Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Kristin Flaata Mehlum.

Det ble 14 år på sjøen. Det kunne blitt en bok av alt Kristin har opplevd. Hun har besøkt alle verdenshjørner og alle har vært like fasinerende. Den vakre naturen på New Zealand, markedene i landene rundt den Persiske Gulf, Østen med sin sjarm.

 

 

Kristin Flaata Mehlum, radio offiseren som la sjølivet bak seg etter mange år, og like mange opplevelser på sjøen. Det er henne du kan lese om i dagens søndagsportrett.

Kristin bor i dag med sin Knut, på Jemtland, i Uvdal. Kristin er nå landkrabbe, men Knut seiler forsatt ute og er borte store deler av året. Kristin jobber i dag i Nore og Uvdal kommune, som økonomikonsulent. Det har blitt mange år i N&U kommune, men i 1997 flyttet de til Oslo, og Kristin jobbet da i Wilh.Wilhelmsen rederiet, i finansavdelingen. Kristin og Knut hadde da bestemt seg for å bli i Oslo, men det går ikke alltid slik en planlegger. Kristin fikk store helseplager av den forurenset lufta, og de valgte etter to år å flytte tilbake til Jemtland. Hun var så heldig å få jobb i kommunen igjen med en gang.

De kjøpte Jemtland av Kristins mor i 1982. Siden da har de satt opp to stabbur ett fra 1925 og ett fra 1830, og et lite gjestehus. Det lille tømmerhuset er bygget på til et stort og flott hjem, hvor de valgte og tenke framover...med varmepumpe som omdanner varmen fra grunnvannet ved hjelp av en varmeveksler, til oppvarming av huset.

Da det skulle bygges omsorgsboliger i kommunen, foreslo Kristin nettopp slik oppvarming i de nye husene, men dette ble nedstemt i kommunestyret. Det hadde kanskje vært en ide og hørt på Kristin når man ser hvordan situasjonen er i dag ?!

Kristin sitter som gruppeleder for Høyre i kommunestyret og har drevet med politikk i 8 år nå. Hun sitter også i hovedutvalget for helse, sosial og omsorg i kommunen. Hun er opptatt av de svakeste i samfunnet, som barn, eldre og dyr. Lider disse gruppene, lider Kristin. Hun er et varmt, engasjerende og godt menneske.

I ungdomstida var hun en liten " protestant" på Kongsberg. Hun protesterte på det meste og var med i SUF ( Sosialistisk Ungdomsforbund ). Langt unna Høyre !?

Det skjedde mye på Kongsberg på den tiden og det var en spennede periode i ung jentas tid. Hun var aktiv på andre felt også, da som aktiv alpinist.med gode resultater både i landsrenn og en 2 plass i NM på Voss, for å nevne noe. Etter hvert utdannet hun seg til skitrener.

Men så var den eventyrlystne jenta i ferd med og utforske verden, og første stoppested ble Oslo. Der fikk hun jobb på Oslo Trygdekontor. Broren hadde nå reist til sjøs, og Kristin ville etter ! Nei sa faren, ikke før du blir eldre !

Kristin ble eldre, og etter to år på kontor startet hun sin utdannelse som radiooffiser på Sjømannskolen på Ekeberg i Oslo.

Det ble 14 år på sjøen. Det kunne blitt en bok av alt Kristin har opplevd. Hun har besøkt alle verdenshjørner og alle har vært like fasinerende. Den vakre naturen på New Zealand, markedene i landene rundt den Persiske Gulf, Østen med sin sjarm.

Eller da de som den første båten plukket opp båtflyktninger fra Vietnam, mellom Japan og Singapore. Eller som da de oppdaget et menneske flytende i havet midt ute i åpent hav. Det var en 10 år gammel indisk gutt som var kastet på sjøen. Han hadde vært med faren som var kaptein på en båt. Gutten hadde oppdaget noen som drev med lysskye ting ombord, og disse hadde satt på han en livvest og kastet han til sjøs. Da Kristins båt plukket han opp hadde han vært i sjøen i flere dager ! Gutten ble gjenforenet med sin far da de kom i havn. Slike opplevelser er sterke.

Stormer har det også blitt noen av. Så om det hviner litt rundt veggene på Jemtland, er det bare for småtteri og regne. Første syklon Kristin fikk møte var tøff. Det var I Stillehavet på vei fra Japan til Los Angles. De hadde med amerikanske passasjerer og disse måtte bindes fast. Kristin var for ung til og bli redd, men hun husker turen veldig godt ! Det gjør hun også da hun tok permisjon fra jobben i kommunen, og seilte med Knut i fire mnd, dette var I 1990. Da kom de ut i det værste uværet de noen gang hadde opplevd. Hele nordlige Stillehavet var et eneste inferno. De hadde bølger på 25 - 30 meter som skyllet over dekk og sendte flere containere på sjøen. De tok også inn vann , og lensepumpene sviktet. Kristin var da sikker på at hun aldri ville komme hjem igjen.

Da var det godt å komme hjem til Jemtland igjen, dyrke poteter og grønnsaker. I fjor høst hadde hun en enorm potet avling av pimpernell og beate. Salaten var bare helt nydelig, det kan jeg bekrefte ! Hver sommer kommer også nye planter og blomster rundt husene. Kristin liker og arbeide med jorda, og har planer om å skaffe seg et drivhus. Etter den dårlige erfaringen med bylufta setter hun også stor pris på den reine lufta oppe ved foten av vidda. Fritiden blir også brukt til å gå i fjellet, med hunden Laika.

Kristins foreldre er fra Uvdal, så hun bodde i Uvdal de 7 første årene i sitt liv, for så å flytte til Kongsberg. I 1982 kom hun så tilbake da de kjøpte stedet de nå bor. Men eventyrlysten er der fortsatt. Kristin og Knut har en 36 fot stor seilbåt, og denne blir flittig brukt gjennom hele sommeren. Den skal også brukes til jordomseiling om noen år. Turen trenger god planlegging , ikke noe man gjør slik uten videre. Kanskje vi får reisebrev når den tid kommer, om Numedalsnett fortsatt består da !!

Tekst og foto : Ann Sidsel Grøtjorden.
ann.sidsel@numedalsnett.no

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren