Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Frode Bakke.

Frode Bakke, født og oppvokst i Veggli, nå bosatt i Asker. Har tjeneste i Kosovo bak seg, og sitter igjen med erfaringer og minner som er fine å ha med videre i livet. I dag deler han noe av dette med oss.

 

 

Frode er født og oppvokst i Veggli, hjertet av Numedal, som han selv kaller det. Foruten far og mor som begge kommer fra Veggli, har Frode en eldre bror. Frode er glad i naturen, og denne interessen får utløp i jakt og friluftsturer i skog og på vidde. Vinterstid blir det lange skiturer, eller en tur i bakken, på telemark ski.

Etter ferdig ungdomskole begynte Frode på Numedal Videregående på Norefjord. Her ble det maskin og mek linja, for siden å fortsette på 2 årig landbruksmekaniker. Av dette ble det et fagbrev, som er greit å ha med seg videre.

Så kom tiden for militærtjeneste. Hele tjenesten var ved Hvalsmoen, i ingeniør regimentet, som sjåfør på lastebil og personbil.Her fikk han også prøve seg som mekaniker innimellom. Førstegangstjenesten tok etter hvert slutt, men at det skulle bli mer tjeneste i kongens klær, var kanskje ikke i tankene da han startet i jobb som maskinarbeider på Kongsberg Automotive i Rollag.

Vi har nå kommet fram til høsten 1996. Frode tok permisjon fra Rollag og begynte på Oslo Tekniske Fagskole, en 2 årig utdannelse. I 1998 var det ingeniørhøgskolen i Vestfold som sto for tur, da med fordypning i kuldeteknikk. Tiden som student tok slutt og han begynte å tenke på videre planer. Tanken på utenlandstjeneste hadde dukket opp, han sendte inn søknad, og etter lang tid kom telefonen : Vil du til Kosovo ? Frode fikk tre uker på seg, så her var det bare å bestemme seg - fort !

Dette var en fin mulighet til og se andre land, bli kjent med andre kulturer, og en fin måte og reise på. Under tjenesten var han i Hellas og Bulgaria på ferie. Nå lar jeg Frode fortelle med egne ord hvordan han opplevde oppholdet i Kosovo.

Grunnen til at jeg søkte dette var muligheten for å komme til et annet land og se deres kultur og daglige liv, fikk også reist en del mens jeg var der nede, var blant annet i Hellas og Bulgaria.Følelsen av at man gjør noe nyttig for andre mens man er på jobb er også meget bra Det at man tjener bra mens man er ute i tjeneste er jo også en viktig faktor.
Det er et meget spesielt miljø ved en sånn type tjeneste og man blir meget god kjent med de som man omgir seg med. Det er tross alt veldig begrenset med plass i campen man bor i, så man måtte være fleksibel med det meste.
Min tjeneste i Kosovo besto stort sett av å være sjåfør på lastebil/personbil. Tjenesten gikk også ut på å være vakt og være med på oppdrag ute i Kosovo som støttefunksjon, f.eks ved våpensøk og kontroll av kjøretøy osv.
Det å være sjåfør nede i Kosovo var meget spesielt da trafikkulturen var mildt sagt temmelig annerledes fra Norge. Her måtte man være på vakt hele tiden for motgående trafikk. Å kjøre 3 kjøretøy i bredden var en temmelig dagligdags opplevelse. Men det var utrolig lite ulykker i forhold til all villmannskjøringen. En av reglene som gjaldt var "størst først, derfor var det behagelig å kjøre lastebil !
Siden jeg var sjåfør, fikk jeg sett veldig mye av Kosovo og Makedonia, var med på mange operasjoner i forskjellige landsbyer i norsk ansvarsområde og fikk derfor sett mye av hvordan det sto til blant folk. Utrolig mange inntrykk satte seg fast blant alt man så , men det som huskes best er elendigheten der unger var innblandet. Så ofte unger i bare tynne klær og noen dårlige sko som knapt nok dekte føttene deres ute i kulda. Vinteren 2002 var uvanlig kald i Kosovo og det var mange som fikk problemer med dette. Leveransen av strømmen var meget ustabil i denne tiden og det var ofte strømleveransen var ute av drift. Kraftverkene der blir drevet med kull og var meget gammeldagse. Følgene av dette var en utrolig forurensning av lufta, ofte var det bare et par meters sikt om morgenen pga. dette.
Noe som også satte seg fast var gjestfriheten blant folkene, det virket som om de satte veldig pris på at vi var der og det var meget hyggelig når man kom på besøk hos folk. Her ble man vartet opp etter beste evne med mat og drikke. Selv om mange hadde dårlig råd vartet de opp. Ungene var også meget takknemlig for saker og ting de fikk, til stor forskjell fra unger hjemme i Norge. Det å dele ut godteri og andre småting ble satt meget stor pris på.
Husker særlig en episode der en soldat hadde fikset innsamling av gamle leker fra bygda si i Norge, og sendt dem nedover til Kosovo. Utrolig morsomt å se på når dette ble utdelt blant ungene i et av de dårligere strøkene i Kosovo. Dette er leker som ingen brukte lenger og som garantert hadde blitt kastet ellers.
Det er ingen tvil om at halvåret nede i Kosovo gjorde at jeg tenker litt mer på hvor bra vi har det i Norge. Tror nok jeg setter pris på litt mer av det daglige livet her etter dette oppholdet. Ble også kjent med utrolig mye mennesker som jeg ennå har kontakten med. Man kommer borti så mange forskjellige mennesketyper, og får så mange å forholde seg til at man etter hvert lærer en del om andre mennesker. En interessant erfaring dette.
Alt i alt føler jeg at dette var et meningsfylt halvår selv om den daglige tjenesten kunne bli litt ensformig iblant.
Må bare huske å trekke frem den utrolige maten vi fikk der ned, helt fantastisk bra!!!!

Ingen tvil, Frode har mange flotte minner fra oppholdet og tjenesten i Kosovo. Frode bor nå i Asker, sammen med samboeren Åshild Stanghelle. Han er for tiden arbeidsledig, så de som trenger en dyktig og omgjengelig kar har nå sjansen ! Under kommer en bildekavalkade fra tjenesten i Kosovo.

Dette er en hovedgate ! Ikke akkurat det vi er vant med.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tåka ligger tykk, men den kan ikke skjule søppla som ligger langs veien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et meget stemningsfylt bilde som sier mer enn tusen ord...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lekeplassen til barna var tett innpå kraftverkene som "spydde" ut røyk.

 

 

 

 

 

 

 

Dette så bedre ut ! Her lager soldatene lekeplass til barna i grønt område.

 

 

 

 

 

 

Som Frode sier lå det ofte tykk røyk overalt.........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...er dette en hovedvei mon tro ??

 

 

 

 

 

 

 

Hyggelig samvær. Frode i midten, sammen med gode venner.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst og foto : Frode Bakke.
Tekst: Ann Sidsel Grøtjorden.
ann.sidsel@numedal.net

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren