Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Foregangsjente som går egne veier
8. januar 2006
Anne Berit Løvstad EvangAnne Berit Løvstad Evang er første kvinne fra Nore og Uvdal som er blitt ordinert til prest. Og det er ikke første gang Anne Berit er i ”førstegangstjeneste”.

 

 

Anne Berit Løvstad Evang er født og oppvokst i Uvdal, og bor nå med mann og barn i Oslo. Og det er ei aktiv jente med meninger om mangt vi treffer en romjulsdag over en tallerken rakfisk og hjemmebrygg.

Etter endt videregående skole dro Anne Berit fra Uvdal til London. Og det var ikke for å ta en ferie i storbyen. Oppdraget gikk ut på å starte fem Ten Sing kor i Waltham Forest YMCA, og med en god porsjon optimisme i kofferten dro hun over dammen og møtte utfordringene med ukuelig pågangsmot.

-Jeg skjønte fort at fem kor var å gape over for mye, men vi fikk i gang tre grupper, som etter hvert ble slått sammen til et Ten Sing kor, smiler Anne Berit og forteller at en av de første musikantene som møtte til øvelse nå bor i Norge. Og er gift med ei jente som etterfulgte Anne Berit som kordirigent i London, nemlig Ingrid Jahren fra Rødberg. Men det er en annen historie.

Anne Berit Løvstad EvangEtter et år i London flyttet Anne Berit tilbake til hjembygda og jobbet blant annet som vikarlærer, tømmerhogger og hjemmehjelp samtidig som hun på fritida var voksenleder for NUTS, Nore og Uvdal TenSing, som var et blomstrende miljø på denne tiden. Dette året fant hun også plass til studier på Gol. Annen hver helg gikk ferden over fjellet til Hallingdal, og på våren hadde hun tatt Ex. phil. og var klar for videre studier på universitetet i Oslo.

- Jeg hadde nok egentlig tenkt å studere psykologi, men etter å ha tatt kristendom grunnfag, (en interesse som egentlig begynnte i London) ble interessen for dette faget for alvor tent i meg, forteller Anne Berit med entusiasme. – Jeg lærte å stille spørsmål, og fant at det ikke alltid finnes tydelige svar. Og det synes jeg gjør faget spennende.

Etter å ha tatt mellomfag i kristendom ble Anne Berit for alvor bitt av basillen, og løpet var lagt for en presteutdannelse. Men samfunnsengasjert som hun er ble hun raskt involvert i studentpolitikk, og det endte med at hun i 2001 tok et års studiepermisjon for å være leder for studentparlamentet på universitetet i Oslo.

Anne Berit overtok lederjobben etter Jon Evang, som hun nå er gift med. Og de er ennå begge sterkt politisk engasjert. – Heldigvis i samme parti, ler Anne Berit.

Anne Berit skal nå begynne i en nyopprettet stilling som prosjektleder for trosopplæringsreformen i Skøyen menighet. Dette er et treårig prosjekt og hun har veldig åpne rammer. Trosopplæringsreformen er ennå i en tidlig fase, og Skøyen menighet vil være en av foregangsmenighetene som forhåpentligvis andre menigheter vil kunne høste erfaringer fra.

- Vi går fra å si dåpsopplæring til trosopplæring for å inkludere også de barna som ikke blir døpt som spebarn, forteller Anne Berit og legger til at kirken nå tar over mye av rollen som kunnskapsformidler av vår kristne kulturarv og historie som tidligere lå i skolen.

Anne Berit brenner for barn og unge i kirken, og mener at vi i større grad må ta barnas religiøsitet på alvor. – Vi må møte dem der de er, og se på dem som likeverdige religiøse individer, sier hun entusiastisk. – Barn har tanker og erfaringer, og for meg er det viktig å få dem i tale, finne ut hva de tenker og mener og la deres stemme lyde i kirken. Det tror jeg vil være gjensidig berikende. Vi som voksne må ta inn over oss at det ikke finnes kun ett sett av sannheter, og jeg er opptatt av å gi barna like mye av teologen Anne Berit som det voksne får.

Anne Berit mener dessuten at kirken i alt for stor grad er på de voksnes premisser, og at det er på tide å gi barn og unge mer rom. Og det får hun mange muligheter til å gjøre noe med i sin nye rolle i Skøyen menighet!

Se også: Ordinert til prest


 
 
Tekst: Aud Åshild Bjørnsrud
Foto: Knut Morten Bjørnsrud
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren