Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintTilbake til fjellbygda etter 20 år

Lars Ole Bjørnsrud kom tilbake til fjellbygda etter 20 år hjemmefra, de siste årene i Singapore. Kontrastene er store, men kanskje tenkte Lars Ole at borte er bra, men hjemme best.

Lars Ole vokste opp på Uvdal Camping, med mor Brita, far Halvard og broren Knut Morten. Han ble tidlig vant til et yrende liv rundt seg, og oppdaget kanskje litt av verden gjennom alle gjestene som var innom campingplassen. Siden klarte han selv å oppdage verden utenfor Uvdal. Han har reist enormt mye rundt i verden i jobbsammenheng, spesielt i Østen.

Etter endt ungdomskole reiste Lars Ole til Kongsberg for å gå på videregående. Tre år senere  begynte han på KIH, Kongsberg Ingeniørhøyskole, og etter to år var han dataingeniør. Så ventet militæret, og han tjenestegjorde i marinen.  Etter fullført tjeneste begynte han i jobb på Albatross på Kongsberg, nå Simrad. Det skulle bli tretten år i denne bedriften, og mye reising i mange spennende land. Han jobbet som prosjektingeniør og jobbet mot det maritime miljøet.

Sommeren 1998 flyttet han til Singapore og til jul samme året flyttet familien etter. Barna, to døtre, begynte etter hvert på internasjonal skole, og trivdes der. På skolen var det nok en helt annen disiplin enn det vi er vant med, og de brukte også skoleuniformer. Det var fint og bo i Singapore, og alle trivdes godt, det var heller ikke mye kriminalitet, og av ca fire millioner innbyggere var  det rundt 700 fastboende nordmenn der, som hadde god kontakt med hverandre.


På båttur

Det ble tre år i Singapore, og Lars Ole reiste mye rundt i denne tiden. Han var i mange spennende land som,  Kina, Australia, Malaysia, Indonesia, Thailand, Japan, Taiwan, Filippinene, Hong Kong og India for og nevne noen. I India var det mye fattigdom og tiggerbarn overalt. Barn som bodde på gata og vasset rundt i gjørme og kloakkvann når det var regntid. Det er veldig dyrt å bo på hotell i India, og når to netter, for to personer, kunne gitt middag til 30.000 Indere, sier det seg selv hvor store kontraster det er i dette landet.

Familien reiste ofte på turer i helgene, og de var ofte på mang fine båt turer med firmabåten, og koselige sammenkomster med venner. Man går oftere ut med venner og spiser, i Asiatiske land, enn man gjør i Norge.

Med all denne reisingen i alle disse årene, skulle man tro at det hadde oppstått noen " skumle " episoder, men Lars Ole kan bare huske én episode, hvor et kystfartøy  han var på grunnstøtte utenfor Sør Korea. Mannskapet måtte hentes til land av et annet fartøy i løpet av kvelden.

Familien reiste tilbake til Norge i fjor, og Lars Ole savnet sine barn så mye at han snart reiste etter. Avstandene ble for store til døtrene Kristina og Merethe på tolv og ni år.
Han har nå etablert seg med eget firma i Uvdal Næringspark. Mer om dette firmaet kan du lese om visst du klikker deg inn på denne adressen : http://www.numedal.net/vizmarine/

Erfaringene han har fått med seg i alle disse årene ute i verden, er gode og  ha med seg i sin nye virksomhet. Det var mye selvstendig jobbing, og avgjørelser måtte ofte tas på egenhånd. Videre planer er å finne nye markeder å etablere, men mot samme næring. Det blir nok fortsatt mye reising, men nå mer innen Skandinavia og Europa.

Lars Ole bor nå i besteforeldrenes hus i Uvdal, og når han ikke reiser rundt i verden, prøver han å være ute på ski med døtrene, og om sommeren spiller han golf.

 

 

 

 

 

 

 

Den forbudte by


I fjor var han på forretningstur til Kina, men fikk også tid til og være turist. Han besøkte den Kinesiske mur, ett byggverk som er helt enormt. Der ligger også Den forbudte by. Her var det bare Keiseren  og hans hoff som fikk oppholde seg, og ved inngangen  er det forskjellig porter hvor Keiseren hadde sin inngang , barn og koner sin og tjenerstaben sin. Dette er også en  "by" full av praktfulle byggverk.

 

 

 

 

Lars Ole ved Den kinesiske mur



Selv om Lars Ole nå har kommet hjem dit han startet, har han nok fått reisingen i blodet, og kommer nok til å være mye på farten. Men det trygge gode ankerfeste vil nok være her i Uvdal. Et sted han alltid vil vende tilbake til.

 

 

 

Tekst: AS Grøtjorden
Foto: AS Grøtjorden og Bjørnsrud privat

Neste søndag møter vi Petra Nymoen, som tilbrakte sin barndom i et værhardt fiskevær nordpå, og sitt voksne liv i trange fjellbygder sørpå.

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg





Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portaler



Del bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren