Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndagens portrett: Kittil smed
10. april 2005
 "Han kan med rette kalles tusenkunstner og altmuligmann. Gjennom sine reparasjoner, restaureringer og egne arbeider har han vært med på å bære og videreføre gamle håndverkstradisjoner på en verdifull måte. Prisvinneren har en fin og stillferdig væremåte, har rik kunnskap om tingene han holder på med, og greier derfor å skape en solid og god ramme rundt arbeidet sitt". Slik ble dagens søndagsportrett beskrevet da han i 1998 fikk kulturprisen fra Nore og Uvdal kommune. 

Kittil smed, eller Kittil Hvaale som hans virkelig navn er, ble født på garden nordre Hvaale i Nore for 92 år siden. Kittil var eldst og dermed odelsgutt i en søskenflokk på sju.  Men han sa fra seg odelen og kjøpte  tomt på  Hvaale. Tomta lå like ved en skarp  sving ved Numedalsvegen. Han gav den derfor navnet Svingen. I  1953 begynte han å bygge, og i 1955/56  flytta Kittil  inn i eget hus sammen med kona si Ingebjørg Skjønne.
I  samtale med Numedalsnett siterer Kittil ordtaket ”Den skal tidlig krøkes som god krok skal bli”. Han synes ordtaket passer godt på seg selv. Helt fra han var en ”neve stor” fulgte han med bestefaren i arbeidet, og her ble grunnlaget for hans eget yrkesaktive liv lagt. Bestefaren var en dyktig smed og båtbygger, og odelsgutten fulgte nøye med. Han drog smiebelgen, og han var med bestefar og bygde båter.  Kittil var aldri i tvil om hva han skulle bli når han ble stor.

Kittil viser fram "Bollen hennar mor" som han laga av ei furunute i 1997

Etter folkeskolen gikk veien til sløydskolen på Øktodden. Høsten 1939 begynte han på Blaker. Der likte han seg svært godt. Men skoleåret ble noe kortere enn planlagt på grunn av krigen som brøt ut i april 1939.
”Første timen vi hadde på Blaker, minnes han, ”stilte læreren oss opp på rekke ved veggen. Vi fikk beskjed om at vi skulle bøye høgre armen slik at den dannet en vinkel på 90 grader ved albuen.  Så kom læreren med meterstokken og målte høgda fra golvet og opp til albuen. På den måten fant han rett arbeidsstilling i forhold til arbeidsbenken vi skulle bruke. Dette er en lærdom  jeg har tatt godt vare på”.
 Noen år var Kittil med i brøtningen, først tre år i Verja. Der omkom det en mann et år. Han hadde mista rullehaken, så han brukte hendene til å rulle stokkene med. Plutselig slo en stokk han ut i fossen. Seinere var Kittil med på fjordbrøtningen helt ned til Kongsbeg. De begynte ved Sevle og drog tømmeret utover fjorden med motorbåt. Siste året hadde de begynt med ubarka tømmer. Det hadde lett for å sette seg fast. Så det hendte de måtte bruke traktor og vinsj for å få det fra hverandre igjen.
Kittil har  sine egne meninger om moderne skogsdrift: ”Før barka vi tømmeret, og barken falt ned ved stokken og gjødsla jorda. I dag reiser de med barken. De vil få en baksmell før eller seinere”
 
På Svingen satte Kittil  opp verksted ved siden av bolighuset sitt, og der har han tilbrakt mesteparten av arbeidstida si. Av arbeid hadde han mer enn nok å gjøre. Når folk trengte hjelp, kom de til Kittil. Det kunne være smiarbeid eller trearbeid. Kanskje var det ei vannpumpe som trengte reparasjon, en peis som skulle mures,  eller kanskje de ”bare” trengte et nytt møbel.  ”Jeg begynte ved åtte tida om morgenen, og var ikke ferdig før ved 10-tida om kvelden”, sier han. Noen ferie har det aldri blitt tid til. 
Kittil ble kjent som ”tusenkunstneren”. I begrunnelsen for kulturprisen står det blant annet:  ”Hele lokalsamfunnet har nytt godt av hans  innsats,  og arbeidet hans vil leve videre i de kommende generasjoner”
 
Kittil har laget mange fine ting. Til venstre ser vi et skap han har i stua, til høgre  ei furunute funnet i Verjedalen som han har bearbeidet. Fura var rammet av lynet. Etter Kittils mening har myr som er jernholdig lett for å trekke lynet til seg. Derfor ser en så mange lynnedslag i nærheten av myrer. 
 


Datoen 6.november 1972 glemmer  Kittil aldri.  Da reddet han sin gode venn og  nabo  fra drukningsdøden i Norefjord. To år seinere ble han tildelt diplom fra Carnegies Heltefond for  redningsdåden.. ”Det var en hard tørn”, minnes Kittil stille når en forteller om det. ”Jeg svømte i det kalde vatnet med vinterklær og gummistøvler på.”
Naboen og Kittil skulle legge opp båtene for vinteren. Men først ville de hente ei furu  som lå lenger nord i fjorden med båten. De hekta haken i toppen på furua og begynte å ro. Men i det  rota på stokken løsnet, slo stokken til båten så naboen falt i vatnet og forsvant i djupet. Først da han kom opp igjen for tredje gang fikk Kittil tak i han, og han svømte i land med både naboen og furua. Gjennomvåt og med  støvlene fulle av vatn skyndte Kittil seg heim for å hente ny båt. Han trengte også hjelp til å få den skadde i båten. Kona Ingebjørg og kona til den skadde ble med han tilbake. Heldigvis gikk alt bra. Da han besøkte naboen om kvelden, var han i godt humør.

Kittil med diplomet fra Carnegies Heltfond som han fikk i 1974 for redningsdåden på Norefjord to år tidligere. Med diplomet fulgte en påskjønnelse på 1200 kroner. For disse pengene kjøpte han seg et vikingskip i tinn.
 
For noen år siden ble Kittil selv skadet. Han fikk ei  stor bjørk over seg. Siden  har  ulykka plaga han, blant annet med dobbeltsyn. Derfor har han ikke skaffa seg fjernsyn.
For fem år siden fikk han et drypp, og nå står verkstedet  tomt og bare  minner om tider som har vært.
De siste  12 årene har Kittil bodd aleine  i heimen sin i Svingen. Men han føler seg trygg. Om morgenen kommer heimehjelpa, og om kvelden ringer de for å høre om alt er i orden. Ellers har han god hjelp av Gunvor Kravik en gang i uka. Og  vennen Kåre er hos han nesten hver dag. Slik går livet videre for hederskaren på Norefjord.
 
Vard
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren