 29. mars   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsportrett.

I dagens portrett møter vi Toril Gudmundsen fra Vikangrend i Nore og Uvdal. Toril er opprinnelig fra Bærum, men kom til Vikangrend  for 18 år siden. Toril er en spennende jente med mange tanker omkring kommunens framtid.

 

Toril har tre døtre og er gift med Jørgen. Mange kjenner Toril fra Friundervisnings sammenheng, noe hun har drevet med siden 1987. Hun er nå friundervisningens forlengede arm i dalen. Det som før var Numedal friundervisning er nå lagt under Kongsberg og Eiker. Toril underviser noe i engelsk, og hun har også tatt spesial undervisning i språket. I mai starter hun opp med nytt engelskkurs. Folkeunderversitetet har også ført Toril til lærerike studieturer , som Brussel og Budapest.

Toril kom fra Oslo til Bærum  som 6 åring, hvor hun vokste opp med foreldrene og to søstere, og selv om Toril til en viss grad har tilpasset seg livet i dalen, har hun enda mye av by jenta i seg.

Hun tok realskolen og kurs / utdanning innen markedsføring, og i en periode var hun også med og spilte inn en del reklamefilmer for bl.a Biotex og Singer symaskiner, noe som var en artig opplevelse. Teater er vel også en av tingene Toril liker, både og spille og selv gå å se en bra oppsetning. Hun spilte i begge oppsetningene av "Mellom himmel og haug" på Uvdal bygdetun. Teater er også en av tingene hun savner ved og bo i dalen. Det er ikke så lett og kunne gå på en forestiling når man måtte ønske det.

En av sakene hun brenner for er et kulturhus i kommunen, som nettopp kunne samlet et slikt miljø hun savner fra byen.

Etter en periode i England reiste Toril et år til sjøs. Hun seilte på Østen, for rederiet til Sonja Hennies mann, Onstad rederiet. Hans filosofi var at kvinner skulle få flere sentrale jobber til sjøs, og hadde de første kvinnelige lederne til sjøs. Det var en lærerik og spennende tid, mange mennesker og kulturer og bli kjent med, og mange spennende steder og besøke. Grunnen til  at jeg reiste ut, var for at det var en fin måte og oppleve andre deler av verden på.

Så etter hvert kom Toril til Numedalen. I tiden 84 - 90 jobbet hun med Distriksdata, startet opp med Oddvar Moen. To år etter startet kommunen opp NU nytt og laget dette hos Distriksdata. I dag sitter Toril selv med ansvaret for dette bladet sammen med Gerd Karin Heiberg. Hun mener det er viktig med en slik informasjons avis, selv i disse data tider. På langt nær alle husstander har data, og det vil alltid være behov for en annen type informasjon, i form av aviser.

Toril har også noen tanker om kommunens framtid, og hun er redd flere og flere vil flytte ut og ikke komme tilbake. Det er ikke nok med og bare ha en fin natur og tilby hun tror mennesker trenger mer kulturell føde også. Ikke for å være negativ til fin natur, tvert om, hun bruker Smådølen flittig til lange turer, men det må mer til. Her kommer tankene om et kultur hus tilbake. Et samlingpunkt for aktiviteter, et sted hvor alle kan samles. kino, teater, kafe og utstillinger er noe av det som kunne skje på et slikt sted. Her er jo Ål kultur hus et godt eksempel for de som har vært der.

Hun tenker en del på hva som må til for og beholde folk i kommunen, og få de utflytta tilbake, og mener med det, tilbud  som frister folk, og naturlige samlingpunkt  hvor folk treffes til ulike aktiviteter.

Dagene nå går stort sett med til og humpe rundt på krykker, eller kjøre rundt i rullestol. Toril har operert foten, og dette er en lang prosess, men hun er glad i og male, så nå kan hun pleie denne hobbyen sin med god samvittighet. Innimellom lager hun også flotte tepper og duker i lappeteknikk. Trangen for og male blir sterkere og sterkere, bildene er i nydelige farger, så jeg håper Toril vil fortsette og uttrykke seg på denne måten. Når familien vil koble ekstra av, reiser de til feriestedet sitt i Sverige, et nydelig sted hvor de stortrives.

 Tekst / foto : Ann Sidsel Grøtjorden.

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Håvard Bondal, Svene (47)
Peder Strømmen, Rødberg (16)
Geir Bergstøl, Nore (47)
Bente Gun Haug Sriudalen, Rødberg (54)
Eirik Rauboti, Nore (32)
Lars Gunnar Nørstebø, Uvdal (50)
Ingvild Nymoen, Rødberg (45)
Bente Gun Haug Skriudalen, Rødberg (54)
Hege Gladheim, Veggli (56)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingjerd Buen, Kongsberg (49)
Halldis Medhus, Kongsberg (53)
Inger Marie Bøhmer Lie, Kongsberg (79)
Stine Lyngås, Kongsberg (36)
Andre eller uspesifisert bosted
Ragnhild Hetland, Oslo/Norefjord (42)
Øystein Hellerud, Sandane (52)
Håvard Rong Sæle, Rong (12)
Bård Terje Skarpås, Lier (47)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren