Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Tønni Bogstrand.

Det er en ære å få møte dagens søndagsportrett, en lys levende, vital historieforteller, 100 år gamle Tønni Bogstrand fra Veggli.

 

 

 

 

 

1902 ble det født ei lita tulle på Øygarden i Veggli. Ingen hadde vel trodd at det vesle nurket skulle bli en sprek 100 åring. Lita er hun enda, men for ei dame ! Numedalsnett hadde fått mange tips om at vi måtte lage et søndagsportrett av Tønni, og som en sa, hun er jo nesten stam mor til hele Veggli. Noe jeg fikk bekreftet da vi satt og så på bilder fra familien. Jeg kjente mange av de jeg så, men visste ikke at de var etterkommere av Tønni og mannen Knut, som døde 75 år gammel i 1974.

Tønni er født Dokka og vokste opp sammen med mor, far og 6 søsken. De er bare 3 igjen i dag. Tønni gikk på barneskole i Veggli og fra konfirmasjonsalderen begynte hun som husholderske hos onkelen sin. Der hadde hun ansvaret for huset og fjøset. At dette var et hardt liv kan vi jo bare tenke oss. Mange harde slitsomme dager har det blitt. Er det dette som har gjort sitt til at hun i dag er en vital, engasjert og flott 100 åring, mon tro. Gikta kan være vond i blant, hørselen var ikke som den en gang var...men det er også det eneste, som kan si at dette er ei dame i en respektabel alder. Jeg spør som alle andre, hva har du gjort som er så frisk ? På det svarer Tønni at det vet hun ikke, men hun røyker ikke, drikker ikke kaffe, bare rent vann og masser av cultura ! (Nå er det den andre spreke 100 åringen som forteller meg at de drikker mye cultura.) Så nå vet jeg hva som blir min føde framover.

Tønni forteller om forberedelser man gjorde til vinteren, når det gjalt matforsyninger. Slakt måtte utnyttes maksimalt. Det ble saltet, speket og lagt i laker. Kjøtt ble malt til kjøttdeig, kjøttkaker kokt og så lagt på rene,varme glass, med tett lokk. Noe som Tønni minnes med glede, var pølsene laget av malt lever. De ble hengt opp til tørkin, og var nydlig som middagsmat. Flatbrød ble også bakt opp for hele vinteren. Lefse var bare til høytider, ikke som i dag hvor man spiser det året rundt.

Tønni og Knut giftet seg, og da jobbet hun på telefonsentralen i Veggli. Den jobben overtok hun etter foreldrene. Men da første barnet meldte sin ankomst ble det ikke så lett og fortsette den jobben. Men arbeidsledige ble de ikke. Syv barn kom til verden, så det var nok å sette fingrene I. Ull måtte kares, spinnes og strikkes av. Barna trengte alltid klær. Ikke strøm, ikke innlagt vann, nesten så man lurer på hvordan man klarte alt. Vann måtte bæres lange avstander inn i hus og fjøs, og bæres ut igjen. Det er mange etterkommere av Tønni. Har jeg ikke kommet helt ut av tellinga er det 20 barnebarn, 34 oldebarn og 19 tippoldebarn. Alle har grunn til å føle stolthet av og ha en slik flott stammor.

Årene gikk og vi kommer til 1940 årene og krigen. Tønni forteller at de hadde mat nok, også nok til og gi andre, så slik led de ikke. Familien bodde på på Øygarden, og visste ikke at dette skulle bli en forferdelig vond dag. Tønni var utendørs i Øygarden, barna lå syke inne i "krisla". Plutselig hørtes flydur og så ble bombene sluppet. Folk løp ned i kjelleren for å søke ly, men Tønni måtte løp opp til sine unger som nå sto ute og skrek. Den første bomba ble sluppet på Mykstu. Familien dro nå i full fart til en gård lenger opp. Da datt en bombe til, denne gangen på Risteigen. Det var så grusomt minnes Tønni. Fjøset ble truffet og de kunne høre hvordan kuene sto innesperret og raute,t til det brått ble stilt. Kuene omkom I brannen. Men dyrene til Tønni og Knut måtte stelles og Tønni måtte ned igjen. Da hadde tyskerne kommet og slått seg til på bedehuset. Etter hvert fikk de dyra sine opp til Torsgard, til Tønnis bror. I dagene som gikk var de alltid parate til å rømme,om det skulle komme flere bomber. En natt banket det på døren. En mann fra Kongsberg som kalte seg Firing måtte låne telefon. Han skulle ringe og varsle noen om at Bruhaugbrua skulle sprenges.

Familien drev også med seterslått. I mai ble datteren Gudveig født, og i juli bar det til seters. Knut hadde laget en teine som han bar Gudveig i, og den fungerte også som seng til veslejenta. Som om ikke dette var nok, så var Knut bestyrer på en revefarm ved siden av sin egen revefarm. Han gikk fram og tilbake til bygda hver dag for å stelle.

Nede i hjemmet i Veggli hadde de også en liten "slakterbutikk" hvor de bearbeidet og solgte kjøttvarer.

Tønni kan fortelle om første gang hun tittet opp på himmlen og så et fly, om gleden og det nye livet som elektrisiteten førte med , og da den første rutebilen kom oppover dalen. En sjuseter buss var det. En liten historie er knyttet til det. Noen mennesker sto ved veien og ventet på rutebussen. En kvinne, hennes mann og tre barn sto også ventet, for å få en liten kjøre tur. Da bussen kom spurte kvinnen på "fint" bymål om det var plass til den lille familien. De var liksom kommet nærmere byen nå.

Misjonsarbeid har betydd mye for Tønni og mannen Knut. Han var formann i Misjonsforeninga i 20 år. Tønni som formann i Bogstrand Kvinneforening, hvor hun fortsatt er, 52 år etter. Det er ikke så store foreninga lenger, med to medlemmer. Hun har også vært kasserer i Veggli Kvinneforening.

Veggli kirke har også stått sentralt i Tønnis liv. Her ble hun døpt i 1902, her sto hun også til konfirmasjon. Det ble ikke lange lesetida, bare fra januar til april, men de 5 guttene og 5 jentene ble konfirmert av prest Landmark, onkel til en senere prest ved samme navn.

I dag bor Tønni i en liten koselig tømmerstue på gården Bogstrand. Hun flyttet fra hovedhuset for 10 år siden. Det er ikke melkedrift eller sauer på gården i dag, det er byttet ut med kaniner og geiter. Disse klippes, og ulla brukes. Spennende nye tanker. Det er en annerledes tid nå enn den Tønni har sittet og fortalt meg. Vi er nok mer fordringsfulle, skal ha alt, og stresser etter gods og gull. Før jobbet de for og overleve. Tønni liker å følge med i tiden. Hun leser aviser , blader og bøker. TV ser hun også, men kommer det sport, slår hun av ! Reiser er også noe Tønni liker, selv om det er blitt mindre av det nå, men drømmen om en Amerika tur lever sterkt. Jeg oppfordret henne til og pakke kofferten og ta drømmereisen sin, men hun trodde ikke det ble noe av det. Men å sende en hilsen til sin slekt i Amerika gjør vi, og håper noen av disse leser Numedalsnett.

I would like to take this opportunity to say hello to all my relatives in America. I always had a dream to come and visit you all, but unfortunately I guess I am too old now. I wish you all the best.
Mrs.Jack Banik in Houston, Donna and Duane, Maria, Mark, Sami and Duane. Mavis Shubert in Sioux City. Lofthus family.

Utenfor tømmerstua daler snøen ned og mørket har senket seg. Vi ser på klokka og ser at vi har sittet og snakket i over tre timer. Men med nypete, syv kakeslag og en lys levende historiebok er det ikke lett å bryte opp. Jeg takker deg Tønni for at du ville ta imot meg, og for at jeg fikk bli kjent med deg.

Tekst og foto:Ann Sidsel Grøtjorden.
ann.sidsel@numedalsnett.no

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren