Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintFemti år i Televerkets tjeneste


Alfred Nymoen flyttet som pensjonist tilbake til Uvdal etter 33 år i nabofylket Telemark og 50 år i Televerkets tjeneste. Les mer om Alfreds hverdag i dette protrettet Anne Sidsel Grøtjorden har gjort.

Alfred Nymoen 74 år, bosatt i Søndre Dokken i Uvdal. Gift med Petra fra Mehamn i Gamvik kommune i Finnmark. De har tre barn, ni barnebarn og ett oldebarn. Alfred er formann i Uvdal Pensjonistforening, et verv han har hatt i seks år. Han er også formann i menighetsrådet og sitter som medlem i Kirkelig fellesråd..

Etter 33 år i Telemark, nærmere bestemt Rjukan, flyttet han og Petra i 1993 tilbake til Uvdal , da som pensjonister. I 1960 reiste familien Nymoen til Rjukan p.g.a skolegangen til barna. Der var det videregående skoler og barna kunne bo hjemme. Alfred jobbet i Televerket og reiste over hele Øvre Telemark.Han startet i Televerket i 1943, og gikk på Telegrafskolen i 53/54. Jobbet også i mange år over hele Buskerud og Vestfold, så arbeidsområdet var stort. Det ble til sammen 50 år i Televerket.
                                     
Alfred og kona Petra hjemme i Søndre Dokken

Det er sønnen Jan som i dag driver gården, men Alfred og Petra bor i gamlehuset på gården.

I mars i fjor fikk du den tøffe beskjeden at du hadde fått lungekreft. Du har gått gjennom harde behandlinger og en stor operasjon. Hvordan takler du nå hverdagen ?

- Det er tøft å være så redusert at jeg for det meste må være inne, og når man da er vant til og være aktiv er dette en utfordring. Tanken har også streifet meg, om det var riktig og ta operasjon og bli så redusert, eller om jeg skulle levd med kreften så lenge som mulig. Men en avgjørelse er tatt, så nå må jeg innrette meg etter det og leve så best som mulig. Det jeg sliter mest med er at jeg gjentatte ganger får lungebetennelse som svekker meg veldig. På grunn av dårlig immunforsvar har jeg fått forbud av legen min om å delta i store forsamlinger, så nå er det viktig og bygge seg opp igjen. Jeg vil også føye til at jeg røykte hardt i nesten 60 år, men sluttet etter en lungebetennelse i 88.

Kan du fortelle litt om din rolle i pensjonistforeninga ?

- Da jeg ble formann for seks år siden telte vi 32 medlemmer. Så startet vi med verving og er i dag 56 medlemmer. Det er vanskelig å komme over 50, det ser ut som om mange føler seg " for unge " til å melde seg inn, så jeg oppfordrer alle som har nådd pensjonistalderen til å melde seg inn med én gang og ikke vente til de blir 80 år !
- Det er godt oppmøte på møtene våre, det møter mellom 20 og 30 stykker. Vi har sosialt samvær, loddutsalg, og ser enten en film eller lysbilder, hver gang. Vi har også foredragsholdere på besøk innimellom. Hver sommer reiser vi på tur, og har vel snart vært over hele Sør-Norge. I fjor hadde vi en fin tur til Molde. På årsmøtet 1. februar kommer Reidar Lislelid og orienterer om fastlegeordningen, noe som skulle interessere de aller fleste av oss.

- Vi har også et jubileum i laget i år, vi fyller nemlig 30 år. Da pensjonistlaget ble stiftet i 1971 var det hele 96 medlemmer. Laget fikk da et tilskudd av kommunen på 5000 kroner. Ett beløp som stadig har gått nedover, og i dag får vi 1000 kroner visst vi er 50 medlemmer eller flere. Så det som holder liv i laget er loddsalg på møtene, og de kronene vi får for hvert medlemskap.

Tror du ungdommen i dag har en tøffere hverdag enn da du var ung ?


- Ja! Jeg tror det er et større press på ungdommen i dag. De er med på noe hele tiden. De opplever et større press på skolen også ,og mange vil derfor falle utenfor. Lang og hard skolegang ligger ikke for alle og presset blir enda større på disse. Nå blir også alle aktiviteter lagt til rette for de unge, før måtte vi finne på ting selv. Ikke kunne vi bli kjørt rundt hele tiden heller. Få hadde bil, og vi måtte komme oss fram på egenhånd.

Du sa en gang at du hadde fått et annet forhold til kirka enn du hadde før.


- Ja, det er sant. Da jeg ble formann i menighetsrådet, ble det til at jeg gikk oftere i kirka, og trives godt med det. Det har som alt annet blitt dårlig med kirkebesøk det siste året, men jeg håper helsa bedrer seg, så jeg kommer meg mer ut igjen.

Har du et livsmotto ?


- Kom deg ut i skog og fjell!

Tekst og foto: Ann Sidsel Grøtjorden
I neste søndagsportrett møter du Karoline Sønsterud fra Uvdal

 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren