Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndages portrett, Svein Løvstuen
16. april 2006
I dag skal vi møte Svein Løvstuen.Uvdølen som husker det meste som har skjedd i bygda de siste 70 år. Jeg har ikke vært flink til å skrive ned noe, sier Svein, men har det her oppe og peker på hodet sitt.
 


Tekst : Ann Sidsel Grøtjorden
Foto/video : Ann Sidsel Grøtjorden
ann.sidsel@numedal.net
Numedalsnett skal publisere flere av Svein sine historier framover, men først vil vi fortelle litt om 83 åringen fra Uvdal.
Det er utrolig spennende å høre Svein forteller om livet i Uvdal, og det er ikke den tingen han ikke husker.
Svein er født på Nordre Løvstuen i Kirkebygda. Her vokste han opp med foreldre og søsken. Skoletiden hadde han på Thorsrud skole med lærer Nils Fløseth.  
 
I  3 år jobbet han som anleggsarbeider i Hovet i Hallingdal.  Der var han med å bygge brakkehusene som skulle huse anleggsarbeiderne. En gang han skulle hjem til Uvdal stoppet han og kameratene på Bjerkeflåta Landhandel i øvre del av dalen. Der inne på gulvet møtte han sin store kjærlighet, Hjørdis fra Solberelva.  Dette ble begynnelsen på et godt ekteskap som varte nesten i 50 år.

Året var nå 49 og Svein og Hjørdis giftet seg.  De bygget seg opp en heim nede ved riksveien, hvor Svein fortsatt bor. Hjørdis døde i 99, og det er stusselig å være alene, sier Svein.

Svein har jobbet som snekker, og satt opp mange hus og låver i bygda. Men den mest spennende jobben var å legge nytt tak på Uvdal kirke. Vi kan vel ikke tenke oss hvordan det var å jobbe oppe på det bratte og høye taket på kirken. Det var ikke så voldsomt med sikring, og det er helt utrolig at dette gikk bra. Svein kan fortelle at dette var den største og mest spesielle jobben han har hatt i sitt  liv.

Om jobben på forskjellige anlegg ser han tilbake på med mange gode minner. Under anleggstiden i Uvdal var det ingen alvorlige ulykker i anleggstiden, mens det derimot var flere oppe i Hovet. Anleggstiden var over, og i begynnelsen på 70 åra startet han med hus og låvebygging rundt i bygda. Samtidig bygget han også opp et sagbruk rett over elven for hjemmet sitt, som den dag i dag er inntakt men ikke i bruk.

Det har blitt en tid innom teknisk etat i kommunene også, som altmulig mann. Han har jobbet på prestegården i Nore , her med restaurering av rommene.

Svein er en mann som liker å følge med og holde seg oppdatert over det som skjer både i bygda og ellers ute i verden, og sitter inne med mye kunnskap. Om sommeren holder han seg i form med vedhugst, og liker å besøke naboer en kveldstund, for en god historie over kaffekoppen.
Numedalsnett skal snakke mer med Svein og dele hans historier med dere. Men en historie kan vi starte med i dag. Det handler om Telemarkskua Gulldrøm.

Gulldrøm hørte hjemme på gården til Sveins foreldre, Nordre Løvstuen. Hver sommer var hun på setrene Halle og Kåtåsen i Smådøl. Og hver gang tok hun med seg resten av kuflokken og satte i vei til seters. Hun visste veien og visste hva hun skulle. Om høsten førte hun flokken hjem igjen til gårds. Så ble det en gang snakk om at Gulldrøm skulle få slippe. Men da sa budeia Sigrid Grøtjorden ( Dyregryt) klart fra, at da sluttet hun på setra. Gulldrøm fikk forsette sitt seterliv noen sommere til, men den dagen hun ble borte, sluttet også Sigrid på setra.

  
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren