Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett: Olav Bjørnsrud

Ordtaket om at eplet ikke faller langt fra stammen passer godt på dagens søndagsportrett, Olav Bjørnsrud. I likhet med faren, Halvor Bjørnsrud, valgte han skolestua som arbeidsplass, og som faren har han vært en aktiv skribent, taler og ikke minst kulturarbeider gjennom hele livet.

 

Olav ble født for snart 90 år siden, nærmere bestemt i 1913, i Svene. Da han var sju år gammel, flyttet familien til Rollag der faren var blitt tilsatt ved Landsverk skole. Her gikk Olav alle sine sju folkeskoleår. Etter ett år på fylkesskolen i Rollag reiste Olav til Voss folkehøgskole. Der fikk han et interessant skoleår under kateteret til bl.a Øystein Eskeland, sønn til den legendariske Lars Eskeland. Han som i 1927 måtte forlate rektorjobben ved skolen fordi han konverterte til katolismen, men han fikk lov til å fortsette som lærer.

Olav avtjente militærtjenesten, som den gangen var et halvt år, i Garden. Her opplevde han i likhet med så mange andre soldater på 30-tallet "ridderne av det brukne gevær". For å få soldatene over på sin side, benyttet de seg av mange triks, bl.a. ble unge jenter brukt til å lokke soldatene på foredrag og andre aktiviteter til fordel for sin politiske oppfatning. Olav husker en gang de ble invitert til Coloseum på foredrag og bevertning. Dagen etter stod det et stort bilde av dem i Arbeiderbladet, noe som ble kraftig påtalt av befalet deres. De fikk klar beskjed om at dette ikke måtte gjenta seg. Flere av "ridderne av det brukne gevær" ble kjente politikere etter krigen, men krigsårene hadde endret synet deres på forsvaret.
Våren 1942 var Olav ferdig utdannet lærer fra 4-årig linje på Elverum lærerskole. Samme høst fikk han et halvt års vikariat på Sagdalen skole i Strømmen. Rektor ved skolen var hallingdølen Halvor Haavelmo, faren til Trygve Haavelmo, nobelprisvinner i økonomi i 1989.

Seinere har Bjørnsrud hatt lærerstillinger ved forskjellige skoler, bl.a. i Krødsherad, Eidsvoll, Hastmanns internatskole på Valstad utenfor Oslo og internatskolen Kunes i Lebesby kommune i Finnmark. På Hastmanns internatskole som var en realskole, kom han i kontakt med landmåler Skaar som også hadde noen timer der på skolen. Vennskapet førte med seg at Olav de to neste somrene ble med Skaar på oppdrag fra Geografisk oppmålingskontor. En sommer arbeidet de i Hallingdal og en sommer i Rogaland.
I 1950 giftet Olav seg med Liv Liland og flyttet til Rollag. Midt på 50-tallet ble han ansatt som styrer på framhaldskolen i Nore og Uvdal, og det har vært bostedet til familien seinere. Da 9-årig grunnskole ble innført, fortsatte Olav ved ungdomsskolen som inspektør.

Overalt hvor Olav Bjørnsrud har arbeidet har han vært sterkt engasjert i lokalhistorie og kulturarbeid, noe ikke minst Nore og Uvdal kommune har fått nytte av. Da han i 1994 ble tildelt kommunens kulturpris, stod det i begrunnelsen bl.a. at "Vinneren har vært en drivende kulturpersonlighet i Nore og Uvdal i hele etterkrigstida. Han har arbeidet innenfor alt en tenker på som kultur".

Interessen for det frilynte ungdomsarbeidet arvet Olav etter faren sin. Men året på Voss folkehøgskole med sterk påvirkning fra Eskeland, gav nok ekstra inspirasjon. Da han flyttet tilbake til Numedal i 1950, ble han snart aktivt med i Numedal fylkeslag av Noregs Ungdomslag. I de seinere år har Olav skrevet flere interessante artikler i Langs Laagen om arbeidet til ungdomslaga i dalen. I perioden 1953 -58 var han formann i laget. Han har også arbeidet mye med Hans Nielsen Hauges virke og innflytelse i øvre Numedal. Det var derfor en stor opplevelse for Olav å bli invitert til jubileumsforestillingen i Oslo om Hauges liv hvor både kongen og dronningen var til stede.

Ellers har Olav hatt en rekke tillitsverv. Han har vært aktivt med i foreningen Norden og i Rotary, medlem i Nore og Uvdal sangkor og speiderleder i mange år. I Norsk folkeakademi er han æresmedlem. Likevel - sin største innsats har han nok lagt ned i bygdebokarbeidet for Nore og Uvdal kommunen. På slutten av 1950-tallet kom han med i avslutningsarbeidet av Norebøkene. Og da arbeidet med gards- og ættesoga for Uvdal gamle kommune begynte i 1968 var Olav en selvskreven medlem av boknemnda, et verv han hadde helt fram til verket var fullført i 2001. I årene 1975 til 1990 var han leder av nemnda. Få, om noen, har så store kunnskaper om historia til kommunen øverst i Numedal som Olav Bjørnsrud.

En skulle tro at når en så aktiv person nærmer seg 90 år skulle han ta seg tid til å hvile. Men Olav Bjørnsrud finner du fortsatt foran PC'n der han skriver artikler for Langs Laagen.

Vard

Vard

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren