Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Gulbrand Kirkevollen

Gulbrand KirkevollenDagens søndagsportrett er en mann med mange jern i ilden, en mann de fleste i bygda kommer i kontakt med før eller seinere i livet. Han er bygdas baker, driver kafe, blomsterforretning og begravelsesbyrå. I mange år var han aktiv politiker, bl.a. som varaordfører en periode. En kan spørre: Når sover han? "Jeg snur døgnet", svarer han.

 

Gulbrand er ekte noring, født på Kirkevollen rett overfor Skjønne kirke i 1944. Men han vokste opp noen meter lenger sør, nærmere vegen til Borgegrend. På Skjønne fikk han også skolegangen sin, hos lærerne Grethe Østby og Torleiv Hvammen.
Gulbrand bestemte seg tidlig for yrkesvalg. Allerede som 14 åring begynte han i lære hos baker Ole Audun Risan på Rødberg. Risan selv var en aktiv mann på mange områder og var mye borte fra arbeidet, så den unge lærlingen fikk tidlig ansvar.
Selv om Gulbrand likte seg godt her, flyttet han etter to år til Oslo for å fortsette læretida hos Johansen og Firing. Der avla han svenneprøva i 1964. Året etter giftet han seg med Svanhild Neshaug fra Uvdal.


Gulbrand med svennebrevet sitt

I 1969 fikk Gulbrand forespørsel fra Risan om han ville komme tilbake til Rødberg å overta bakeriet der, noe han svarte ja til. Forretningen skiftet da navn til Risan's eftf G S Kirkevollen Bakeri og Konditori.

"Arbeidstida som baker er spesiell", sier Gulbrand i samtale med Numedalsnet. "Ja, en kan vel nesten si at den er umenneskelig. En må snu døgnet". Selv begynner han på arbeid klokka ett om natta, på den tida vi andre ligger i vår dypeste søvn. Ved firetida kommer medhjelperen, baker Tore Svenssen.
Først mellom klokka åtte og ti om morgenen, alt avhengig av arbeidsmengden, kan Gulbrand gå heim. Men før han kryper til køys, må han gjøre papirarbeidet ferdig. Om ettermiddagen er det ofte på'n igjen fram til ved sju - åtte tida om kvelden.
Bakevarene skal være i butikkene innen klokka åtte, så klokka seks er sjåføren Helge Sønsterud på plass. Det samme er kona som hjelper til med å pakke. Hun vikarierer for dattera Bente som nå har permisjon. Kjøreruta går til Uvdal, Dagali, Nore og Øygardsgrend, i tillegg til butikkene på Rødberg.


Gulbrand ved smultringmaskina

Forretningen har gått bra fram til i dag, men Gulbrand er bekymret for framtida på grunn av kjedene. Det er de som nå mer og mer overtar. De forhandler bl.a. om prisene hos bakerne. Da blir det gjerne de store som vinner fram. Han synes det ville være trist om vi mister bakeriene ute i distriktene. "En får ikke ferske bakevarer hvis de skal komme fra Oslo", legger han til.
Da Gulbrand overtok, var bakeriet og kafeen i samme bygningen. Men snart ble plassen for liten, så han fikk leie lokaler av kommunen. Men der er det også behov for større plass. Han har søkt kommunen om utvidelse, men dessverre har svaret til nå vært negativt. Så han håper på noe større forståelse fra kommunens side nå med nytt kommunestyre.
Risan's kafe er blitt et samlingssted for bygdefolket. Her møtes folk fra hele kommunen for å ta en kaffekopp og slå av en prat når de er på Rødberg. Den positive atmosfæren skyldes ikke minst de ansatte. "Det er en trofast og flink betjening med lang erfaring i kafeen", sier Gulbrand. Han setter tydelig stor pris på arbeidsfolkene sine.


Her skal det bli wienebrød

Da Gulbrand overtok bakeriet etter Risan, overtok han også kisteagenturet i kommunen. Arbeidet den gangen besto i å bringe kistene ut til folket. Hjemmesykepleien eller diakon overtok deretter det videre arbeidet. Gradvis fikk Gulbrand ansvaret for alt dette. Han er gjerne den første som blir kontaktet når det skjer dødsfall i kommunen. Det første han da gjør er å ta kontakt med presten for å bestemme dag og klokkeslett for begravelsen. Han hjelper også de pårørende med annonser, med sanger og ellers det de ønsker hjelp til.
"Her er det ingen 24 timers vakt. En må være parat hele døgnet", sier han. "Det kan ofte være en tøff jobb. At eldre mennesker dør, hører livet til. Det er verre med ulykker og yngre folk. Men en må se på det som en jobb", legger han til.
Gulbrand er også eier av Blomsterboden. Men den er det kona Svanhild og dattera Jane Berit som har ansvaret for.
1971 ble Gulbrand valgt inn i kommunestyret for Høgre. Der fikk han tolv sammenhengende år, derav bl.a. to perioder i formannskapet og en periode som varaordfører. Den tida hadde Høgre og Senterpartiet ett godt samarbeid med felles gruppemøter. Gulbrand har også sittet i forliksrådet og i bygningsrådet.
Når han ser tilbake på de årene som er gått siden han kom heim til kommunen, kan han se for seg 35 interessante år. Arbeidet har vært spennende, og fire barn og åtte barnebarn har Svanhild og han fått. To av barna, Bente og Jane Berit, er bosatte i kommunen og begge er knytta til bedriften. De to andre barna bor i henholdsvis Horten og Åsgårdstrand. Alle er flinke å hjelpe til når det er behov for det, understreker han.

                                                                                       Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren