Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsprotrettet

Trass i at han er lenket til rullestolen, er humøret og livsmotet på topp. Møte Hans Slåtta i dagens portrett.

 

 

Hans Slåtta, 86 år er bosatt på Slåtta i Uvdal. Hans har i de siste to årene  sittet i rullestol, men livsmotet og humøret er likevel stort. Han er vokst opp  på Slåtta, med mor, far og syv søsken. Moren og faren kom til Uvdal fra Atrå i  Tinn i 1900. De bodde først på Kalsnes, men kjøpte etter hvert Slåtta av Lars  Simensen. Hans har mye å fortelle fra arbeide rundt omkring på anlegg. 

- Under krigen jobbet jeg på Pålsbudammen ( 700 m lang ). Her hadde vi under tre  kroner timen og jobbet på skift.Tyskerne hadde et luftversbatteri i enden på  fjorden og var ofte på inspeksjon. De var aldri uhøflig mot oss, men vi stolte  aldri helt på dem.
- Jeg var også en tid med på byggingen av Halnedammen. I 1946 jobbet jeg ved  det kjente anlegget Vemork på Rjukan. Der jobbet jeg i  maskinhallen, og veide opp store dunker på 350 l tungtvann, som ble solgt til  England og Frankrike. Engelske og franske oppkjøpere sto og kontrollerte oss når vi veide opp. Bygningen jeg jobbet i var på syv etasjer og vi så rett ned i  juvet. Denne bygningen er nå revet.
- Det hadde vært dårlig med vedlikehold ved  fabrikken under krigen, og det sivet hele tiden ut syre som vi måtte passe oss  for. Jeg må innrømme at jeg ikke likte jobben særlig godt, og det var heller  ikke koselig og bo på brakkene nede i Rjukan. Det var veldig varmt  i  denne "gryta" som Rjukan sentrum er. Vi kjørte opp til Vemork med buss hver  morgen, og det samme ned igjen på ettermiddagen. Lønna vi fikk var på tre  kroner timen. 

- Vi snakket ofte om den historiske sabotasjen som hadde skjedd på  Vemork under krigen, og det var også mange som hadde blitt berørt av den tragiske båteksplosjonen på Tinnsjøen. Det hadde hos mange satt dype og varige  spor

- Etter tida på Rjukan reiste jeg til Hovet i Hallingdal hvor vi bygget opp kraftstasjonen der. Jeg reiste rundt på anleggsarbeid fordi det var lite med  arbeide hjemme i Uvdal, men om vinteren var jeg hjemme på skogsarbeid. En vinter jobbet jeg også i Luskefjell ved Skien og hogget tømmer for godseier  Løvenskiold. Da bodde vi i fine varme skogshytter og hadde det veldig bra.

- En søndagsmorgen under krigen da jeg var hjemme, møtte jeg to tyskere på  kjøkkenet. De var begge bevæpnet og ville se passet mitt. Jeg hadde det i 2. etasje  og begge fulgte meg opp. Etterpå gikk de ut i uthuset og stakk i høyet med  høygafler. De lette nok etter engelskmenn, men fant ingen hos oss. Dette var en  uhyggelig tid, og jeg håper aldri vi får oppleve noe slikt igjen.

- Min siste jobb var i 1955, og det var på kraftstasjonen på Rødberg. En  lørdagskveld kjørte jeg ut ved jernbanebrua på Rødberg,  med motorsykkel og våknet opp igjen på Kongsberg sykehus. Der lå jeg lam i beina i tre måneder. 
 
- Etter det ble det mange opphold på Hokksund og Vikersund bad, og på Borge  kursenter ved Hønefoss. Etter hvert klarte jeg å gå igjen, men ble aldri helt arbeidfør, og ble etter hvert uføretrygda. Det ble nå mange år hjemme hvor jeg  stelte min syke mor som lå til sengs i åtte år, og trengte all hjelp.

- Det var  ikke samme hjelp og få i hjemmet som det er i dag. Nå er dette veldig bra, og  jeg har hjelp morgen og kveld. Dette gjør det slik at jeg kan bo hjemme. Det  kan bli lange dager, og lange netter da jeg må legge meg ved ni-tiden. Men  jeg har nå fått en TV på soverommet også, og da kan jeg ligge å se på sport og  filmer.
- Jeg er veldig takknemlig for hjelpen jeg får av hjemmesykepleierne som  gjør det mulig for meg å kunne bo hjemme.

Jeg fikk til slutt Hans til å spille litt torader for meg, og jeg reiste fra  Hans med en god følelse og visshet om at det fortsatt finnes takknemlige og  positive mennesker. 

Neste uke møter vi Erik Rognli fra Kongsberg.

Tekst og foto: Ann Sidsel Grøtjorden

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren