Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsportrettet
I dag møter du en flott 68-åring fra Rødberg, Gunvor Hovet. Organisasjonsarbeid har gått som en rød tråd gjennom hennes liv. Fra speidertiden, som 12-åring, ledet av prestefrue Mjåvatn, fram til dagens engasjement i Nore Helselag. Les mer om denne spennende kvinnen i Søndagsprotrettet.

Gunvor er født på Midtstigen gård i Nore, i en søskenflokk på fire. Det er i  dag bare Gunvor igjen av søsknene. Hun og broren Endre bodde mange år pågården hvor de hjalp sine foreldre. Endre til sin død, Gunvor til hun var 34  år gammel.
Ved siden av jobben på gården var Gunvor aktiv i lag og foreninger, som Ungdomslaget Noringen, Fylkeslaget og Noregs Ungdomslag, så organisasjonsarbeid har vært en stor del av hennes liv.

Fra 1963 til 67 jobbet hun som studiekonsulent i Buskerud, ved noe som het Buskerud studiesamnemd. Der jobbet hun opp mot de fleste organisasjoner i  fylket, reiste rundt og fikk i gang studieringer og kurs, og holdt selv kurs.  Hun utdannet også studieledere.
Dette syntes Gunvor var en meget utfordrende og  interessant jobb. Hun sier selv hun traff mange flotte og positive mennesker i disse årene. 

Gunvor Hovet - en aktiv kvinne innen organisasjonsarbeid

I 1967 møtte Gunvor, Asbjørn Hovet, og de flyttet til Drammen, hvor Asbjørn jobbet ved jernbanen. De ble 21 år i Drammen, selv om hjemlengselen hele tiden var stor for Gunvor. De bygget seg en hytte på Midtstigen, hvor de tilbrakte så  og si hver helg, og alle sommerferiene sine. I perioden 1977 til -79 og 1983 til -89 jobbet hun i samarbeidsutvalget for eldreaktiviteter i Buskerud. Innimellom dette var hun også dagmamma i over to år. Så dette må ha vært en aktiv periode.

Asbjørn jobbet ved jernbanen til han ble pensjonist i 1976. Hjemlengselen var  fortsatt stor, men de flyttet ikke tilbake til Numedal før i 1988, da de kjøpte seg en enebolig på Rødberg. Asbjørn var jo nå pensjonist, men Gunvor begynte som aktivitetsleder i kommunen. Hun reiste rundt og aktiviserte eldre.

Hun var nå glad for å være hjemme igjen, men Asbjørn savnet byen etter å ha bodd der i 55 år. Etter noen få år hjemme begynte Asbjørn å utvikle demens, og det ble en veldig  vanskelig tid for dem begge. Sykdommen gjorde Asbjørn veldig redd og det var mange vonde perioder, og ikke lett å være pårørende og se sin kjære ha det så  vondt. Slik gikk det et par år, men da klarte ikke Gunvor ansvaret lenger, og Asbjørn flyttet inn på sjukehjemmet. Situasjonen for Asbjørn ble fort  forverret, og han havnet i rullestol.
Det å skulle være den som bestemte at Asbjørn skulle på sjukehjemmet, var den vanskeligste avgjørelsen Gunvor har tatt. I denne tiden skulle hun ha ønsket at det hadde vært et dagsenter for dem med denne sykdommen, kanskje det hadde vært lettere både for den syke og pårørende.

I tre  år var Asbjørn på sjukehjemmet, og Gunvor var der hver dag, nesten hele dagen og stelte for mannen sin. Da han døde, merket hun hvor slitsomt og tøff denne tiden hadde vært. All tid og alt overskudd hadde gått med til Asbjørn, og det skal litt til å omstille hverdagen igjen til det normale. Men Gunvor ga ikke opp. Hun engasjerte seg i Nore helselag, og har de siste tre årene vært leder for  laget.
Helselagene har nå jobbet mye med nettopp demens, og Gunvor har kunnet bruke av sin erfaring i dette arbeidet. Akkurat nå har helselaget en kampanje som heter " Ingen røyk uten ID ", og det  skal deles ut mye informasjon til butikkene. I dette arbeidet har laget fått hjelp av 10. klasse ved Rødberg skole til å dele ut.  Dette syns Gunvor er enestående gjort av elevene.

En av hjertesakene til Gunvor er at det må bli mer åpenhet rundt sykdommen demens, det vil  gjøre det letter for pårørende å takle en slik vanskelig situasjon. Det som opptar Gunnvor disse dagene, ved siden av røykekampanjen, er et temamøte på Risan kafe på torsdag hvor det skal orienteres om utbyggingen av pleie- og  omsorgstilbudet i Nore og Uvdal, med en enkel markering av lagets 90-års dag til slutt.

Takk til Gunvor for en hyggelig ettermiddag med masse gode kaker, kaffe og et innblikk i et interessant liv.

Neste søndag møter vi Lars Ole Bjørnsrud.

Tekst og foto: Ann Sidsel Grøtjorden

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren