Numedalsnett
Søndag 29. mars   |     Du er her: Forsiden > Arkiv > 2001 >
NN-ny_venstre
Hovedmeny
Lokalstoff
Ukas numedøl
Webkamera
Kommunalt
Ut i verden
Kunngjøringer
Avisen
Radio/TV
Tverrfaglig opplæringskontor
7. februar 2001

Numedal videregående skole er inne i en spennende fase for tida. Skolen er i ferd med å opprette et tverrfaglig opplæringskontor i dalen.

Dette er en del av et prosjekt skolen har drevet siden i fjor vår. DTFO, distriktstilpassa fagopplæring, er navnet. I stedet for å ha elevene inne for å praktisere i yrkesfag, sender skolen dem ut til en bedrift.  I dag omfatter denne ordninga 5 elever på byggfag, 3 på elektro og 1 mekanisk.

DTFO, hva er så det? Vi retter spørsmålet til prosjektleder Kjetil Skilleberg ved Numedal videregående skole.
- Skolen vil prøve å finne en opplæringsmodell som gjør at vi kan ta den praktiske opplæringa ute i en bedrift. Det er hovedmålet med ordninga. Utfordringa er å finne en modell som fungerer. På grunnkurs er det mange retninger elevene kan ta. Da er det opp til skolen å finne en balansegang %u2013 hva kan en ta ute i bedriftene og hva må en ta på skolen?

På spørsmålet om det er vanskelig å knytte kontakter med bedrifter i dalen, understreker Skilleberg at markedet i dalen er begrenset. - Utfordringen i dette opplegget er å skaffe flere lærlingeplasser, slik at en slipper å reise ut for å skaffe seg det. Må elevene det, kommer de ikke tilbake, sier Skilleberg.

DTFO-ordninga startet opp i juni i fjor, og er således i startfasen. I høst hadde ikke skolen elever ute i bedriftene da en på det tidspunktet ikke hadde praksisplasser. Den 15. januar i år kunne en tilby plasser til de aktuelle elevene. Skolen håper og regner med å få en bedre løsning til høsten.
Det er utarbeidet en plan for oppfølging av elevene. Denne planen er utarbeidet av faglærer. Faglærer foretar besøk av elevene ute i bedriftene hver annen eller tredje uke. Kontakt over nettet er også innebakt i planen.

Her er skolen i ferd med å utarbeide en databasert undervisning som bl.a. skal brukes på restteori. Dette er en kritisk faktor for bedriftene, spesielt på bygg og elektro. Når elevene er ferdig med VK 1, har de igjen en bit teori som må tas. På byggfag er den på 175 timer og på elektro rundt 400 timer. Denne teorien må tas i løpet av de 2 %u2013 2 ½ åra elevene er på skolen.
Her prøver Numedal videregående skole å finne en løsning som kan kjøres i distriktet; vanligvis blir denne teorien tatt i Drammen.
Den databaserte opplæringa legger opp til noen samlinger med elevene, og noe fjernundervisning. Da elevene skal ha en undervisning som ender opp i en eksamen, må dette opplegget kvalitetssikres slik at elevene oppnår de måla de skal.

- Utfordringa er å lage et opplegg som er kvalitetsmessig godt nok, sier Skilleberg. %u2013 Målet er å finne en pedagogisk riktig løsning som gjør opplegget optimalt.
I dette prosjektet skal skolen også dra i gang et tverrfaglig opplæringskontor i Numedal. Der skal etter planen bedriftene inn.

Skilleberg kan fortelle at reaksjonen blant de elevene som nå er ute, er svært positiv. Bedriftene har også gitt tilbake positive meldinger, sier Skilleberg. %u2013 Dette er en unik måte å få solgt seg sjøl på til bedriftene, understreker Skilleberg. %u2013 Gjør elevene en god jobb, ligger lærlingekontrakta og venter.
Problemet i Numedal når det gjelder å få lærlingekontrakter, er at det fins så mange små bedrifter, én og tomanns, og disse kvier seg for å ta inn lærlinger. Det er her opplæringskontoret kommer inn og skal prøve å sy sammen opplæringsringer som to og tre bedrifter kan gå sammen om når det gjelder å ta inn lærling.

Skjer mye spennende
Kaare Kalvik ved Numedal videregående skole legger ikke skjul på at det skjer en del spennende på undervisningsfronten på skolen, og syns det er morsom når skolen får respons på satsinga de gjør.
- Vi må prøve å få skolen til å gå videre, sier Kalvik. %u2013 Vi har mange lærlinger som tar skole her i dalen, men så reiser de ut, og for å prøve å snu den utviklinga prøver vi å knytte kontakter med bedrifter, og at vi sender lærlingene til dem. Jo tidligere vi får dem inn i bedriftene, jo bedre er det, sier Kalvik.

 

Aktuelt
NN-ny_høyre

Søk i Numedalsnett
Søk www
Nyttig

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Håvard Bondal, Svene (47)
Peder Strømmen, Rødberg (16)
Geir Bergstøl, Nore (47)
Bente Gun Haug Sriudalen, Rødberg (54)
Eirik Rauboti, Nore (32)
Lars Gunnar Nørstebø, Uvdal (50)
Ingvild Nymoen, Rødberg (45)
Bente Gun Haug Skriudalen, Rødberg (54)
Hege Gladheim, Veggli (56)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingjerd Buen, Kongsberg (49)
Halldis Medhus, Kongsberg (53)
Inger Marie Bøhmer Lie, Kongsberg (79)
Stine Lyngås, Kongsberg (36)
Andre eller uspesifisert bosted
Ragnhild Hetland, Oslo/Norefjord (42)
Øystein Hellerud, Sandane (52)
Håvard Rong Sæle, Rong (12)
Bård Terje Skarpås, Lier (47)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren