Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Leif Rustgaard

I 40 år har dagens søndagsportrett, Leif Rustgaard, holdt skikk på innbyggerne i den øverste kommunen i Numedal. Om han kan si med presten Parelius at det ble verre og verre til lenger opp i dalen han kom, skal være usagt. Men sikkert er det i hvert fall at i dag nyter "gamlelensmannen" pensjonisttilværelsen sammen med kona Astrid på den vakre garden nordre Kittilsland ved Kravikfjorden

 

 

Leif ble født på Rustgaard i Nore i 1934. Da han var fem år gammel, flyttet familien til nordre Kittilsland som faren Ole Rustgaard hadde kjøpt av onkelen, Steinar Kittilsland. Her vokste Leif opp sammen med foreldrene, ei søster og to brødre.
De første seks skoleårene gikk Leif på Sunde skole. Den lå på andre sida av fjorden, og for å komme dit måtte de bruke båt. Det var fint når fjorden lå blank og stille, men når det blåste opp, kunne det ofte være en hard tørn å ro de 150 metrene. Verst var det om våren i isløsningen og om høsten. Når været var på det verste, hendte det nok at de måtte være heime, men det skjedde ikke ofte.
"Det er rart å tenke på dette i dag", sier Leif, når han minnes tilbake.
Skolen på Sunde var to-delt med skole annenhver dag for elevene - småskolen en dag og storskolen neste dag. Da Leif skulle begynne i 7. klasse, var det så få elever på den sida skolen lå at den ble flyttet til andre etasje på Kittilsland. Så da ble det kort veg for Leif. Han hadde rommet sitt innenfor skolestua, og måtte passe på å stå opp før elevene kom på skolen.
I alle sju årene hadde han naboen, Sigrid Eggerud, som lærer. En meget dyktig lærer, minnes han

.

Leif Rustgaard venter på godværet

Etter folkeskolen gikk turen til statsrealskolen i Bø i Telemark. Søstera hans gikk samtidig på gymnaset der borte. Hver 14. dag var de heime i Nore og "fylte rupesekken med mat".
Høsten 1954 begynte Leif på befalskolen på Jørstadmoen - linja for sambandstjeneste. Deretter hadde han et engasjement som befal i brigaden for Sør-Norge på Onsrud.
Mens Leif var i militæret døde faren, bare 47 år gammel, og odelsgutten vendte derfor heim i 1956 for å hjelpe til på garden. I tillegg tok han seg noen småjobber, bl.a. dreiv han med snekkering.

Den 19. august 1959 begynte Leif i et vikariat som lensmannsbetjent i Nore og Uvdal med Alf O. Foss som sjef. Dermed startet en 40-års karriere i politiet. Når en ser bort fra et kortere opphold ved lensmannskontoret i Herøy på Sunnmøre og i Skoger, i tillegg til det året han gikk på politiskolen (1968 -69), har arbeidsplassen hans siden vært lensmannskontoret på Rødberg.
I 1983 ble han tilsatt som lensmann ved kontoret etter å ha vært konstituert i stillinga ei tid.
Den gangen Leif begynte i lensmannsetaten var det ingen 9 til 4 jobb. En var på jobb døgnet rundt. Folk ringte den betjenten som bodde nærmest. Ikke minst ble det mange turer om natta i den langstrakte kommunen. Kjerringa måtte fungere som telefonvakt.
I dag er det blitt mye ryddigere arbeidsforhold. Nå samarbeider kontorene slik at den eller de som har vakt rykker ut når det er nødvendig. Men når det gjelder den nye politireformen som ennå ikke er avsluttet, mener Leif at den  har ikke ført mye godt med seg.


Leif framfor glassmaleriet av Oddmund Kristiansen. Maleriet har motiv fra eiendommen Kittilslands historie.

I sine unge år var Leif aktivt med i ungdomslaget Noringen. Han likte spesielt godt teaterarbeid, og det er ikke få skuespill og skjetser "gamlelensmannen " har vært med i. Noe som fremdeles kommer fram i festlige lag. Ellers har han hatt mange tillitsverv, bl.a. har han vært med i kommunestyret og i representanskapet og styret for Nore Sparebank.
I 20 år har han sittet i fjellstyret, derav noen år som leder. I Norges Fjellstyresamband har han vært med i styret i 12 år, derav 8 år som formann. Dette har ført med seg mye reising rundt omkring i landet og mange møter med miljødepartementet, landbruksdepartementet og Stortinget
Det er spesielt verneprosessen på Hardangervidda Leif er opptatt av. Han er skuffet over den måten myndighetene har løst denne saken på. "Det er nødvendig med et regelverk som også bygdefolket kan godta, ellers blir det mislykket", sier han. "Feilen er at det ikke blir tatt nok hensyn til de som bor i distriktene. Det blir tatt mer hensyn til andre grupper, som for eksempel Norsk turistforening", legger han til, "og dette var ikke Stortingets mening. Det forundrer meg at Stortinget ikke reagerer når byråkratene i departementet ikke følger opp Stortingets vedtak."
Da Leif sluttet etter 40 år i politiet, ble han tildelt kongens fortjenestemedalje for lang og tro tjeneste i staten og for sitt samfunnsengasjement.


Stabburet på  nordre Kittilsland er fra 1739

Ved siden av lensmannsjobben hjalp Leif til på garden som mora stod som eier av. I 1990 overtok han og kona Astrid eiendommen. De første åra dreiv de med sauer, men måtte slutte etter noen år på grunn av at gaupa ble for nærgående. På ett år mistet de 17 lam av en bestand på 70 dyr. Så nå går det i forproduksjon. Leif og kona har også overtatt garden Sunde etter søskenbarnet til faren til Leif. Så det er nok å stå i med selv om uniformslua er lagt bort.

Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren