Numedalsnett
Søndag 23. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Ola Grøvdal

Søndagsportrettet i dag, Ola Grøvdal, er kjent av mange som læreren og rektoren ved Numedal videregående skole på Norefjord. Men denne gangen er det ikke skolemannen vi er interesserte i, men forfatteren Ola Grøvdal. Siden han debuterte i 1975 har han gitt ut flere diktsamlinger, romaner, skuespill og en novellesamling i tillegg til forskjellige andre tekster.

Ola Grøvdal ble født i Oslo for snart 50 år siden. Da han var tre år gammel, flyttet foreldrene nordover til Rørvik i Nord-Trøndelag hvor faren ble tilsatt som rektor ved statsrealskolen. Her vokste Ola opp.

Allerede som barn viste han dikterevne med sin gode fantasi. Når det ble for mye av det, gav foreldrene beskjed om at nå måtte han slutte å lyve. Men Ola svarte at så lenge folk var så dumme at de trodde på han, kunne han jo ikke slutte.
På folkeskolen fikk han en lærer som kom til å bety mye for han. Denne læreren ga elevene sine stor frihet til å utfolde seg, ikke minst i norsk og forming. For Ola førte det bl.a. med seg at han skrev stilene sine på rim, helt til læreren fant ut at han også burde prøve seg med prosa.
Men det var først på slutten av gymnastida interessen for litteratur kom for alvor, spesielt ble han opptatt av forfatterne Tor Johnson, Jan Erik Wold, Harald Sverdrup, Hans Børli og Rolf Jacobsen.
En avgjørende betydning for Ola fikk lyrikeren Lorch-Falk. Han var lærer på Namsos gymnas og kom til Rørvik som sensor. Der fikk han se noe av det Ola hadde skrevet, og fant diktene så interessante at han bad Ola ta dette seriøst. Resultatet ble fem diktsamlinger. Den første, "Kvifor er alle grindene opne" kom i 1975 Seinere kom det fire diktsamlinger til.
Som lyriker skriver Ola på nynorsk. Han synes dette språket med alle sine diftonger og få endelser klinger godt i dikt. Prosa skriver han derimot på bokmål.

I 1985 kom barne- og ungdomsromanen "Paddefolket og den lysande sanden", og seks år seinere novellesamlingen "Engelen og måsen". For rikskonsertene har han laget tekstene til prosjektet 1989, og til multimediaforestillingen "Eventyret om virkeligheten" som ble gitt ut som Cd med tekster til bilder av Skagenmalerne. Ellers skriver han tekster til bandet "Tre vise menn" fra Haugesund..

 

 


Det var en stor oppmuntring for Ola da han mottok Hartvig Kirans minnepris for 1983. Og det var ingen mindre oppmuntring da han i 1997 gikk til topps i J.M. Stenersen romankonkurrane med romanen Totem. En original, stilsikker og underholdende roman som handler om kjærlighet og skyld, om tro og svik - og om verdien av å fortelle historier.
I 1998 ble Ola tildelt Olav Duun stipendet for prosjektet "Kystoperaen Mennesket og maktene". Stipendet gav han bl.a. rett til å bo i Olav Duuns hus i Holmestrand mens han arbeidet med oppgaven. Operaen skal uroppføres neste år.

 (Bildet viser Ola Grøvdal foran Hartvig Kirans Minnepris)


Ola har røtter fra Grekvar i Uvdal og fra Åsgarden. Herfra utvandret noen av forfedrenes hans til Romsdalen. Det er nok en medvirkende årsak til at hans store interesse for lokalhistorisk stoff. Han har et et ønske om at folk skal få en større stolthet av historia si - at de får lyst til å fortelle den til andre. Derfor må innholdet i de lokalhistoriske bøkene som er kommet ut levendegjøres, ikke bare stå i bokhyllene. Dette kan etter hans mening gjøres på flere måter, bl. a ved fortellerverksted, rollespill og dramatisering. Bygdetunet er en fin arena her. Middelalderuka er en god begynnelse. Der blir det vist fram klesskikker, matskikker og mye annet lokalt stoff. Historia blir gjort levende.
Fram til nå har skrivinga vært et biyrke. Han mener at han er for sosialt anlagt til å ha det som hovedyrke, det ville blitt for ensomt. Likevel kunne han nå tenke seg og fått mer tid til skrivinga.

                


                 Etterord
                 Han sleit seg
                 krumbøyd,
                             rak,
                 som ein påle.

(Diktet er hentet fra diktsamlingen "Saklig opplysning om smerte" som kom ut i 1981)

 

 

                                                                                                                                                    Vard

 

 

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
John Jairo Muñoz, Rødberg (66)
Even Amandus Røed, Veggli (28)
Gro Andersen, 3632 Uvdal (56)
Andrea Nørstebø, Uvdal (15)
Nina Landerud Myhra, Svene (18)
Iselin Omdalen , Rødberg (33)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Marte Bergvad Røssum, Kongsberg (22)
Andre eller uspesifisert bosted
Benjamin Aker (42)
Iris Skjolde (38)
Vetle Fiskum, Vestfossen (12)
Britt Nymoen, Nedre Eggedal (68)
Vetle Fiskum, Ormåsen (12)
Iselin Omdalen, Dagali (33)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren