Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett : Ragnhild og Gunvald Egedahl.

Gunvald EgedahlEtter 50 års ekteskap blir man samstemte som ektepar, og når man da også har jobbet sammen, dratt lasset sammen også utenom hjemmet - er det mange felles minner å se tilbake på.

 

 

Vi går tilbake til 1953. Det året Ragnhild og Gunvald Egedahl gikk til alters sammen. Ikke ante de da at det skulle bli et langt liv hvor de driver forretning sammen. I  1988 overtok den mellomste sønnen Lars og kona Gunn forretningen, men likevel 15 år etter er ekteparet ennå å treffe blant hyllene i Joker`n på Norefjord.

Det hele startet i en bortgjemt krok av Nore, Eidsstryken. Det er vanskelig for oss i dag å tenke at det var mulig å ha butikk der nede. Men kunder var det nok av, og bosetningen var nok annerledes da enn nå. Det var ikke bare å sette seg i en bil og ta en rask tur til Rødberg for å handle. Ragnhild kom fra toppen på Åsgården i Rødberg, med en utsikt ikke mange har. Likevel trivdes hun i skogen nede på Eidsstryken. De to eldste sønnene, Jan og Lars kom til da de bodde der nede.

Familien bodde selv i samme hus som butikken, og mang en kunde tok seg en tur innom stua til en kaffe kopp før man gikk hjemover. Her ble det også foret opp griser som ble slaktet. Ragnhild lagde de deiligste grisesylter som ble solgt i butikken. Det var den gang man fikk selge hjemmeproduserte varer på butikkene ! Fra gårdene i bygda ble det levert egg og smør for salg.

Ragnhild hadde to perioder på kjøkkenskolen på Rødberg, og lærte å lage mat av Else Kind Bergan, noe hun sier har vært til stor velsignelse hele livet. Gunvald nikker enig.

Det var heller ikke noen moderne kasse å slå inn varene på, ikke kom varene ferdigpakket heller. Det var å ta hodet i bruk til å regne sammen, og mye av varene måtte veies opp og pakkes i poser. Gunvald hadde handelsskole i Drammen og Ragnhild hadde jobbet på Rudi på Rødberg og på Solheimstulen, og dette var erfaringer og lærdom som kom godt med.

Tiden gikk og året er 1961. Ekteparet kjøpte tomt ved siden av kirken på Norefjord. På den tiden ble det også bygget skole og samfunnshus like ved, det ble et lite sentrum. Jernbanen var også aktiv på den tiden, og nye hus ble bygget. At det allerede var en annen butikk like ved skremte ingen. Familien flyttet inn i 2 etg, sammen med de to eldste guttene og Gunvald sine foreldre. I 1967 kom også siste mann, Tor Erling til verden. Det ble lite fritid på Ragnhild og Gunvald selv om de nå hadde fått hjelp i butikken av Helga Kjøntvedt. Årene gikk med slit og lange dager, men likevel et givende og godt liv. Det  ble en livsstil. Sønnene flyttet ut av bygda, men i 1984 kommer Lars hjem med familie, og to år etter overtok de driften av butikken.

Gunvald Egedahl


Men Ragnhild og Gunvald satte seg ikke ned i godstolen av den grunn. Det ble mer fritid, men man legger ikke bare fra seg et livsverk over natten, så det er godt å få gjøre litt nytte for seg, noe de gjør den dag i dag. Bena til Raghild er ikke helt bra lenger, men hun klarer å legge inn varer i hyller og pakke varer som skal kjøres ut til kunder. Når hun ikke er å se i butikken sitter hun gjerne i den hyggelige leiligheten og broderer de nydeligste håndarbeider. Gunvald er litt mer aktiv , så her er det ingen som har satt seg ned uten å vite hva dagene skal brukes til. Tre hytter er også satt opp, to av dem er i familiens eie, mens den tredje er solgt.

Mye forandret seg for forretningen da Numedal Videregående ble bygget. Det kom nye folk til tettstedet, byggefelt vokste fram og lærere bosatte seg. Jensine Hvaale bygget opp en campingplass på andre siden av fjorden, og hyttefolket kom. Dette førte til et yrende liv i bygdas butikk.

Ragnhild forteller også hvor stor berikelse det er med barnebarna og oldebarna, ni tilsammen. Siste skudd i familien er to nydelige jenter fra Kina, som snart ventes på besøk. Det beste hadde nok vært å hatt alle nærmere seg.

Gunvald har stor tro på at Joker som det nå heter, består. Men det er ikke å skjule at det kunne blitt vanskelig om videregående ble lagt ned. Mange måtte da kanskje flyttet fra bygda og et solid grunnlag bli borte.

 

Tekst: Ann Sidsel Grøtjorden

Foto: Morten Egedahl

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren