Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Knut Kolstad

"Det er livsgleden som gir meg energi. Gleden over alle jeg er glad i, og gleden over fjellet. Jeg elsker dette livet". Det er Knut Kolstad som sier dette i en samtale med Numedalsnett. For snart fem år siden ble han utsatt for en alvorlig arbeidsulykke der han svevde mellom liv og død. Etter 8 måneder på sykehus kom han heim igjen å kunne fortsette som leder for Nore Laft, bedriften han startet opp sammen med kona Tuva først på 1990-tallet.

Historien om Bærumsgutten Knut Kolstad er historien om sivilingeniøren fra NTH som etter fem år sa farvel til en sikker jobb i Elkem, flyttet til fjells og begynte som tømrer. Men vegen har vært både lang og kronglete til der han er i dag. "Jeg hadde en spennende jobb på Elkem", sier han. "Reiste bl.a. mye i utlandet i forbindelse med arbeidet". Men da det første ekteskapet røk, ble det litt flokete. "Det gjør noe med en når en blir skilt. Men heldigvis har jeg et godt forhold til min tidligere kone og våre barn", føyer han til.
Kontakten med Øygardsgrend og Tunhovdområdet fikk Knut allerede som barn fordi foreldrene hans hadde hytte på Koto ved Sundbulien, og han tilbrakte bl.a. alle somrene her. Han lærte seg å bli glad i den vakre naturen og fjellet, og fikk tidlig god kontakt med lokalbefolkningen som han lærte å sette veldig stor pris på.
Mens Knut ennå gikk på NTH fikk han kjøpt ei gammel seterbu, "Glisbu", i Vikangrend. Den flyttet han til Fjellset ovenfor Ufserud. Han kjøpte også noe tømmer med tanke på å sette opp ei Numedalstue. På den måten begynte han å tømre. Men det er Guttorm Bøkko fra Hovet i Hallingdal som ble hans store læremester, ikke minst når det gjaldt å være nøyaktig.

 

Et skjebnesvangert møte

Seint en ettermiddag høsten 1979/80 stod Knut i regnværet utenfor "Glisbu" å telja på en tømmerstokk.Da hører han breking og bjelleklang et stykke nedenfor seg. Han rusler nedover etter lyden og oppdager en geiteflokk. Han skjønner straks at det må være geiter fra Langedrag som var kommet på avveie. Knut var forresten ikke så veldig begeistret for Langedrag. Han var redd det ville ødelegge for mye av den fine naturen der oppe.
Men nå lokker han med seg geitene og følger dem mot Langedragsetra. Nesten framme dukker "huldra" ut av skogen. Det er Tuva Thorson som er på leiting etter geitene sine. Hun takker for hjelpen, og så går de hver for seg tilbake til sitt.
Ei tid seinere fikk han en ost som takk for hjelpen. Den hadde Tuva gitt til foreldrene hans som var på hytta si.
Sommeren etter ble det mange turer til Langedragsetra for å kjøpe ost. Det gikk som det måtte gå. Snart ble de to et par. Og Knut begynte å arbeide på Langedrag, samtidig som han drev med lafting.
Snart flyttet Knut og Tuva til "Glisbu". Der hadde de verken telefon eller strøm. Ofte lå de ute om nettene og hørte på orrhanen. Det var ei herlig tid, minnes han. En vinter bodde de 3 - 4 måneder på Krokskogen. Der holdt de til i ei hytte som var bygd under krigen. Den var 2,10 m * 2, 30 m innvendig, og hadde jordgolv, så de hadde ikke store plassen å boltre seg på. Etter et års tid på Haugan i Øygardsgrend kjøpte de i 1987 småbruket Natten ved Tunhovdfjorden, og det har siden vært heimen deres sammen med barna Marie, Gaute og Torunn. Småbruket var ganske nedslitt da de kom dit, så det har vært mye arbeid å gjøre, bl.a. måtte de grave ny brønn, bygge vei og legge inn strøm.. De har også dyrket opp jord, slik at i dag har de sauer og hest på garden sin. I 1992 flyttet de inn i ny nytt våningshus

Småbruket Natten er blitt heimen til Knut og Tuva og de tre barna Marie, Gaute og Torunn

Ved siden av arbeidet på garden bygde Knut og Tuva opp Nore Laft. I dag er sju mann tilsatt i bedriften i tillegg til Knut selv. De har spesialisert seg på å bygge "skreddersydde" hytter og hus etter folks eget ønske. De bruker ekstra grovt tømmer, noe de skaffer seg etter avtale med Viken skogeierforening.
"Vi går en spennende framtid i møte", sier Knut. "Det er mange som driver med lafting. Og etter hvert er det blitt mange importerte hytter. Så det er ingen selvfølge at det går framover. En må lage et produkt som ingen klarer å konkurrere med", avslutter han.

Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren