Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett , Ronny Jarle Lenthfør.

Ronny Lenthfør, lensmannsbetjent i Nore og Uvdal. Bergenseren med 26 års fartstid i politiet. Kom til Nore og Uvdal for et drøyt år siden og har ingen planer med og flytte med det første.Glødene opptatt av naturen , men også av menneskene rundt seg, og med et glimt i øye som kan få den beste ut av fatning !

 

 

 

Vi sitter på et trangt lite kontor på lensmannskontoret på Rødberg. Det gjør liksom ingenting da mannen har et lurt smil og et glimt i øye som gjør at man ikke ser om kontoret er lite eller ikke !

Det har vært ymtet frampå at Ronny er streng, ja noen har også ment at han er "ute etter" og ta alle og enhver. Dette aviser Ronny selv. Han sier han nok er streng, men setter rettferdighet høyt. Mener det er viktig og bruke skjønn, men også at folk tar konsekvensene av de handlingene de gjør. Ungdommen må få ha det moro, men det er ingen regel som sier at de har noen rett til og plage andre for det. Han gir også gjerne advarsel først, så er det opp til den enkelte om han vil høre på dette eller ta konsekvensene av handlingen.

Ronny syntes Nore og Uvdal er et godt sted og være. Det er berikende mennesker her, og lett og bli kjent med folkene. Selv om det ikke er samme faglige utfordringen som på større steder, er jobben trivelig. Det har vært en god del hyttetyveri oppover dalen i det siste og det brukes ressusser på dette, selv om det i utgangspunktet er dårlig oppklaringsprosent. Tyveriene blir ofte oppdaget lenge etterpå og viktige spor er borte.

Nordre Buskerud politidistrikt har 3 regioner innen oppsynstjenesten og Ronny er regionskontakt innen natur og miljø i nordre region. Stillingen han har i Nore og Uvdal har 75 % av virkefeltet opp mot natur og miljø. Under dette ligger det fauna, kulturminner, forurensning, verneområder og snøcooterkjøring, det siste skaper en del diskusjoner og debatter.

Det positive med mindere steder er mindre vinnings og volds saker, og mindre narkotika. Det negative kan være at det er vanskligere for publikum å komme med tips. Miljøet er lite og alle kjenner alle, men Ronny poengterer at de ikke kommer noen vei uten tips fra publikum. Man kan til tider savne mer engasjement fra publikum, men dette er ikke spesielt for Nore og Uvdal. Det er avdekket en del hjemmebrent omsetning i komunen den senere tid, og Ronny kan opplyse om at det er forbudt og lage, drikke, oppbevare og ha i besittelse hjemmebrent, og de er nå godt i gang med og oppklare saker hvor voksne selger brennevin til ungdom.

Hunder er en stor del av Ronnys liv. Han deler hus med to Øst Sibirske Laika hunder, oppe i Vikangrend veien på Rødberg. Når høsten kommer deltar og dømmer han på jaktprøver, og da er det også jakttid på rein, hjort, elg og noe småvilt. Mye av jakta foregår på vestlandet, sogn og sunnfjord og områdene rundt Bergen.

Vi møter en mann som er levende opptatt av naturen og det den gir han. I fjor var han med og starte opp et prosjekt " Bruk av hund mot rovvilt" , sammen med en gruppe mennesker i Sør Norge. Tegn tyder på at vi får flere rovdyr i den norske fauna, dyr som står på listen til sårbare og truede dyrearter. Flere rovdyr - flere konflikter. Selektiv sporing - for å sikre at riktig skadedyr blir tatt. Dette er noe av det gruppen jobber med. I fjor trente de opp mot jerv med gode resultater. Gruppen jobber nå med et ulveavasjonskurs. Trener hunder til og unngå angrep av ulv. Høres spennende ut og vi håper dette prosjektet vil gi gode resultater.Det er på tide og forlate kontoret, da Ronny får beskjed om at han skal ut på en ransakning, så det er alltid noe og sette fingrene i selv om forholdene er mindre, enn de han er vant til, fra tiden i Oslo og Bergen.

Tekst og foto: Ann Sidsel Grøtjorden.
ann.sidsel@numedal.net

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren