Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Mette van de Kassteele

Mette van de KassteeleHøyt oppe i lia, noen hundre meter opp for Pålsbufjorden, kan dagens portrett skue utover drømmeriket sitt. Ikke noe rart at hun kaller seg Pålsbufjordens dronning. Sammen med foreldrene kjøpte Mette Øvre Lian i Tunhovd som feriested i 1969, fra 1992 har hun bodd der fast. "Og her vil jeg bo så lenge jeg kan krype og gå", sier hun til Numedalsnett.

 

Mette forteller at hun lenge hadde hatt lyst å bosette seg fast på Øvre Lian. Det som likevel ble den utløsende faktoren, var at det begynte å utvikle seg et narkomiljø i nabolaget der hun bodde i Nittedal. Hun hadde ikke lyst til at den yngste dattera som da var 12 år, skulle oppleve dette. Dermed flyttet de oppover, noe hun ikke angrer på. Begge døtrene er nå flyttet ut, men de er så ofte de kan tilbake. For dem er Øvre Lian fortsatt deres egentlige hjem.


Mette med elghunden Lady foran stua si

Det var for øvrig her den seinere senatoren Herbjørn Strøm (f. 1846) vokste opp. Foreldrene hans eide både Øvre Lian og Strauman ved Pålsbu, og de bodde vekselsvis på begge stedene. I sine memoarer forteller den seinere senatoren hvordan han som liten gutt satt i mørke høst- og vinterkvelder og øvde seg på den edle skrivekunsten. Han hadde fått skolemesteren til å skrive opp alfabetet for seg. Så laget han penn av fuglefjør og blekk fra sot i peisen. På den måten kompenserte han for manglende skolegang.

Mange spør meg om jeg ikke synes det blir ensomt her, sier Mette. Jeg har aldri følt det slik. Det er forskjell på å være ensom og det å være aleine. Å være ensom er noe som en blir påtvunget, å være aleine er noe en selv velger.


Mette er glad i å lese


Når jeg er sammen med andre, er jeg sosial. Men jeg har også behov for å være aleine, legger hun til. Å tida går så fort. Det er mye som skal gjøres. "Jeg har litt støv på hjernen, så det går mye tid bare til rengjøring. I tillegg liker jeg å lese og stelle med blomstene mine", forklarer hun.
Ellers har hun jo skogens dyr som naboer. Hun har hatt besøk både av elg, hjort og gaupe. Ei tid hadde hun også fast besøk av rådyr, men de ble borte etter at villulven streifen over området for et par år siden. Hønsehauk og ørn er heller ikke noe uvanlig syn. Best selskap er det likevel i elghunden Lady.

Mette har alltid vært et naturmenneske. Allerede som 12-åring drømte Oslojenta om å bygge seg hytte i Nordmarka og flytte dit. Fra hun var liten, har hun også vært sterkt knyttet til sjøen, og som ung var hun glad i å reise Når hun i tillegg var så heldig å ha både familie og venner innenfor skipping, gav dette henne mange muligheter. Hun fikk være med båtene gratis mot å hjelpe til. Som 20-åring dro hun over til Amerika. Der leide hun seg bil og kjørte rundt omkring i Statene et halvt år.
Hun har seilt langs hele vestkysten av Afrika helt ned til Sør-Afrika. Til Biafra kom hun under krigen i 1969. Gulfstatene og Østen er heller ikke noe ukjent område for den reiseglade damen.


Jeg elsker blomster, sier Mette. Her er det Novemberkatusen som får pleie

Det var under en av de mange reisene at hun traff mannen sin, og det forklarer det fremmede etternavnet. Navnet van Kassteele betyr for øvrig "fra slottet". Det første barnet ble født i Nederland, men snart etter flyttet familien til Norge.

Mette har ellers vært innom mange yrker. Hun var bl.a. den første kvinnelige bunkermegleren i landet, dvs. hun meklet mellom rederne og oljeselskapene om levering av drivstoff til norske skip i utenriksfart.
I fem år dreiv hun ridesenter i Skedsmo. Hun hadde 14 hester på stallen, og om lag 250 rideinteresserte barn og unge har hun hatt til opplæring.
Nå har den aktive dama bodd i gamlestua på Øvre Lian de siste 11 årene. Der er det høy himmel og vide horisonter med fred og ro, en stor kontrast til det pulserende livet hun levde tidligere. Det eneste Mette savner er et godt, gammeldags spøkelse.  Det hører med i gamle hus.

                                                                                                                                                        Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren