Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsportrettet

Petra Nymoen fra Mehamn i Finnmark savner lukta av sjøen og lyden av bølger som slår mot klippene, men har  likevel  lært seg  å  bli glad i fjellet og fjellbygda Uvdal.

Petra er født i Finnmark 28 september 1925. Søskenflokken telte  tolv stykker, men to gutter omkom under fiske sammen med Petras far. Moren satt igjen som enke med barna. Dette var en del av hverdagen i et fiskevær på den tiden, selv om det likevel var en tragedie for den det rammet.

Petra vokste opp i dette fiskeværet med ca 600 innbyggere og hadde en god barndom. Det var godt med mat, og et fint sted å vokse opp, men de måtte tidlig være med i det dagelige arbeide. Det var værhardt der oppe og skoleveien på ca to km, kunne til tider være tøff når værgudene var på sitt verste. Da Petra var 15 år, hjalp hun en eldre søster med stell av hennes barn. Hun og søsteren tok også på seg noe søm. Ved siden av hjemmet hadde de også et lite småbruk.

Jeg lar Petra fortelle litt selv om sitt liv fram til i dag.

- I perioden 1940 - 44 hadde vi mye trafikk av tyske soldater og tyske krigsskip og ubåter i Mehamn. Når det lå båter til kaia, holdt vi oss helst hjemme og prøvde  å holde oss så rolig som mulig.
- Høsten -44 hadde jeg vært i Tromsø og kom meg  ikke hjem igjen. Der måtte jeg vente på søsknene mine, som skulle komme fra Mehamn. Tyskerne hadde nå begynt og brenne Finnmark, alt sto i brann.

- Jeg husker jeg lå i en veigrøft og så engelske bombefly som prøvde  å  bombe tyskernes slagskip, Tirpitz. De lyktes ikke denne gangen, men de senket det like etterpå den 12. november 1944. De bombet også et annet tysk slagskip, Scharnhorst, nord for Nordkapp, 26. desember  1943.

De eldste søstrene mine og en baby kom så til Tromsø med båt, og vi  dro videre til Mosjøen og med tog  til Drammen. Her var vi innom en flyktningeleier på Gulskogen, før vi dro til en hytte på Hagatjern. En perle av et sted mellom Mjøndalen og Konnerud.

Høsten -45 var jeg på husmorskole utenfor Tønsberg. Det var ikke en husmorskole som i dag. Her lærte vi veving, søm, matlaging og fjøsstell. Etterpå hadde jeg praksis hos en overrettsdommer i Fredrikstad. Etter dette dro jeg hjem til Finnmark, sammen med resten av familien som hadde reist sørover.
Vi visste ikke hvordan det hadde gått med mor og mine yngre søsken, og gleden var derfor stor da vi møttes, og alle var i godt behold. Mor og tre småsøsken hadde rømt til fjells og derfra videre til Båtsfjord. Vi visste på forhånd at Finnmark var brent ned, men det var likevel sterkt å se dette når vi kom hjem. Men alt måtte bygges opp igjen, så vi kunne ikke annet enn å  sette i gang. Jeg var nå fylt 21 år. Det var nå jeg traff Alfred. Han var med i et arbeidslag fra Drammen som skulle være med og bygge opp igjen telekommunikasjonen. De trengte en kokke, og jeg meldte meg, og dette skulle komme til å bestemme min videre skjebne.

Etter hvert flyttet Alfred og jeg til Dokken. Her bodde vi i 15 år, og vi fikk tre barn som jeg fødte på Drammen sykehus. I 1961 flyttet vi til Rjukan hvor vi ble i 32 år. Når ungene ble større begynte jeg som regnskapssekretær ved Norsk Hydro på Rjukan. Det var en midlertidig jobb, men jeg ble der i 26 år. Jeg var også med i fagforeninga ved bedriften.

Vi bygget etter hvert en hytte i Skjervdalen, hvor vi tilbrakte mye tid.

Jeg jobbet i to år ved Sture i Øygarden kommune, utenfor Bergen, på regnskapsavdelingen til Hydro. Da pendlet jeg hjem til Rjukan, med fly til Notodden. Etter to år pensjonerte jeg meg, men tok først et dataregnskapskurs, å tenkte jeg skulle begynne med regnskap, men det ble med tanken. Så flyttet vi hjem til Uvdal.

Vi parkerte så campingvogna vår ved Nevlungshavn, hvor jeg kan komme nærmere sjøen, og vi prøver å komme dit så ofte som mulig.

I 1947-48 gikk jeg på syskole i Drammen, så jeg har også sydd en del, og liker å stoppe og trekke om gamle møbler.

Jeg har engasjert meg i Bondekvinnelaget og Helselaget, hvor jeg har fungert som kasserer. I pensjonistlaget  er jeg også medlem, og som Alfred sier,  fast kaffekoker. Forrige uke sa jeg fra meg kasserer jobben i Helselaget, da jeg sliter litt med dårlig syn etter hvert, men er aktiv medlem enda.
Det bodde også en annen familie her i Dokken under krigen. De var fra Porsanger og var flyktninger. Det var familien Nilsen, mor og far med åtte barn. Sønnen på to år døde her og ligger begravet på Uvdal kirke. På Grekvard bodde familien Kjeldsberg. Bygdefolket støttet veldig opp om disse familiene å ga dem mye mat og klær, så de hadde en god periode her  i Uvdal.

Alfred og jeg får  nå dagene til og gå med mange gjøremål. Nå har vi planer om å legge inn Internett slik at vi kan følge med i nyheter og andre ting ute i verden. Vi har vært mye hjemme det siste året etter at Alfred fikk lungekreft, men nå kommer en ny vår og sommer, og vi kan være mer utendørs. Det har vært et tungt år på mange måter. Det og være pårørende ved en slik sykdom, er også veldig hardt. Det er mye usikkerhet, behandlinger og sykdom som også preger hele familien, men nå går det framover, og da blir alt med ett mye lettere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neste søndag tar vi en tur til Svalbard og hilser på Aud Andersen fra Numedal.

Tekst og foto Ann Sidsel Grøtjorden.

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren