Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsportrett: Kåre Sønsterud

Søndagsportrettet denne gangen er født i Veggli, vokst opp i Uvdal og har tilbrakt hele sitt yrkesaktive liv i Dagali. Der har Kåre Sønsterud satt sterke spor etter seg som lærer og rektor, bygdebokforfatter og ikke minst som en engasjert samfunnsborger.

Kåre bestemte seg tidlig for å bli lærer, og første steg på vegen var Kongsberg høyere allmennskole. Dit kom han om høsten fredsåret 1945. Fem år seinere tok han eksamen artium på reallinjen. Deretter var det militærtjenesten som stod for tur. Den første tida avtjente han i Luftforsvaret på Gardermoen. Her fikk han bla. med seg et kurs i russisk. Lærer var Bjørn Unneberg, som seinere ble både stortingsrepresentant og sorenskriver. Kurset måtte for Kåres del, avbrytes etter tre måneder fordi han ble forflyttet til Fornebu. "Men jeg kan da det russiske alfabetet, sier han med et smil.
Etter fullført utdannelse ved Oslo lærerskole kom Kåre til Dagali som lærer høsten 1953, og siden har han bodd der. Det skyldes ikke minst at det var her han traff Thora, odelsjenta på søre Randberg, hun som skulle bli kona hans,. Da de giftet seg i 1956, bosatte de seg på garden og dreiv den i mange år sammen med mora til Thora som var enke.
I sine unge år var Kåre en habil skihopper. Som junior ble han nr. 12 i hovedlandsrennet (nå heter det Norgesmesterskap.) I kretsmesterskap er 3. plass hans beste plassering. Den oppnådde han i skarp konkurranse med de gode Kongsberghopperne.
Kåre og Thora var begge sterkt samfunnsinteresserte, og de kom til å engasjere seg mye i kulturlivet i Dagali. Til sammen var de ledere i i Dagali 4H i 25 år, Kåre i 10 år og Thora deretter i 15år.
Kåre ble valgt til formann i Dagali museum i 1960. I 1985 var det Thora sin tur. Hun holdt fram helt til hun gikk bort i 1997. Da tok Kåre over igjen. Til sammen har Kåre og Thora stått i spissen for Dagali museum i vel 42 år.
Sammen med Ola Gretteberg tok de initiativet til å etablere A/S Bygdetiltak. Her satt Kåre som leder i 22 år. Han har også vært formann i Dagalifallenes grunneierlag, seinere i Godfarfossen grunneierlag. Han har ellers vært med i styret for Dagali skisenter og Dagali grunneierlag, i tillegg til ulike komiteer. I 13 år var han med i Hol tiltaksråd, de 5 siste årene som formann.
I 1984 lanserte Kåre ideen om et Hardangervidda Museum i Dagali. Et prosjekt som "alle" ville ha - noe kom til Hordaland, noe til Telemark og noe til Rødberg - men ingen ting til Dagali.
Kåre begynte tidlig å interessere seg for lokalhistorie, og det var helt naturlig at han ble med i forarbeidet til Gards- og ættesoga for gamle Uvdal kommune. I 1977 gikk han over til redusert stilling i skolen, og ble tilsatt som forfatter av bokverket på deltid. Ti år seiner begynte han i full stilling som forfatter. Da verket var ferdig i 2000 var det blitt 6 bind på til sammen 4011 sider. Kåre hadde ført nøye timeliste over arbeidet, og den viste 28.715 timer.
Det sier seg selv at med så mange jern i ilden ble det liten tid til ferier og reiser. Men i stedet ble Kåre og Thora vertsfamilie/arbeidsgivere i 17 år for utenlandske studenter. Flere av dem har han fortsatt god kontakt med.
I 1988 ble Kåre tildelt Holdagens bragdepris, og det overrasket neppe noen da han i 2002 ble tildelt Hol kommunes kulturpris for "framifrå" ulønna kulturarbeid i Hol kommune. Kåre understreker overfor Numedalsnett at i kulturprisen ligger også mye av den innsatsen Thora gjorde.

En skulle kanskje tro at når en så aktiv person som Kåre Sønsterud ble pensjonist skulle han nyte dagene i ro og mak. At han nyter dagene er sikkert, men ikke i ro og mak. Fortsatt er han levende opptatt av bygda si og aktivt med i mye av det som foregår, bla. har han en 6 - 7 sekretærjobber for ulike lag og foreninger. Han er også redaktør for "Som Daga'lir", et årshefte som kommer ut med et stort nummer før påske hvert år.
Men han har også fått tid til å reise. I året som nå ligger bak oss var han på 5 utenlandsreiser. Og den som har gard, er aldri arbeidsledig selv om en ikke driver med dyr. Så er det jo alltid hyggelig å få besøk av datter og barnebarn.


Kåre med kulturprisen han fikk fra Hol kommune


En kan forundre seg over at det er mulig å få tid til alt det Kåre har vært engasjert i. Han gir selv svaret: "Fra før jeg ble konfirmert, begynte jeg å skrive arbeidsliste. Det gjør jeg fortsatt. Men nå går det mest etter lystprinsippet."

                                                                                                                               VARD

Les også tidligere artikkel om Kåre her på Numedalsnett som du finner her

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren