Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Lina "stolpelina" en sterk og modig kvinne
23. oktober 2005
Ute er det høst, regnet øser ned og vinteren er på vei. Jeg kjørte oppover ei bratt li før jeg kom til toppen. Da veien begynner nedover igjen skal jeg kjøre inn til venstre, der ligger et brunt hus. Der bor vi, sier Lina, eller ”stolpelina” som mange kaller henne
 

Lina foran veggen med diplom og sølvmedaljen fra Kong Harald. Kongens fortjenestemedalje i sølv. Hun hilser på Dronning Sonja på et av bildene.

Lina Strysse Dahl bor i dette koselige huset sammen med mannen Ingvald Dahl. Etter mange år i Stavern flyttet de tilbake til Linas trakter i Veggli. På småbruket hun tråkket sine barndomsår hadde hun bygget en hytte, som nå ble bygget på, og ble permanent bolig. Jeg hadde fått mange henvendelser fra folk som ønsket at jeg skulle skrive om Lina. En kvinne så modig, sterk og flott representant for kvinner at jeg etter og ha møtt henne, ble full av beundring.

Lina  var i 1950 gift med Olav Flostuen . Han drev egen annleggsdrift rundt i landet. En dag dro Lina på det som skulle være et besøk til mannen, som da hadde linjebygging i Matre i Sunnhordaland. Lina reiste ikke hjem etter noen dager, hun ble. Ikke som kokke , nei hun ble oppe i stolpene !  Oppe i trestopler på opptil 28 meter, 60.000kw , der ble Lina i 23 år. Hun trivdes så godt, at hun like godt valgte dette istedenfor og vende hjem til Veggli.

Etter linjestrekket i Skånevik og Åkrafjorden. fikk mannen nye anbud i Østerdalen. Dette ble en lettere jobb mintes Lina, terrenget var ikke så vilt og bratt som det de kom fra. Der det til tider var så bratt og ufremkommelig at de krabbet og klatret oppover i fjellet med stolper og kabler.


Lina og leder i KFB, Gretha Thuen, utenfor Rollag stavkirke.

Det var ved Tynset Kraftverk de nå jobbet, og stolper ble reist og linjer strukket til Lillehammer, Gudbrandsdalen og Trysil.

Det kunne bli lite fri, men når de en sjelden gang kunne ta seg fri reiste gjerne Lina hjem til Veggli, til nye oppdrag ble undertegnet. At en kvinne jobbet der høyt oppe i lufta, uten sikring, i 43 minus, er for Lina i dag ikke noe spesielt å snakke om. For meg er det helt utrolig å høre henne fortelle om dette spesielle livet.

”Vi hadde et  flott arbeidsmiljø, og jeg hørte aldri at jeg ikke passet til jobben” sier Lina.

Lina kan også huske at hun som lita alltid fulgte etter faren utendørs, og at hun trivdes ute i all slags vær. Kanskje det er dette som har fått henne så  tøff og hardbarka. Jeg leser i et hefte som Tysnes Kraftlag har gitt ut, som heter ” Tysnes Kraftlag gjennom 50 år, 1946 – 1996 ” Her står det et kapittel om Lina, ord som bare understreker hvor spesiell denne flotte kvinnen er. På side 34 fortelles det om den gangen linjelaget til Lina skulle ha linjer over et sund, men manglet  båt. Akkurat som dette var noe problem for Lina , nei hun tok lina i munnen og svømte like godt over sundet, slik at de så kunne strekke kabelen etter !!


Denne sølvforgylte klatreskoen henger over døren hos Lina.

Sånn var og er Lina. Ikke redd for noe, kun mørkeredd, sier hun. Tar utfordringene på strak arm. Lina ser nesten ikke lenger, noe hun ikke liker særlig godt. Hun hadde jo planlagt så mye, skulle gjerne malt, brodert og slike ting. Men stopper dette henne ? Neida, hun strikker kunststrikk og har laget et flott bilde hun skal gi bort til et Kraftselskap. Nesten uten å se hva hun gjør, men likvel blir det flotte arbeider.

Hun gikk en gang på syskole i Kongsberg og var håndarbeidslærerinne rundt på de 7 skolene i Veggli. En uke hver i skoleåret hadde de undervisning av Lina. Om hun hadde noen nytte av dette da hun satt 28 meter over bakken og skrudde fast kabler vites ikke, men man måtte kanskje være litt fingernem der oppe også.

Det var så som så med sikkerheten til linjelagene. Det var sjelden de bandt seg fast minnes Lina, og hun husker ingen som datt ned. Men hun husker veldig godt da kulelynet holdt på og ta henne.

På toppen av en stolpe hørte Lina et smell og så et kulelyn på størrelse med et appelsin kom rullende bortover linja, mot henne. Det slo inn i brystet på henne men hoppet så ned i bardunen og til jord. Denne opplevelsen gjorde inntrykk på den spede kvinnen som satt der oppe, uten noen form for sikring, bare egne hender som holdt henne fast.

Det var ikke mye kjøretøy å hjelpe seg med i det ulendte terrenget de oftes jobbet i. Men i en periode hadde arbeidslaget til Lina en Bamse beltetraktor. Det var Lina som kjørte denne da mannfolka var lite lystne på å kjøre denne doningen. Heldige var de som hadde Lina, sier nå jeg.
Mørket er i ferd med og senke seg over Solbu i Veggli, og jeg må ta farvel med Lina. Heldigvis  med en avtale om et nytt kaffebesøk, og mer historie om tiden i stolpene...
  private bilder av Lina under linjestrekk.

Tekst og foto : Ann Sidsel Grøtjorden
ann.sidsel@numedal.net

 

 

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren