Numedalsnett
Søndag 23. februar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndagens portrett: Even Tråen
9. mai 2004

Dagens søndagsportrett er til daglig rektor på Lampeland skole i Flesberg. Men det er først og fremst som kulturperson, folkemusikker og historieskriver, han er blitt kjent fra "Kongsberg yst i dalen til vidda i mot nord". Even er et godt eksempel på hvordan arv og miljø er med og bestemmer livsvegen vår.

Even ble født for 55 år siden. Det skjedde i Sandefjord, selv om familien bodde i Rollag. "Men mor gjorde som Maria. Hun reiste tilbake til sitt egen hjemsted da hun skulle føde", sier Even med et lite smil. Noen få dager seinere var mor og barn trygt tilbake i Rollag. Og siden har Even bodd der med unntak av tida i militæret og de årene han tok lærerutdanning.
Sine to første skoleår fikk Even på Tråen to-delte skole. Han var den eneste eleven på sitt klassetrinn, men i hele småskolen var de fem elever. Der hadde de bl.a. Halvor Bjørnsrud (1882-1966) som vikarlærer. Even minnes sin gamle skolemester på denne måten:
"Han var en mesterlig forteller som førte oss inn i en verden full av bilder og fantasi. Når han underviste i Norgeshistorie knytta han den til de lokale forhold. Bjørnsrud hadde en egen evne til å vekke nysgjerrigheten hos oss barn, og vi lyttet. I dag blir det arrangert fortellerkurs for å lære folk å fortelle. Det var ikke nødvendig den gangen. Det var nok Bjørnsrud som la grunnlaget for mi interesse for historie."
Da Even skulle begynne i tredje klasse, ble skolen lagt ned, og elevene samlet på Rollag skole. Dit kom også den gamle skolemesteren av og til på besøk, og da ropte elevene: "Der kjem Bjørnsrud". Så var de spente på hvem som skulle få besøk av han den dagen.
Etter realskole og gymnas på Kongsberg gikk turen til lærehøgskolen på Notodden. Her avla Even eksamen i 1974, og her traff han Ingrun fra Lesja som han siden har delt livet sammen med. Etter et år som lærer på Koppang i Østerdalen, flyttet de høsten 1976 til Rollag, til barndomsheimen til Even. Der har han vært både lærer og pedagogisk konsulent før han i 2001 begynte som rektor på Lampeland skole i Flesberg.

Even voks opp i et miljø med mye musikk og sang. Han hadde bl.a. ei bestemor som var veldig musikalsk, i tillegg var hun en god forteller. Hun var glad i å kveda, og hun likte godt fele. "Det finaste e høyre er ein felespelar som stemme fela si", kunne hun si.
I 15-års alderen begynte Even sammen med søskenbarnet sitt, Gunnar Tråen, på kurs hos Sigurd Frogner. Even var også mye hos Sverre Eggerud som bodde på Fekjan. I alt lærte han 40 låter av Sverre. Brødrene Halvor og John Kåsin var også gode læremestere. I lærerskoletida på Notodden fikk han være sammen med mesterspillemannen Gjermund Haugen.
"Disse gamle spillemennene hadde et religiøst forhold til musikk", sier Even. Og for vår egen del legger vi til: Mon tro om ikke Even har det også.
Den første fela kjøpte han av Gjermund Strømmen i Nore for 700 kr. Av dette betalte bestemor 500 kr. "Dei si at det e syndig å spela fele, men e trur ikkje det e so farleg e", var hennes mening.
Gjennom årene har Even deltatt på flere kappleiker. I dag blir det mest spilling i bryllup og andre festlig lag. En annen ting som Even setter stor pris på er at det nå er mer vanlig med fele i begravelser. Det blir en spesiell stemning over en ellers alvorlig stund når de mjuke tonene lyder gjennom kirkerommet.
Når en tidligere snakket om musikk i Rollag, tenkte en på felemusikk. En kunne gå rundt på gardene å få vurdert musikken av mange. Nå er mye av ekspertisen borte. "Men", understreker Even, "Rollag har fortsatt et rikt musikkliv". Selv spiller han både fløyte og gitar i tillegg til hardingfela.

Even er også, som vi før har vær inne på, levende opptatt av historie, og mange har gledet seg over kåseriene hans der han kombinerer fortellerkunst med musikk.
Da bygdebokforfatteren Knut Hoff gikk bort, var det naturlig at Even fikk oppdraget med å fullførte det siste bindet av bygdebøkene for Rollag. Ellers var Even hovedforfatter av boka Livet langs Numedalslågen som kom ut 2001. Det var da Aftenposten skreiv på første side at "Bøker av denne type egner seg til å motvirke historieløshet". Even har også gitt ut boka "Rollagsmålet. Eit grammatisk oversyn". Nå har han snart manus ferdig til ei bok om ljåsmeder i Rollag.

Vi kan ikke fortelle om Even Tråen uten å nevne skytteren. Dette er ei interesse han har arvet fra begge foreldrene sine. Mora var i sin tid med å stifte kvinnegruppa i Sandar skytterlag. Interessen for skyting blir nå for øvrig ført videre av de to døtrene. Den eldste, Ellen, har vært med på kongelaget, og den yngste, Synne, har fem pallplasseringer på de første sju stevnene i år.

I tillegg til å være aktiv skytter er Even formann i Rollag og Veggli skytterlag. Laget har ca. 250 medlemmer, og av disse er nå 41 skyttere påmeldte til årets skytterstevne. Ti av skytterne er i eliteklassen. De presterer helt i toppen på det nasjonale plan. Dette forteller ganske mye om den vesle kommunen med et innbyggertall på 1500.

Vard

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
John Jairo Muñoz, Rødberg (66)
Even Amandus Røed, Veggli (28)
Gro Andersen, 3632 Uvdal (56)
Andrea Nørstebø, Uvdal (15)
Nina Landerud Myhra, Svene (18)
Iselin Omdalen , Rødberg (33)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Marte Bergvad Røssum, Kongsberg (22)
Andre eller uspesifisert bosted
Benjamin Aker (42)
Iris Skjolde (38)
Vetle Fiskum, Vestfossen (12)
Britt Nymoen, Nedre Eggedal (68)
Vetle Fiskum, Ormåsen (12)
Iselin Omdalen, Dagali (33)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren