Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Kåre Olav Solhjell

Kåre Olav SolhjellSøndagsportrettet denne gangen bor ikke i Numedal. Han er ikke en gang født her. Likevel er det knapt noen som har større kunnskaper om den øverste kommunen i dalen enn dagens portrett. Kort sagt: Vi skal møte bygdebokforfatter Kåre Olav Solhjell.
Da Kåre Olav ble tilsatt som bygdebokforfatter i Nore og Uvdal i 1990 for å skrive kommunens historie fra de eldste tider og fram til i dag, var han allerede en etablert forfatter. Og det skulle snart vise seg at han også var en effektiv forfatter.
De to første årene arbeidet han i full stilling i Nore og Uvdal, men fra 1. januar 1993 gikk han over til halv post etter eget ønske. Likevel ble det i løpet av de fem første åra to store bind med til sammen ca.1000 sider. Tredje bindet, som bl.a. inneholdt den vanskelige okkupasjonstida, kom i 2000, og ved utgangen av 2005 skal arbeidet med bokverket være fullført, dvs. fjerde bindet vil være i handelen vårhalvåret 2006.

"Å skrive ei bygdehistorie som spenner over nærmere 10 000 år er ei utfordrende oppgave", sier Kåre Olav. "Det skal være lokalhistorie, samtidshistorie og okkupasjonshistorie i ett. I dette tilfelle handler de to første bøkene om tida før "manns minne". Med tredje bindet som begynner rundt 1930, blir det samtidshistorie, dvs. at mange av leserne har minner eller opplevelser knyttet til det boka forteller om. Det stiller nye krav til forfatteren.
Så langt kan forfatteren ta det med ro. Det er sjelden å høre så mange lovord om et bokverk som det bygdeboka for Nore og Uvdal har fått. Det skyldes ikke bare innholdet, men også den måten stoffet er bygd opp på, i tillegg til at forfatteren skriver lett og godt
Etter Kåre Olavs mening skal lokalhistoria bygge bru mellom lokalsamfunnet og samfunnet utenfor. Hendinger og tilstander i det store samfunnet påvirker det som skjer lokalt. På den andre sida har lokale hendinger betydning for utviklinga ellers i landet.
Han understreker at det er viktig for en forfatter å ha vært på de stedene han skriver om. Derfor reiser han mye. Da han skreiv boka "Krigsåra i Hallingdal" besøkte han arkiv i Tyskland for å finne stoff, og han reiste rundt i landet og så de stedene han omtalte. Likeledes har han reist mye i Amerika og fulgt i fotefara til utvandra nordmenn når han har arbeidet med utvandringshistorie.


Hva finner jeg her tro?

I dag bor Kåre Olav i Øygardane i Gol med familien sin. Men han er født i Vistdal i Romsdal, bare et par mil fra Nesset prestegard der Bjørnstjerne Bjørnson vokste opp.
I 1952, da Kåre Olav var 10 år gammel, kjøpte foreldrene gard i Gjemnes på Nordmøre og flyttet dit. Som så mange andre på den tida måtte Kåre Olav hjelpe til på garden når han hadde fri fra skolen. Da han seinere flyttet ut for å gå på skole, vendte han heim i sommerferiene for å arbeide på garden.
19 år gammel begynte han på den ett-årige realskolen på Syvdsbotn på søre Sunnmøre. Dette var en viktig tid minnes han. Men det var hardt arbeid med mye pugging. Målet var å få så god eksamen at han kom inn på det to-årige gymnaset på Nordfjordeid. Han syntes han var kommet så seint i gang med utdannelsen sin at han måtte prøve å ta noe igjen. Derfor tok han også brevkurs i latin da han var i militæret. Latin var nemlig den gangen et av kravene til forberedende prøver.
Etter eksamen artium gikk turen til Bergen og universitetet der. Her avla han eksamen i engelsk mellomfag til jul i 1966. Han begynte også på gresk mellomfag mens han var i Bergen, men så fikk han spørsmål fra Høgtun folkehøgskole om han kunne tenke seg å være vikarlærer der ett år. Han kjente Høgtun godt fra den tida han selv hadde vært elev ved skolen og svarte ja til tilbudet.
Tida på Nordfjordeid skulle ellers komme til å bestemme mye av framtida for Kåre Olav. Her traff han nemlig odelsjenta Ingebjørg Løstegard fra Gol som seinere skulle bli kona hans. Da hun reiste til Oslo for å begynne på musikkonservatoriet, flyttet Kåre Olav etter for å fullføre greskstudiet. Det som spesielt fascinerte ved dette studiet, forteller han, var å se hvordan et moderne språk som for eksempel engelsk, hadde tatt opp i seg den klassiske arven fra gresk.
På nytt kom det forespørsel fra Høgtun folkehøgskole om å komme tilbake dit som lærer. Og nå ble det fem  nye år bak kateteret. Ved siden av skolearbeidet leste han idehistorie om kveldene, og om våren gikk han opp til grunnfagseksamen. For å få den nødvendige kompetanse som lærer tok han pedagogisk seminar som sommerkurs.
I 1969 giftet Kåre Olav og Ingebjørg seg. Seks år seinere flyttet de til Gol med tanke på å overta garden hvor Ingebjørg var odelsjente. De ti første årene i Gol var Kåre Olav tilsatt som lærer ved Lien Landbrukskole, samtidig som han fortsatte med studier, denne gangen i historie. Som hovedfagsoppgave valgte han "busetnadsutviklinga i mellomalderen for Nedre Hallingdal." Seinere utvidet han denne til å gjelde hele Hallingdal, og oppgava kom da ut i bokform med tittelen "Øydegard og rudning. Trekk frå bustadshistoria i Hallingdal ca. 1350 - 1700".


Kåre Olav med storoksen

Fram til 2002 dreiv Kåre Olav sammen med kona mjølkeproduksjon. Nå er de godt over til ammekyr. Kåre Olav trives godt med kombinasjonen praktisk og teoretisk arbeid. Ved sida av forfatterskapet har han lagt ned mye arbeid i garden.  Det har blitt både nytt våningshus og fjøs, i tillegg har de dyrket opp mye ny jord.
Kåre Olav har også fått tid til politisk arbeid. Han har vært både kommunepolitiker og fylkespolitiker. I fire år satt han som leder i Buskerud Kristelig Folkeparti. Når han er ferdig med bygdebøkene for Nore og Uvdal, er det jubileumsboka for Kr.F. som står for tur. Den skal være ferdig i 2008 da partiet fyller 75 år.

Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren