Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Nils Helge Tufto.

Har du noen gang vært på Imingfjell , har du ganske sikkert sett mannen vi møter i søndagsportrettet i dag. Svingene bak grytene, i båt ute på Sønstevann, eller fykenede over Sønstevann på ski, hengende etter et stort skiseil.

 

 

 

Nils Helge Tufto, gift med Drammensjenta Wibekke. Sammen har de jentene Ingrid Helene og Karen Emilie. Vi må ikke glemme at familien også består av 10 høner og katten Pussi !

Nils Helge, sønn av Nils Tufto og Kari Wetlesen. Vertskapet på Imingjell Turistheim, kjente for mange gjester og fjellfolk. Nils Helge kom til verden i 1957, eneste gutt og "attpåkladd" med tre eldre søstere, Gerd, Reidun og Sara. I 1959 startet foreldrene bygging av Imingfjell Turistheim, beliggende i natur skjønne omgivelser ved Sønstevann på Imingfjell. Stedet sto ferdig i 1961, og ble som et hjem for familien i store deler av året. Nils Helge vokste opp med mye mennesker rundt seg, og foreldre som vertskap. Flere av gjestene, eller deres etterkommere er den dag i dag faste gjester på Imingfjell. En av disse gjestene kunne fortelle Nils Helge, at han i 1961 betalte 25 kroner for full pensjon. Tidene har forandret seg, men Turistheimen står i dag nesten som den alltid har gjort. Det gjør at de som var der som barn, kan komme i dag og kjenne igjen alt som det var. Noe er selvsagt modernisert, men den gode gamle atsmofæren sitter i vegger, rom og møbler...

Nils Helge er utdannet kokk. Gikk 1 år på kokkelinja på Gol Videregående, og 2 års praksis, hvor han var på Storefjell på Golsfjellet og Grand og Gyldenløve på Kongsberg. Så fulgte militæret, på Heistadmoen. I to vintere jobbet Nils Helge ute i Nordsjøen, som kokk. Der traff han også igjen en kamerat fra kokkeskolen.

Året er 1994 , og Nils Helge overtar turistheimen. Han visste hva han gikk til, men sier i dag at det til tider er tungt og ensomt, og drive et sted så langt vekk fra andre. Fritid i sesongen blir det heller ikke , så det er viktig og prioritere familien den tiden han holder stengt. I februar åpner vintersesongen, og den varer da fram til mai. Så stenges stedet, og åpner igjen til Sankt Hans. Den perioden varer til 1 oktober. Om en vinteråpen vei over til Tinn hadde gjort ting annerledes, er vanskelig å si, men Nils Helge ønsker seg gjerne en åpen vei året rundt.

Sønstevann ligger i hele sin prakt rett ved turistheimen. Her "høster" Nils Helge fisken han er viden kjent for. Ingenting er bedere enn ørrett middagen på Imingfjell.... Maten ellers er også så god, at folk reiser lange strekninger for å få seg en middag. Gutten kan lage mat ! Om det er kunnskaper han har fått gjennom barndommen, eller utdannelsen skal være usagt, men kanskje en kombinasjon.

Skiseil AS har nå hatt base på turistheimen. Sønstevann gir flotte muligheter for skiseiling, og dette har også fasinert Nils Helge så mye, at han forrige vinter, tok kurs og gikk til innkjøp av seil. I februar er det nytt kurs og muligheter for å prøve seg igjen.

Nils Helge var aktiv i Nore og Uvdal reiselivslag, senere NTN ( Numedal turist og næringsservice ) og sitter i dag som leder i RBL ( Reiselivsbedriftenes landsforening ) I dette styret sitter rep. fra reiselivet i Buskerud.

Oppe under taket i stua er det satt opp en prekestol. Hva som blir forkynnet herfra etterhvert er ikke godt å si, men de kler hverandre !

I 1994 giftet Nils Helge og Wibekke seg, og i 1998 flyttet de inn i nybygget tømmerhus på gården Haugvoll, Nils Helges barndomshjem, og en gang det "gamle" Uvdal Handelslag. Her prøver han og tilbringe så mye tid han kan sammen med familien, utenom sesongen. Selv om det er stengt på turistheimen, er det muligheter for lukka selskaper, så helt fri er han ikke.

For en par år siden ble det funnet gamle pilspisser og deler av et smykke lengst inne i Imingdalen, men under vannstanden i Sønstevann. Nils Helge syntes det hadde vært artig om det hadde blitt utgravninger der. Da hadde det kommet fram en annen historie fra området.

Turistheimen blir fortsatt drevet slik som nå, men Nils Helge kunne godt tenkt seg å bygge ut med hytter rundt turistheimen. Det er et eldorade for friluftselskereoppe på Imingfjell, og mulighetene sikkert mange.

På spørsmål om han husker noen spesiell historie fra Imingfjell, forteller han om den gangen han våknet nede i kjelleren, av en voldsom røyklukt. Da han kom opp i 1 etg, vellet røyken mot han, og noen gjester hadde våknet, kledd på seg og sto klare til å løpe ut, med sekken på ryggen. Da var også mor Kari, kommet ut på kjøkken, og oppdaget at hun hadde satt scones til tørk i ovnen, ikke på lavest tempratur, men på høyset ! Hun tømte likegodt hele brannslukningsapparatet, og den som har gjort det, vet hvordan rommet og omgivelsene rundt ble seende ut !

Men klokka 7 på morgenen var frokosten dekket, til gjestene, i nyvaskede rom fra gulv til tak! Slik ble gjestene tatt vare på før, og slik blir de tatt vare på i dag.

Tekst / Foto : Ann Sidsel Grøtjorden.
ann.sidsel@numedalsnett.no

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren