Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Lidvard Hytta.

Søndagens portrett er Lidvard Hytta fra Tunhovd. En interessant mann som finner gleden i de skrevne ord, og med stor interesse for den norske utvandringen.

 

 

 

 

 

 

Lidvard bor med sin Tove, og hann katten Pus, der han er født og oppvokst. Barna Heidi og Geir har fløyet ut fra redet, og Lidvard har etter 35 år som rektor i Tunhovd, pensjonert seg. Datteren Heidi bor med sin familie i Skollenborg, hvor de blant annet driver med hjort. Heidi har barna Halvor, Ingrid og Kristi. Sønnen Geir bor på Kongsberg, hvor han jobber som dataingeniør. Lidvard er en hyggelig,samfunns engasjert, kunnskapsrik og interessant person å bli kjent med. Han sitter med mye kunnskap, og mye av dette kommer på papir i form av bøker, hefter og artikler.

                       

I huset fra 1843, hvor Lidvard ble født og vokste opp, var det i flere år skole. I 1980 årene ble det bestemt at skolene skulle være på faste steder, og det ble leid et rom til undervisning på Hytta. Så Lidvard har fått det inn med morsmelka, og kunne nesten ikke bli noe annet enn lærer. Da han skulle døpes søkte foreldrene om å få døpe sønnen på Tunhovd skole, istedenfor å reise den lange veien til Dagali. Så her fikk han også tidlig kjennskap til skolen. Tunhovd gamle skole ble bygget i 1897, og ble i 1956 bygget stort sett slik det er i dag. Etter barneskolen reiste Lidvard til Nes hvor han gikk 3 år, på Interkommunale Realskole.

Lidvard er glad i å skrive, og dette har resultert i flere bøker og jubileumshefter. Den første boka heter "Tunhovd- ei fjellbygd mellom to dalfører". Sammen med Erling Tufte fra Geilo har han skrevet boken "Bjørn". Den er fra krigen og handler om Tunhovdingen Leif Levorsen. Tre jubileumshefter har det også blitt. 75 års jubileum til Nore Kommunale El verk, 50 års jubileum til Tunhovd Kirke og 50 års jubileum til Tunhovd Idrettslag. En slektsbok fra Tinn, om Ole og Ragnhild Plassen er det også blitt. Den heter " Slekt i nåtid og fortid " I Bygdehistorien om Nore og Uvdal, bind II finner du også en artikkel fra Lidvard, "Talemålet i Nore og Uvdal".

Dette er bare noe av de skrevne ord fra Lidvard, og flere kommer det helt sikkert.

Lidvard har ikke bare vært lærer. Foruten lærerskolen på Eik ved Tønsberg, har han jobbet på Margarinfabrikk i Kongsberg, vært skogsarbeider og veiarbeider.

Militærtjenesten tok en litt uventet retning. Etter 4 mnd på Heistadmoen og 6 mnd i jegertroppen på Trandum, gikk turen til Gaza, som FN soldat. Han var med i 2 kontingent som reiste nedover. Der var han i 6 mnd, hvor soldatene bodde i telt. Dette var under konflikten mellom Egypt og Israel i 1956.

Året er nå 1966 og Lidvard går siste året på lærerskolen. En dag ringer skoleinspektør Gunnar Henriksen og ber Lidvard søke på lærerstilling i Tunhovd. Men før det var han også "innom" barneskoler i Vassbygdi og Dalen i Aurland. Det var å jobbe som  lærer på en eller annen folkehøyskole, som var planen til Lidvard. Men heimbygda trengte lærer, og slik ble det i 35 år framover.

I Canada finner man også Lidvards skrevne ord. Sammen med Val Hvidstrom har han skrevet om den norske siden av ætten, i boka "Keeping Memories Alive". Når man er levende opptatt av utvandringshistorien er nok dette bare en glede !

I fjor ble det pensjonisttilværelse på Hytta. Men at det er en kjedelig "pensjonisthverdag" er i alle fall ikke tilfelle. Småbruket trenger vedlikehold, og selv om det ikke lenger er sauer på bruket, er det alltid noe og gjøre.

Lidvard trives i Tunhovd. Det er ikke bare hans barndomsbygd, og hjem i store deler av livet. Det er også det beste stedet på jord. Rikt på organisasjonsliv, og bygda har til og med sitt eget musikkorps. Ikke dårlig !

Når man besøker Tunhovd kan man ikke unngå og bli fascinert av den storslåtte utsikten. Hva dette gjør med de som bor der er ikke godt å vite, men bare av å ha kjørt gjennom bygda blir man nesten litt lyrisk av seg...

 

 

Interessante linker : HER - HER - HER

Les også tidligere artikkel om Lidvard på Numedalsnett som du finner HER

 

 

Tekst og foto:Ann Sidsel Grøtjorden.

ann.sidsel@numedalsnett.no

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren