Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Hans Jørgen Jahren

"Hvis du bare viker unna, vil du heller ikke få de gode opplevelsene etterpå", sier søndagens portrett Hans Jørgen Jahren i en samtale med Numedalsnett. Nå er da heller ikke Hans Jørgen kjent for å vike unna. Tvert imot: Han ser på enhver oppgave som en utfordring. Dette har bl.a. ført til at han har fått en brei yrkesmessig bakgrunn.

Hans Jørgen ble født for 52 år siden på Jevnaker. Etter realskole og gymnas på Hønefoss gikk vegen til befalsskolen for Hærens transportkorps og intendantur på Sandnes. Der likte han seg bra og kunne godt tenke seg en karriere i forsvaret. Men faren som hadde deltatt i trefningene i 1940, advarte han mot å gjøre seg avhengig av forsvaret. Så det ble lærerhøgskolen på Notodden i stedet.
Her kom Hans Jørgen i kontakt med to lærerspirer fra Rødberg, Lars Ole Skogen og Lars Ståle Flåta. De delte bl.a interessen for idrett, og dette førte han til Numedal hvor møtte han Rødbergjenta Tordis Skogen. Dermed var bostedet bestemt. 
Sin første lærerstilling fikk Hans Jørgen ved Nore skole. Da Tordis flyttet til Notoddden for å  utdanne seg til førskolelærer, fulgte Hans Jørgen med tilbake dit. Han arbeidet da som lærer i Sauland og Gvarv. Men etter et par år vendte han tilbake til Nore og Uvdal hvor han begynte  ved Tunhovd skole.
Siden 1984 har Hans Jørgen vært tilsatt ved Uvdal skole. I dag arbeider han i 30 % stilling på skolen. De resterende 70 % er han daglig leder og sekretær for Øvre Numedal fjellstyre. Her har han som oppgave å forvalte bruksrettighetene i Øvre Numedal statsallmenning. En jobb han trives svært godt med.


Hans Jørgen trives godt i fjellet. Her er han ved Bakkehytta, en av de mange steinbuer fjellstyret har i allmenningen

Mens Hans Jørgen gikk på lærerhøgskolen, brukte han tre sommerferier til å holde styr på innbyggerne i Ådal som lensmannsbetjent. Han husker godt da lensmannen gav han politiskiltet første dagen. Det var ikke snakk om noe opplæring for en sommervikar. Han minnes også godt den siste vakta han hadde. Da skulle han frakte en arrestant aleine til arresten i Hønefoss. På vegen nedover tok arrestanten, som satt i baksetet på bilen, strupetak på betjenten. Han Jørgen ble litt i villrede med det samme, men så slo han i dashbordet og sa med myndig stemme at her var det han som bestemte. Og utrolig nok slapp arrestanten taket, og de kom velberget fram
Hans Jørgen arbeidet også i tre somrer med opptak av aspiranter til befalsskolen og den militære ingeniørskolen på Hvalsmoen. Seinere ble det heimevernet, der han avsluttet sin militære karriere som løyntant.


Hans Jørgen har ansvaret for i alt 14 hytter og lægre. Her ser vi han ved Murann

En kan ikke skrive om Hans Jørgen uten å nevne idrettsmannen. Det var møtet med Lars Ole Skogen og Lars Ståle Flåta på lærerhøgskolen som først og fremst vakte denne interessen. Tidligere hadde Hans Jørgen vært mest opptatt av jakt og friluftsliv. Selv mener han at han egentlig var for gammel til å satse på en idrettskarriere da han var passert tjue år. Likevel kan han i dag se tilbake på 40 forskjellige turrenn, deriblant Skarverennet, Birkebeineren og 7-mila (Oslo - Eidsvoll). Dessuten er han kretsmester i langrenn. Vasstulanrennet har han gått 23 ganger.
Men det er ikke bare i langrenn Hans Jørgen har gjort seg bemerket. Sykling har også vært en av hans store interesser. Han har bl.a. syklet Tronheim - Oslo tre ganger og har gullmerket fra Birkebeinerrittet.
I noen år var han skitrener i Numedal skikrets. Men han sluttet med dette på grunn av mye reising og fravær fra familien. "Men idretten har betydd veldig mye for meg, ikke minst for det daglige velværet", sier Hans Jørgen til Numedalsnett.

Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren