Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Gunhild Hvaale.

Hvor mange mil Gunhild Hvaale har kjørt er det umulig og vite, men at hun har tatt noen runder rundt jorda har hun nok. Til våren gir hun seg som drosjesjåfør, og er litt redd for at dagene kan bli kjedelige.Da er hekletøyet godt og ha.

 

 

 

Gunhild Hvaale, født ved Kravikfjorden, i Fløten vokterbolig som hørte til jernbanen. Her bodde familen til Gunhild var 12 år. Broren Simen, Gunhild, mor og far. I 46 flyttet så familien til Eidstryken stasjon, litt lenger oppe i dalen. Gunhild har vokst opp med jernbanen som nærmeste nabo, og er nok i motsetning til mange andre Numedøler glad i banen. Gunhild vokser opp og det nærnmer seg skole tid på Rødberg og realskolen. Det var ikke så lett og komme opp og ned til skolen på den tiden, så nå ble det hybel på Rødberg i tre år. Sikkert spennende for ei ung jente, da som nå. Det ble først et år på folkehøyskole på Fana i Bergen, et nydelig sted minnes Gunhild. Det ble kun en tur hjem til Nore på denne tiden, men året gikk fort, før det  bar nedover til Eikerbygdene, nærmere bestemt Solberg Spinneri. Nå ble det noen år i de traktene. Handelsskole i Drammen og jobber på flere kontorer i Drammen. Denne tiden var hun også noen mnd i Oslo og passet et tvillingpar og en liten søster av disse, hos noen venner av moren og faren. Hun ble bedt med til Amerika, men takket nei, da hun var redd for og fly. Så var det en kar oppe i Nore som var litt interessant ! Faktisk så interessant at hun fikk ham nedover til byen. Kittil var det, og de giftet seg i 56. Bodde mange år i Kongsberg distriktet, og her kom også barna Kristian, Bjørg og Ole Henry til verden. 16 år tok det før familien flyttet oppover Numedal igjen. Denne gang til Norefjord hvor de kjøpte bensin stasjon og kafeteria. Gunhild hadde tatt førerkort og ekteparet begynte og kjøre drosje. Kittil dro etter et år til Oslo på jobb, og Gunhild tok seg av det hjemme. Det var et yrende liv på kafeen på Norefjord, og mange har " vokst opp" med Gunhild. Hun kjenner alle og det er vel ikke den grend eller den gården hun ikke har vært på. Hun kan huske at hun bare en gang har måtte gi opp og hente en kunde. Det var på vestside veien ved Tunhovdfjorden. Det var vinter og en stor issvull stengte veien, slik at hun måtte snu. Men at det kanskje til tider har vært mange skumle veier og kjøre på, særlig vinterstid er det ikke tvil om. Gunhild sier også at det har vært mange trivelige ungdommer og kjøre på. Aldri noe tull med dem, og det er vel kanskje noe av det hun vil savne mest, når hun i mars neste år "legger inn årene ". Da har hun rukket og bli 70 år. Da er planen og ta bilen å kjøre nordover på en lang sommerferie. Da mannen Kittil jobbet nordpå, tok hun hver sommer med barna og kjørte dit mannen var, på sommerferie. Nå vil hun ta turen igjen.

Det blir vemodig og slutte et aktivt liv som drosjesjåfør, sier Gunhild. Men hun har en hobby hun kanskje kan få litt mer tid til, nemlig hekling. På bordet ligger de lekreste heklearbeider. For to år siden flyttet Gunhild inn i en omsorgsbolig på Norefjord, og trives der. Det ble litt vansklig og bo i hjemmet sitt hvor det var en bratt og isete bakke på vinterstid. Men jeg tviler ikke på at Gunhild vil finne nye ting og fylle hverdagen sin med når hun avslutter en lang epoke av yrkeslivet.

Tekst og foto Ann Sidsel Grøtjorden.
ann.sidsel@numedal.net

 

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren