Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndagsportrett: Randi Voldbakken
13. august 2006
For en lokaljournalist er det umulig å ikke treffe på Randi Voldbakken – hun er en av Rollag Bygdetuns ildsjeler og en dyktig historieformidler. Jeg møtte Randi over en kaffekopp på bygdetunet og ba henne fortelle litt om seg selv og hva hun brenner for.
 

”Numedal er en trang og avstengt skogdal. Gjennom den renner Numedalslågen, som er Norges nest lengste elv.” Etter dette korte sitatet, hentet fra en av Randi Voldbakkens gamle skolebøker, sto det side opp og side ned om Gudbrandsdalens historie. Om hvordan folk i Gudbrandsdalen fortsatt gikk med bunad til daglig og holdt liv i de rike tradisjonene. Vel, det finnes folk som holder liv i historie og tradisjoner i Numedal også. Randi Voldbakken er en av dem.

 

Randi ble født 6. september 1938 på Fiskum, og familien flyttet til Svene i 1939. Faren hennes var skogsarbeider og moren tok seg av huset og gården, og sammen ga de barna en trygg, men fri oppvekst. ”En dag mens mor og far hvilte middag, gikk jeg og søsteren min på skogtur. Vi stjal med oss en fyrstikkeske, plukka blåbær og kokte blåbærsuppe ute i skogen”, forteller Randi. Da foreldrene fant ut hva som skjedde, ble de ikke sinte eller engstelige – de satt seg heller ned med døtrene og hele familien fikk en koselig skogtur med suppe kokt på blåbær, barnåler og vann. Det var en fri oppvekst med et nært forhold til naturen. ”Vi klatret i trærne og hvis vi falt ned, lærte vi å ikke gjøre det igjen”, sier Randi.

 

Favorittfaget hennes på skolen var historie, og det ble en interesse som har fulgt henne gjennom hele livet. Da det eldste barnebarnet gikk i barnehagen skulle mormor fortelle om gamledager – og dét ble starten på et omfattende skriveprosjekt. Siden Hellik – mannen hennes – jobbet som snekker, og hadde mye arbeid i Drammen, måtte Randi lære å ta ansvar for gården og hjemmet. Barnebarnet kunne nesten ikke tro det hun hørte da bestemor fortalte om hvordan hun tok hånd om gården og fire barn, sommer som vinter. Etterhvert bestemte Randi seg for å skrive ned noen historier, og med tiden har det blitt en del skriving.

 

”Jeg har skrevet ned alt jeg husker fra jeg var to og et halvt år, og har nå kommet til 1968” forteller Randi. Så langt har det blitt omtrent hundre skrevne sider med små og store minner, og hun håper skriveprosjektet kan bli en gave til barnebarna om noen år. Blant historiene hun har skrevet, er fortellinger hun selv har blitt fortalt av mor og bestemor.

 

Denne levendegjøringen av historien er kanskje det mest tydelige ved Randis engasjement. Hun skriver om egne erfaringer og om dagliglivshistorie, og gjennom historiene fra sin mor og bestemor løper tidslinja tilbake til sent på 1800-tallet. Og denne tidslinja fortsetter videre: et av barnebarna til Randi har nemlig jobbet som guide ved bygdetunet de siste sommerne. Det er tydelig at historie betyr noe mer for Randi enn bare bøker og døde hus, og dermed er bygdetunet et egnet sted.  

 

Det er nettopp gjennom Rollag Bygdetun mange møter Randi. Engasjementet hennes for bygdetunet startet for alvor etter et besøk til et bygdetun i Arvika i Sverige, der hun så at et bygdetun kunne være mer enn en samling med tomme bygninger. Gjennom årene har hun brukt mye tid og krefter på å støtte opp rundt bygdetunet og lokalhistorien, og er glad for å se at bygdetunet brukes til aktiviteter.

 

Etter denne praten om historie og familie lar jeg Randi få fri fra nysgjerrige journalister. Dermed kan hun bruke resten av dagen på noe annet hun setter stor pris på – skogs- og fjellturer. Men før hun går i skogen for å plukke molter, låser hun dørene på tunet og sørger for at alt er som det skal.

 

 

 

Kristian Landsgård

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren