Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Oddvar Hunemo

"Når du ber for jordens grøde, be med hånden på plogen". Dette svenske sitatet som henger innrammet på stueveggen hos svigerforeldrene til Oddvar Hunemo, er blitt en rettesnor for livet hans. Etter Oddvars mening må kristendommen være knyttet til livet og virkeligheten. Den må være folkelig, ekte og naturlig. "Det er god haugiansk kristendom", legger den tidligere predikanten til, nå lærer ved Nore og Uvdal ungdomsskole

Oddvar vokste opp i et ekte kremmermiljø i Treungen der faren drev butikk. Stadig kom det folk innom butikken. De fleste for å handle, noen bare for å prate og fortelle historier. Det var en spennende tid for en vitebegjærlig guttunge.
Etter den obligatoriske skolegangen flyttet Oddvar heimefra og begynte på Bø landsgymnas. Der bodde han på hybel sammen med den ikke ukjente Halvard Flatland.
Ved juletider i andre klasse brøt Oddvar tvert av og meldte seg i stedet på forelesningskurset til Statens lærerskole i husstell. Dermed kunne han gå opp til eksamen artium som privatist allerede førstkommende vår.
Tida i Bø skulle komme til å få avgjørende betydning på flere måter for Oddvar. Her traff han nemlig noringsjenta, Aslaug Fjermedal, som gikk på latinlinja. Nå har de vært mann og kone i 28 år.
Allerede som 8 - 10 åring hadde Oddvar fått en ide om å bli misjonær. Kanskje ikke det mest populære yrkesvalget blant den aldersgruppa, og det hendte nok av og til at han ble ertet når han fortalte om valget sitt. Men han hadde lyst til å fortelle om Jesus, sier han, samtidig som han hadde stor utferdstrang. Han var bl.a. svært glad i å lese reiseskildringer. Bestefaren kommenterte valget hans slik: Det er bra med kristendom, bare det ikke blir for mye av det.
Etter artium kontaktet Oddvar generalsekretær Birger Breivik i Misjonssambandet for å søke råd hos han. Breivik anbefalte at han først tok handelsskolen, for slik praktisk kunnskap kunne være godt å ta med seg. Dessuten fikk han bedre tid til å tenke seg om. Dermed gikk vegen til Norsk luthersk misjonsambands handelsskole på Lundeneset i i Hordaland.
Ferdig med militærtjenesten i flyvåpenet begynte Oddvar på Misjonsskolen Fjellhaug i Oslo der han fikk fire interessante år. Han hadde nå giftet seg, og for å skaffe litt ekstra inntekter til familien, arbeidet han et år på linjegodsterminalen på Alnabru. Det var ei hard tid, minnes han, for samtidig leste han gresk, noe som krevde mye arbeid,  pugging og atter pugging ved siden av at faget var gørr kjedelig. Så her var det viktig å motivere seg godt.
Etter avsluttet skolegang flyttet familien til gamlestua på Rustgård der foreldrene til Aslaug bodde. Aslaug var nå ferdigutdannet førskolelærer og fikk straks arbeid i Nore og Uvdal, mens Oddvar begynte som predikant for Misjonssambandet. Arbeidsområdet var hele landet. En viktig del av arbeidet var å besøke kristne folkehøyskoler, landbruksskoler og videregående skoler.
Seks uker av gangen var han ute, deretter ei friuke. Reisetida heim og tilbake til arbeidet ble tatt av friuka. Og det kunne ta tid å komme seg heim hvis han var langt oppe i Nord-Norge. Så arbeidet var lite familievennlig.
Et annet ting var at han brukte seg opp når han var ute, slik at han ofte hadde lite overskudd til kone og unger når han kom heim. På reisene bodde han hos familier hele tida, og selv om de var aldri så hyggelige, ble det slitsomt i lengden ikke å få noen tid for seg selv. Dessuten var det et dårlig betalt arbeid.
I seks år holdt han ut som reisende predikant. Da han fikk forespørsel fra sosialkontoret i Nore og Uvdal om å begynne der som kurator, svarte han ja. Men han kunne ikke arbeide i full stilling før han hadde avviklet reisevirksomheten for Misjonssambandet.


Som du har tid til å spise, har du også tid til åndelig føde

I 1988 begynte Oddvar på Notodden lærerhøgskole. Da han var ferdig tre år seinere, ble han ansatt som lærer ved Nore og Uvdal ungdomsskole, og det har vært arbeidsplassen hans siden.
I 1996 overtok Oddvar og Aslaug garden til foreldrene hennes i Åsbøgrend, men de bor fortsatt i huset sitt på Langodden. På garden har de satt bort slåtten, men Oddvar driver mye i skogen på fritida. Og dette er noe han liker. "Jeg har stor sans for kroppslig arbeid", sier han. "Jeg ville aldri kunne trives bare med teori". Kroppsarbeid er forresten noe han har hatt glede av siden han var liten. Han kan huske at han som seksåring skar opp 3 favner 60 cm bjørkeved og 1/2 favn osp ved hjelp av håndsag.


Oddvar er en ivrig syklist på fritida 

Oddvar har også prøvd seg som politiker. En periode satt han i kommunestyret for Kristelig Folkeparti. Han minnes at det ikke alltid var like enkelt å være den eneste representanten for  partiet. Etter at Oddvar gikk ut av politikken, har Kr.F. ikke stilt liste ved kommunevalgene i Nore og Uvdal til tross for at de har mange velgere. Men de fleste er eldre, og de føler vel at de ikke lenger kan være med å dra lasset.
Ellers har Oddvar hatt mange jern i ilden. Han har bl.a. vært leder for idrettslaget Noringen. I dag sitter han som leder av lokallaget for Utdanningsforbundet i Nore og Uvdal. Om høsten er det elgjakta som er den store opplevelsen. Dessuten er både han og Aslaug aktivt med i arbeidet på bedehuset.

                                                                                                                                                                     Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren