Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Sondagsportretter >
Søndagens portrett: Sigurd Vinger
19. oktober 2003

Når en arbeider med bygdehistorie, trenger en ikke å lese romaner. Det virkelige livet er spennende nok. Hvert menneske har sin historie. Og når en setter alle disse menneskeskjebnene sammen, får en helheten." Det er lokalhistorikeren Sigurd Vinger som sier dette i samtale med Numedalsnett. Nå er han i ferd med å avslutte siste bindet av bygdeboka for Flesberg.


Sigurd ble født for 59 år siden i Flesberg, og her fikk han sine barne- og ungdomsår. I dag bor han i Kluftebakken på Kongsberg sammen med familien sin.
Sju år gammel begynte han på Juveli udelte skole. På den tida var det vanlig på landet at elevene gikk annen hver dag på skolen. Den dagen de hadde fri, hjalp de til heime. På den måten fikk de både praktisk og teoretisk opplæring. Noe som kom til god nytte seinere.
Sigurd må for øvrig være den eneste i landet som har vært oppe til folkeskoleeksamen tre ganger. Første gangen tok læreren feil av alderen hans. Han mente Sigurd var avgangselev, men i virkeligheten gikk han i 6. klasse. Misforståelsen ble selvfølgelig oppdaget, og Sigurd måtte gå opp til ny eksamen året etter.
Og som ikke det var nok: Da han etter framhaldskolen på Lampeland søkte opptak ved realskolen på Kongsberg, måtte han i likhet med de andre utenbys søkerne opp til enda eksamen i norsk og regning for at skolen skulle finne ut hvem som skulle få begynne. Så det var hard konkurranse om plassene på videregående skole på slutten av 1950-tallet.  
Ved juletider i tredje klasse på realskolen hoppet han over til gymnaset. Der valgte han engelsklinja, for "der gikk de fleste jentene", sier han med et lite smil.
Etter militærtjenesten begynte Sigurd på Notodden lærerhøgskole hvor han avla eksamen på engelsklinja i 1967. Etter et par år som lærer i Fåberg i Gudbrandsdalen satte han kursen mot Oslo og universitetet. Her tok han tysk grunnfag og hovedfag i norsk. Under studietiden våknet interessen for historie, ikke minst lokalhistorie. I norskfaget var det navnegransking og språkhistorie som opptok han mest. Der hadde han den kjente navnegranskeren Per Hovda som veileder. Det var derfor bare naturlig at hovedoppgaven ble om gardsnavna i Flesberg.
I 1977 kom Sigurd tilbake som lektor til Kongsberg høyere allmennskole. Men allerede året etter ble han tilsatt i full stilling som bygdebokforfatter for Flesberg med kontorplass på Lampeland. Nå fikk han bl.a. nytte av hovedoppgava si. I forbindelse med den hadde han også arbeidet med kartlegging av gamle nedlagte plasser i heimbygda og opphavet til dem. I tillegg hadde han skrevet av en del gamle dokumenter fra arkivene da han bodde i Oslo, så det var ingen førstereisegutt som begynte arbeidet med bygdebøkene.


Hva kan jeg finne her tro? Sigurd koser seg ved peisen med en av bygdebøkene sine

Til nå er det blitt seks bind. Det sjuende og siste bindet skal være avsluttet ved årets utgang. Et eventuelt registreringsbind vil komme seinere. Foreløpig legger Sigurd ut et alfabetisk register over gardene og plassene på internett. Noen ildsjeler i Flesberg arbeider i tillegg med et register over husfedrene som også vil bli lagt ut på internett når det er ferdig.
Jeg har ikke hatt problemer med å motivere meg, sier Sigurd, stoffet i seg selv er så interessant. Og folk har vært både engasjerte og interesserte. Noen forteller til og med at de har bøkene liggende på nattbordet.
Likevel synes han nå at det skal bli godt å bli ferdig. Arbeidet har vært krevende, og ikke minst stressende. Men det blir også rart. I 25 år har han levd med sammen med flesbergingene på godt og vondt fra de eldste tider og fram til i dag. Det har vært et betydelig antall menneskeskjebner å forholde seg til.
Når Sigurd en sjelden gang tar seg noen fridager, er småviltjakt en av mange interesser. Det å kunne sitte rundt et bål i skogen med en varm kaffekopp og nyte stillheten, er en god avkobling. Han trives også godt som snekker. Ellers er det koselig å komme til hytta i Tvedestrand der han kan ta med seg kona i båt å prøve fiskelykken ute på sjøen.


Sigurd viser fram maleriet han fikk av kona Bea på 50-års dagen sin. Orginalen, som er malt av Jacob Gløersen, henger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Bildet viser "en gammel harding fra Lyngdal, Sjurd  Kølsrud". Kølsrud'n bodde i ei jordhytte mens han brente kull inne på skogen i Rollag på grensa mot Sigdal. På bilde kan vi skimte både Kølsrud'n og jordhytta.

Etter jul går Sigurd tilbake til sitt opprinnelige yrke. Da begynner han  som lærer ved Lampeland ungdomsskole. Mye har forandret seg i skolestua i løpet av de 25 årene han har vært borte, og det blir sikkert mye nytt å forholde seg til.

Vard

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren