Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Dagens søndagsportrett: Trygve Eriksen
18. april 2004

Trygve EriksenSelv om dagens søndagsportrett bor i Gjerdrum i Akershus, er han godt kjent i Numedal. I 1970 kom han som et frisk pust til Nore prestegjeld. Med nye ideer og et sterkt engasjement, spesielt for ungdommen, revolusjonerte han på mange måter arbeidet i de tre menighetene. I dag er han fengselsprest på Ullersmo, men det er ikke som prest vi portretterer Trygve Eriksen på Numedalsnett, men som hjelpearbeider i Russland.

 

Sitt første møte med den russiske kirke fikk Trygve kort tid etter at han hadde flyttet fra Nore i 1983. Da var Pitirim, utenriksminister i den russiske kirke, på besøk i Norge. Han ville bl.a. gjerne besøke en norsk prest, og Trygve ble valgt ut til å ta i mot den russiske kirkelederen.
Sju år seinere ble Trygve invitert til tusen års jubileet for den ortodokse kirke i Russland. Men han var da nettopp kommet heim fra et fire måneders opphold i utlandet, og følte at han ikke kunne reise. I stedet sendte han kapellanen sin.
Den kontakten Trygve i disse årene fikk med den russiske kirke, gav innblikk i en nød som var helt ufattelig, og det til og med i et land som er vår nabo.På denne tida var Sovjetunionen fortsatt et lukket land, og det var lite en utlending kunne gjøre for å hjelpe.

Vendepunktet kom julaften 1992, året etter at Sovjetunionen var gått i oppløsning. Som vanlig på julaften hadde Trygve hatt morgengudstjeneste på sjukeheimen i Gjerdrum. Etter gudstjenesten tok han seg en lang skitur. Da er det han føler at Herren taler til han ved å spørre hvordan han kan feire en kristen jul når naboene i øst sulter. Dette ble starten på et storstilt hjelpearbeid som fortsatt varer.
Men hvordan skulle han gripe saken an? Det hele virket uoverkommelig. Men Trygve visste råd: Han begynte i nærmiljøet med konfirmantene i Gjerdrum. I løpet av en dag klarte de å samle inn 55 000 kr. Bondekvinnelaget i bygda samlet inn 50 kubikk med klær. Gjennom Tine fikk han kjøpt 12 000 kg ost for en billig penge, og Nycomed kom med flere tonn vitaminer. I tillegg hjalp DU til med midler. Så da den første traileren ble sendt av gårde, hadde den med seg 83 kubikk med varer.

Hjelp i Russland
En fange som hadde det tøft.


På forhånd var det ordnet slik at varene skulle distribueres til fem menigheter gjennom et kloster. Storparten gikk til et barnehjem i Rusa, en by et par timers kjøring vest for Moskva. Her bodde det på den tida 220 barn i alderen 5 til 18 år under meget kummerlige forhold. Over døra til barnehjemmet hang et bilde av den store Lenin og de små barna.
Dette barnehjemmet ble Trygve sitt hjelpeprosjekt i mange år. Etter ett år var alle barna døpt, og Lenin var skiftet ut med Jesus på bildet. I dag er antall barn på hjemmet redusert til det halve av hva det var da Trygve kom dit, og arbeidet med barnehjemmet er nærmest fullført. Men hver gang Trygve er der borte, besøker han barna og holder fest for dem. Å fortelle at det er stor stas  når han kommer, er vel unødvendig.
Første gang Trygve var i Rusa, ble han kalt inn til ordføreren i byen som ville vite hvorfor han hadde begynt med dette arbeidet. Til det svarte Trygve at som kristne skal vi stille opp for de svake, og det var derfor hans kristne plikt å gjøre det. Dette var vanskelig å forstå for ordføreren. Han mente at det var bedre å engasjere seg i et prosjekt der det ikke var noen nød.
Etter hvert som hjelpearbeidet gikk framover, ble også folk utenfor barnehjemmet oppmerksomme på den positive utviklingen som skjedde med barna. De så at de var bedre kledd enn de andra barna i byen, de hadde sykler og ski, de fikk tannpleie fordi det ble kjøpt inn utstyr til en tannklinikk for dem. Norske tannleger reiste over for å lære opp de russiske tannlegene i bruk av klinikken, og en russisk tannlege kom til Norge på opplæring.
Flesteparten av barna har vært i Norge en eller flere ganger. Da har de bodd hos familier i Gjerdrum og Elverum. Flere av familiene har seinere hjulpet barna med pengestøtte til utdannelse. Hvert år blir det sendt over 400 julegaver.
De barna som en gang stod nederst på den russiske stigen har fått status, noe også media er blitt oppmerksomme på. Russiske firmaer er blitt sponsorer for hver sine avdelinger. De barna som tidligere ble forakten, er nå blitt modeller for de andre.
- I lokalsamfunnet har vi vært med på en holdningsendring, sier Trygve. - Og det er jeg stolt av.

Hjelp i RusslandDet er startet et større HIV program i fengslet sammen med Kirkens Nødhjelp. Bildet er fra et informasjons møte. Endel av dem du ser på bildet er HIV positive

 

 

 

 

 Som fengselsprest var det naturlig at Trygve også begynte å engasjere seg for forholdene i russiske fengsel. De siste åtte årene er det kvinnefengselet i byen Masjaisk som har fått gleden av arbeidet hans. Her bor det opp til 1500 fanger i tillegg til ca. 80 barn. Til sine tider bodde det 140 fanger på hvert rom.
For å bedre forholdene for fangene er det de siste årene blitt investert flere millioner kroner. Det meste har gått til medisiner, men også mye til mat, klær og sko. Gjennom Kirkens nødhjelp er det gitt støtte til et hiv prosjekt som har vært meget vellykket. UD har vært flinke til å gi støtte, i tillegg er det laget TV programmer for å gjøre arbeidet kjent. Men selv om det er gjort mye, er fortsatt mye ugjort, slik at arbeidet må forsette enda noen år.
Selv er Trygve i Russland 3-4 ganger i året. Og han følger godt med på at pengene kommer dit de skal. Tidligere ble varene sendt med trailere fra Norge, men på grunn av bl.a. korrupsjon er det slutt på det nå. I dag blir de fleste varene kjøpt i Moskva. Trygve er selv med på innkjøpene, og når bilene kommer til fengslet, er han med og åpner eskene og fordeler innholdet.

Hjelp i Russland
Fra lufteområdet på fengslet. Fengslet er bygget for 400 og det er ofte 1500 fanger her + 80 barn

Arbeidet som Trygve Eriksen står i spissen for, er et eksempel på hvor mye et enkelt individ kan utrette når viljen og motivasjonen er til stede. Det viser også at en trenger ikke ha noen stor organisasjon bak seg for å få gjort noe. Tvert imot. Her er det ingen ting som går bort i administrasjon, alt som blir samlet inn kommer i de rette hender. Trygve selv kontrollerer det. Om få dager sitter han igjen på flyet på veg mot Russland.

Vard
Foto: Trygve Eriksen


Les også artikkelen "Fra russisk barnehjem til studium i USA" viser at det nytter !!

 

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren