Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Kultur >
PrintFra russisk barnehjem til studium i USA
17. april 2004
Jeffim & TanjaFor 13 år siden kom jeg til barnehjemmet i Rusa 12 mil vest for Moskva. Forskremt i et hjørne stod 9 åringen Jeffim. Han kom med et slitt kosedyr, som ha ga meg, en av de få ting han hadde og som han  selv hadde laget. Dette kosedyret har fått sin faste plass på min PC. Hver gang jeg setter meg ned for å skrive er Jeffim i mine tanker. Dette skriver Trygve Eriksen i denne historien om Jeffim.

 

Jeffims mor var student da han ble født og hun måtte gi han fra seg  til et barnehjem for å komme videre i sine studier. De først 4 år av sitt liv var han meget syk og var innom 9 forskjellige barnehjem. Som 4 åring kom han til barnehjemmet i Rusa. Her var det 220 barn og de bodde 12 barn på hvert rom.

Hvert år tok vi fra 5-30 barn til min menighet i Gjerdrum eller til Lillehammer. Jeffim ble aldri tatt  ut til å reise til Norge. Han ble regnet som hyperaktiv og han var også noe utstøtt blant guttene på barnehjemmet. Han ble mer som en storebror for de minste barna på barnehjemmet.

Sissel og jeg syntes det var galt at Jeffim ikke fikk komme. Vi sa: ”Send han til oss, vi skal klare han”. Vi angret nok de første dagene for han var høyt og lavt. Vi har et ganske vanlig hus, men etter russisk standard er vårt hus luksus og Jeffims kommentar var:” Dom mafia” eller mafia hus på norsk. I Russland var det bare mafia som hadde råd til noe slikt. Langsomt fikk han lære  at livet var annerledes i Norge. Ved huset vårt er det en bratt bakke som fører ned til nabohuset. Jeffim satte seg på en sykkel for første gang uten å sjekke at det var mulig å bremse. I full fart gikk han i veggen på nabohuset. Heldigvis var det ikke vindu der han traff.

Etter hvert roet han seg ned.

Neste år kom han tilbake for 14 dager og da hadde han lært seg engelsk. Hvor har du lært det spurte vi: ”in my room” - på mitt rom. På egen hånd hadde han lært seg engelsk. De neste gangene reiste han til Lillehammer og nå hadde han også lært seg norsk, så godt at han var med i et skuespill på Hamar. Vi så at Jeffim blomstret opp. Han var ikke bare en språkets mester. Han var en kapabel maler, en rekke av hans bilder henger på veggene til vår datter. En kunstner har vurdert dem og han fikk gode terningkast.

Som 18 åring gikk han opp til eksamen og fikk en av de beste eksamenene i Moskva fylket. Dette skulle gi ham automatisk rett til studier ved universitetet. Men da han møtte opp hos rektor sa rektor: "jeg liker ikke navnet ditt eller barnehjemsbarn, så her får du ikke begynne". Vi spleiset da på studieavgiften på et privat universitet i Moskva hvor han gjorde det godt. Mens han gikk her var han engelsk tolk og tjente opptil 50$ i timen og han fikk seg mobiltelefon og fine klær.

Her traff han også venner som inviterte ham til Atlanta Georgia i USA for å studere grafisk design. Her har han nå vært i 3 år og i tillegg til grafisk design studerer han spansk, latin og biokjemi. Det siste trenger han fordi han vil hjem til Russland for å drive nødhjelpen han har sett jeg driver. Han er også med i et sangkor og tar timer i piano

Jeffim

I mai fikk jeg en e-mail med bilde av seg selv i en stor kabriolet. Rett før jul kom en ny mail. Han har startet sitt eget internett selskap Software Provider.

Jeffim trengte å bli elsket og å bli sett, med det blomstret alle ressursene opp i ham.

Vårt håp er at han kan gi et bidra til glede for Russland.


Tekst: Trygve Eriksen
Foto: Jeffim

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren