Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Erik Haualand

"Da det på 1950 tallet ble vanlig med gudstjeneste på julaften, ble julen også barnas høytid. Slik var det ikke tidligere. Da var jula en kirkelig høytid for de voksne, og det var første og andre juledag som var de store høytidsdagene. På disse messene ble menigheten møtt med et rikere liturgisk språk enn ellers i året". Det er dagens søndagsportrett, sogneprest i Nore, Erik Haualand, som sier dette i en samtale med Numedalsnett.

Ved siden av påske og konfirmasjonen er advent og jul den travleste tida i året for kirkens folk. Forberedelsene begynner allerede i slutten av november. Barnehagene og skolene skal besøkes, og skolegudstjenestene med lysmesse skal forberedes. I tillegg kommer de andre kirkelige gjøremålene. Så førejulstida kan ofte bli hektisk.
Skolegudstjenestene er en spesiell utfordring, for kirken har hatt en tradisjon med muntlig kommunikasjon. Og det kan være vanskelig med så stor aldersspredning som det blir der. Derfor forsøker en nå med andre former hvor barna selv kan delta, som for eksempel ulike opptrinn eller dramatiseringer.
To prester gjør det mulig å ha gudstjeneste i alle kirkene på julaften, i Nore og Tunhovd klokka 1400, i Skjønne og Uvdal ved 16-tida. I tillegg får sjukeheimen besøk av en av prestene på formiddagen. At folk setter pris på dette tilbudet, viser de fullsatte kirkene. I byene må de ha flere gudstjenester på julaften for at alle skal få plass.
Det kan selvfølgelig være et tankekors at folk strømmer til kirkene ved de store høytidene, men ellers i året er besøket mer beskjedent. Haualand mener at det er mange årsaker til dette, ikke minst tradisjon. I eldre tid med lang kirkeveg, var det først og fremst ved de store og viktige hendelsene i livet folk søkte kirkene. Og slik har det på en måte fortsatt. I byene kan en nå se en tydelig endring, der jevner kirkebesøket seg mer og mer ut over hele året.


Det følger mye kontorarbeid med å være sogneprest

Erik ble født  for 50 år siden i den tidligere Hetland kommunen, nå Stavanger. Etter eksamen artium på reallinja søkte han opptak ved Norges tekniske høgskole, og kom inn der. Men han begynte ikke på NTH. Han følte at han måtte ha et yrke der han hadde med mennesker å gjøre. Derfor ble det menighetsfakultetet og teologien.
Da han tok denne avgjørelsen,  var han inne til førstegangstjeneste i militæret på Jørstadmoen. Han var akkurat ferdig utdannet radiotelegrafist i hærens samband, og hadde igjen et halvt år av tjenesten. Så han brøt  tvert av og reiste til Oslo for å begynne å studere
I 1980 avla Erik embetseksamen, og to uker seinere giftet han seg med Gerd Narverud fra Nore som studerte til tannlege. Året etter ble han ordinert til prest av biskop Andreas Aarflot i Oslo domkirke.
Deretter gikk vegen til Sessvollmoen hvor han fullførte siste halvåret av militærtjenesten, nå som feltprest med løytnants grad.
Sin første sivile tjeneste etter embetseksamen fikk Erik som kretssekretær i den Norske Israelsmisjonen i Oslo. Der ble han i tre år før han i 1985 ble ansatt som vikarprest i Kvalsund. Det siste året i Kvalsund hadde han også ansvaret for Nordkapp som lå 12 mil unna. Det ble en lang reiseveg over hav og fjell. Tre dager i uka reiste Erik klokka 6 om morgenen og var ikke heime igjen før 13 timer seinere. Etter ett år som pendler, bosatte familien seg i Nordkapp, og der ble de i åtte år.
"Vi trivdes godt i Nordkapp", sier Erik, "men det var langt fra familien". Derfor søkte de seg til Nore hvor det var ledig jobb både for sogneprest og for tannlege. Nå bor familien på seks på den vakre prestegården ved  Norefjord. To av barna går på skole utenbygds og er bare heime i feriene.
"Tidligere tenkte jeg ikke så mye på dette med barna som kommer heim til jul", sier Erik. "Men nå når jeg selv er i den situasjonen, gir det meg en bekreftelse på at jula også er en familiefest".


Sognepresten med kirkeboka som registrerer alle kirkelige handlinger. Den skal oppbevares på prestekontoret i 80 år etter siste innskriving før den sendes til Statsarkivet på Kongsberg. Boka lages spesielt for hvert prestegjeld og koster den nette sum av 4500 kr.

Erik liker seg godt som prest. Men han savner et større engasjement under gudstjenestene. Menigheten består av døpte kristne som deler den kristne tro, men presten blir ofte aleine med å uttrykke budskapet. Det virker som vi i Norge er blitt sjenerte av vår egen kristne arv. Som prest føles det som et savn, legger han til.

                                                                                                                                                    Vard

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren