Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Idrettsmannen Jan Halland

Jan Halland, Statskraft Nore er et navn som stadig går igjen på sportsidene i avisene både sommer og vinter. Og det er ikke til å undres over når en ser den rikholdige premiesamlingen hans på gutterommet i Hallandsgrend i Nore. Samlingen forteller også at han kan titulere seg som både Superhardhaus og Superbirkebeiner

 

Jan forteller til Numedalsnett at fisketurene på Hardangervidda og lange molteturer om høsten har gitt mye gratis trening. Interessen for friluftsliv fikk han for øvrig tidlig. Foreldrene var flinke til å ta med barna på fjellturer da de var små, og det gav styrke i både armer og bein. De første "harde idrettsduellene" foregikk på heimebane i nærmiljøet i konkurranse med to brødre og to søstre. Men Jan understreker at han ikke var noen ener i idrett som barn. Det var først i ungdomsåra han begynte å nærme seg konkurrentene.
Det hele startet som fotballspiller for Uvdal fotballklubb. Da han flyttet til Kongsberg for å ta andre året på tømrerlinja ved Tinius Olsen skole, fortsatte han å spille for juniorlaget KIF. Men det er som langrennsløper og maratonløper Jan har gjort seg bemerket.
Som 16-åring begynte han å gå turrenn. Tjue år gammel startet han i Birkebeinerrennet for første gang, og siden har han gått rennet hvert år. Så nå kan han se tilbake på i alt 17 renn. Skarverennet har han deltatt i 22 ganger. For tre år siden ble han bestemann i sin klasse og slo blant annet kjente løpere som Oddbjørn Hjelmeset.


Jan med bildet fra Birkebeinerrennet  1993


Tunhovdåsrennet har han også gått 22 ganger. Der har han vunnet to pokaler til odel og eie. (Hver pokal må vinnes tre ganger). Statuetten fra Torleif Haugs minneløp viser at han har vært med der i ti renn. Jan har også to seire fra Vasstulanløpet. Noe av det som kanskje likevel rangeres høyest er sølvmedaljen på 20 km og bronsemedaljen på 10 km i olympiaden for bedriftsidrett på Lillehammer i 1994.


Jan utenfor kraftstasjonen på Rødberg med medaljene fra OL bedriftsidrett 1994 rundt halsen

Om somrene er det maratonløp. Jan begynte med halv maraton, men han syntes det gikk litt i forteste laget. De lange treningsturene i fjellet gav mer uttelling i hel maraton. I 1993 stilte han på startstreken i Oslo maraton. Sju år seinere ble det klasseseier og tredje plass totalt i dette prestisjefylte løpet.
I Nordmarka skogsmaraton, som blir regnet som det mest kondisjonskrevende løpet her i landet, har han vunnet flere klasseseirer, noe han mener han kan takke de bratte bakkene i Hallandsgrenda for.
I 1999 satte Jan løpsrekord i Kongsvinger maraton med 2 t 43 min, og den står fortsatt. En italiener forsøkte å ta rekorden fra han i fjor, men ble for sein. Personlig rekord har Jan fra Hardangervidda maraton. Da brukte han 2.40.07 på de 42 km. "Men en kan ikke sammenligne disse tidene", mener Jan, "for løypene er så ulike".


Jan viser fram premien han fikk da han satte løpsrekord i Kongsvingermaraton

Et tips fra Jan til andre som vil prøve seg på så lange løp som hel maraton, er at de ikke må å la seg rive med av konkurrentene, men heller holde litt igjen så de har noe å sette inn mot slutten. Ellers er det viktig å få i seg nok veske.
I 1993 kunne Jan titulere seg som Superhardhaus, dvs han greide merket i Birgerbeinerrennet - 58 km på ski, syklet Trondheim Oslo på under 24 timer og fullførte Oslo maraton.
Jan er også Superbirkebeiner. For å nå så langt må han har klart merkekravet både til Birkebeinerrennet og Birkebeinerrittet på sykkel, samt fullført Birkebeinerløpet som er en halv maraton.
Selv om Jan nå er blitt 38 år, har han ingen tanker om å gi seg. Han synes idretten har gitt han mye. Han liker å trene, trives godt ute i naturen, får reise mye og treffer mange hyggelige mennesker.
Jan har fagbrev som tømrer. Og til daglig finner vi han ved kraftstasjonen på Rødberg, der han er opptatt med forskjellig slags utearbeid eller med reingjøring inne i stasjonen.

Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren